Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Θρήνος για την καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων - Tα πρωτοσέλιδα του ξένου τύπου (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θρήνος για την καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων - Tα πρωτοσέλιδα του ξένου τύπου (Video)

Ο αντιδήμαρχος του Παρισιού, Εμανουέλ Γκρεγκουάρ, έκανε λόγο για «κολοσσιαία καταστροφή». Τα πρώτα μηνύματα αισιοδοξίας έστειλε αξιωματούχος της γαλλικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας λέγοντας ότι το οικοδόμημα του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων σώθηκε από ολική καταστροφή ενώ η μάχη συνεχιζόταν, για τη διάσωση έργων τέχνης και αγιογραφιών.

«Αποφύγαμε τα χειρότερα, αλλά η μάχη δεν έχει ακόμα κερδηθεί» δήλωσε με τη σειρά του και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, από το σημείο της πυρκαγιάς.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε ότι θα αποκαταστηθεί πλήρως το μνημείο.

https://twitter.com/EmmanuelMacron/status/1117914466560036866?ref_src=twsrc^tfw

«Η καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων μας θλίβει βαθιά. Δεν αποτελεί μόνο εθνική καταστροφή για τη Γαλλία, αλλά και για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Εμανουέλ Μακρόν,είμαστε στο πλευρό σας» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

ΥΠΕΞ: Δεν υπάρχουν λόγια για την καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων

Με δύο tweet, στα ελληνικά και τα γαλλικά, αργά χθες το βράδυ, το υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τη λύπη του για την καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων. "Δεν υπάρχουν λέξεις για να εκφράσουμε την θλίψη μας για την καταστροφική πυρκαγιά που πλήττει την Παναγία των Παρισίων, σύμβολο της Πόλης του Φωτός" ανέφερε η ανάρτηση στο Twitter του ΥΠΕΞ εκφράζοντας ταυτόχρονα και "την αμέριστη συμπαράστασή μας στη Γαλλία και τον γαλλικό λαό σε αυτή την τόσο δύσκολη στιγμή".

Τα πρωτοσέλιδα ορισμένων εκ των μεγαλύτερων εφημερίδων:

Financial Times: «Φωτιά ρημάζει τη Νοτρ Νταμ»

The Guardian: «Κόλαση φωτιάς καταστρέφει τη Νοτρ Νταμ»

Metro: «Ο κόσμος θρηνεί για τη Νοτρ Νταμ»

Le Figaro: «Νοτρ Νταμ του Παρισιού: Η καταστροφή»

Liberation: «Notre Drame» (μετάφραση: «Το Δράμα μας»). Το λογοπαίγνιο, απηχεί τον παγκόσμιο θρήνο για την μεγάλη καταστροφή.

Telegraph: «Το Παρίσι θρηνεί για την πολυαγαπημένη του κυρία»

Daily Mail: «Εννέα αιώνες ιστορίας χάθηκαν στην ανίερη κόλαση φωτιάς»

La Croix: «Η καρδιά στις στάχτες»

Le Temps: «Σπασμένη καρδιά»

Τα πρωτοσέλιδα του αυστριακού τύπου

Τεράστια δημοσιότητα στην πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων δίνουν στο σύνολό τους στα σημερινά φύλλα τους οι αυστριακές εφημερίδες, με το θέμα και τις σχετικές φωτογραφίες να κυριαρχούν ή να καλύπτουν αποκλειστικά ολόκληρη την πρώτη σελίδα τους.

"Η Παναγία των Παρισίων στις φλόγες", είναι ο υπέρτιτλος της ολοσέλιδης φωτογραφίας στην πρώτη σελίδα της μεγαλύτερης κυκλοφορίας Kronen Zeitung, η οποία αφιερώνει τέσσερις εσωτερικές της σελίδες στο θέμα, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για πάνω από 14 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο και για εργασίες ανακαίνισης που φαίνεται να προκάλεσαν την πυρκαγιά, ενώ παραθέτει μαρτυρίες Αυστριακών που βρίσκονται στη γαλλική πρωτεύουσα.

Ανάλογη πρωτοσέλιδη παρουσίαση γίνεται από την εφημερίδα Österreich με τίτλο "Κόλαση φωτιάς στην Παναγία των Παρισίων", ενώ το σχετικό δημοσίευμα καλύπτει δύο ολόκληρες εσωτερικές σελίδες, στις οποίες αναφέρεται σε υπότιτλους ότι καταστράφηκε ιστορία 800 και πλέον χρόνων, ότι ο ναός κτιζόταν επί 200 χρόνια και ότι απέτυχε η πυροσβεστική στο έργο της.

"Θεέ μου" είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της πρωτοσέλιδης μεγάλης φωτογραφίας της πυρκαγιάς στην Παναγία των Παρισίων στην εφημερίδα Kurier, η οποία, επισημαίνοντας ότι "Το Παρίσι θρηνεί", αφιερώνει επίσης δύο εσωτερικές της σελίδες, υπογραμμίζοντας, ανάμεσα στα άλλα, πως καταστράφηκε μεγάλο τμήμα ενός από τα σημαντικότερα μνημεία στον κόσμο και πως η αιτία βρίσκεται μάλλον στις εργασίες ανακαίνισης του ναού.

Η εφημερίδα Der Standard υπογραμμίζοντας στον τίτλο του πρωτοσέλιδου δημοσιεύματός της ότι "κάηκε μεγάλο τμήμα του παρισινού συμβόλου", έχει στο εσωτερικό της ολοσέλιδο σχετικό ρεπορτάζ.

"Φωτιά καταστρέφει την Παναγία των Παρισίων" είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος στην εφημερίδα Die Presse, η οποία σε ολοσέλιδο ρεπορτάζ αναφέρει ότι κάηκε μεγάλο μέρος του παγκόσμιας φήμης ναού στη γαλλική πρωτεύουσα, σημειώνοντας ότι σώθηκε από την ολική καταστροφή το κεντρικό τμήμα του.

Για "Κόλαση στην Παναγία των Παρισίων" κάνει λόγο στον τίτλο του πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος της η Wiener Zeitung, παραθέτοντας σε εσωτερική σελίδα μια περιγραφή των καταστροφικών γεγονότων όπως επίσης και μία σειρά αντιδράσεων και δηλώσεων, καθώς και στοιχείων για την ιστορία και σημασία του εμβληματικού ναού.

Τέλος, η εφημερίδα Heute, πέραν της πρωτοσέλιδης φωτογραφίας με τίτλο "Έτσι έζησα την κόλαση" (με τις μαρτυρίες μίας ιστορικού της Τέχνης από τη Βιέννη), παραθέτει σε δύο εσωτερικές της σελίδες, σειρά φωτογραφιών με τα σχετικά κείμενα που τις συνοδεύουν και αναφέρονται σε δηλώσεις-αντιδράσεις όπως του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και σε περιγραφές για την έκταση της καταστροφής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL