Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Σήμερα η απόφαση της Βουλής / Ξεκινά η διαδικασία διεκδίκησης για τις γερμανικές οφειλές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σήμερα η απόφαση της Βουλής / Ξεκινά η διαδικασία διεκδίκησης για τις γερμανικές οφειλές

Με ρηματική διακοίνωση προς τη γερμανική κυβέρνηση θα ξεκινήσει η διαδικασία διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, μετά την απόφαση που αναμένεται να πάρει σήμερα το βράδυ η Βουλή. Μετά την συζήτηση του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, η Βουλή θα λάβει απόφαση με βάση πρόταση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση «να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές και νομικές ενέργειες για την διεκδίκηση και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων» της Ελλάδας από τον Α’ και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η πρόταση του Νίκου Βούτση έλαβε ευρύτατη πλειοψηφία στη χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων, με μόνο το ΚΚΕ να διαφοροποιείται. Με βάση την πρόταση αυτή, η Βουλή θα τονίζει ότι το ζήτημα των οφειλών προς την Ελλάδα «παραμένει ανοιχτό ως απαράγραπτο χρέος που αναζητά επίμονα την ηθική, ιστορική και νομική του δικαίωση», καθώς κι ότι οι αξιώσεις της χώρας «παραμένουν εκκρεμείς και ενεργές» και το ελληνικό κράτος «ουδέποτε και καθ’ οιονδήποτε τρόπο αποποιήθηκε των αξιώσεών του», ενώ «δεν τίθεται και δεν δύναται να τεθεί κανένα ζήτημα παραγραφής».

Μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο Ν. Βούτσης υπογράμμισε ότι για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών «χρειάζεται συστηματική δουλειά» και κυρίως ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για το ζήτημα των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα, καθώς και του Ευρωκοινοβουλίου και των Κοινοβουλίων των κρατών - μελών της Ε.Ε., παράλληλα με τις διπλωματικές ενέργειες και την προετοιμασία των δικαστικών ενεργειών.

Ο Ν. Βούτσης απάντησε και στην κριτική για την καθυστέρηση της συζήτησης του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, η οποία ολοκλήρωσε το έργο της σχεδόν δύο χρόνια πριν. Ο Ν. Βούτσης επισήμανε ότι αυτή η καθυστέρηση ήταν επιλογή, καθώς υπήρχε η επιθυμία το ζήτημα να προχωρήσει αφού πρώτα έχει ολοκληρωθεί η έξοδος της χώρας από τα Μνημόνια, ώστε οι αξιώσεις της Ελλάδας από τη Γερμανία να μην θεωρηθεί ότι συμψηφίζονται με τα δάνεια των Μνημονίων.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL