Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Τα Κίτρινα Γιλέκα στη Γαλλία. Μια αλληλέγγυα θεώρηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα Κίτρινα Γιλέκα στη Γαλλία. Μια αλληλέγγυα θεώρηση

Της Αναστασίας Πολίτη*

-Υπάρχουν ήδη δώδεκα νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες και άνθρωποι στη φυλακή, γιατί απλά θέλησαν να διαδηλώσουν. [...] Θα περίμενε κανείς από τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά την υφήλιο, από αριστερά κόμματα, ιδιαίτερα όταν έχουν κυβερνητικές ευθύνες, να προβαίνουν σε διαρκείς παρεμβάσεις στο Γάλλο πρόεδρο με σκοπό το σεβασμό των δημοκρατικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφού την αδικαιολόγητη αστυνομική καταστολή την υφίστανται όχι βίαιοι εξτρεμιστές, αλλά ηλικιωμένοι, γυναίκες, ανήλικοι και ανάπηροι.

Πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα ιστορικής σημασίας για τη Γαλλία, την Ευρώπη, και ίσως τον κόσμο, λαμβάνουν χώρα εδώ και πέντε μήνες με το γαλλικό κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων.

Η αύξηση του φόρου καυσίμων ήταν μια μόνο αφορμή.

Ανάμεσα στα 42 αρχικά αιτήματα των Κίτρινων Γιλέκων υπάρχει το αίτημα επανενεργοποίησης του φόρου αλληλεγγύης επί των μεγάλων περιουσιών, της μη αποπληρωμής του γαλλικού χρέους, το αίτημα του κατώτατου μισθού (1.300 ευρώ), αλλά και του ανώτατου επιτρεπόμενου μισθού (15.000), το αίτημα της κατώτατης σύνταξης (1.200 ευρώ), το αίτημα του ελέγχου του έργου -και των εξόδων- των εκλεγμένων αντιπροσώπων, η απαγόρευση της πώλησης της δημόσιας περιουσίας, το αίτημα να γίνουν πάλι δημόσια αγαθά το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο και η τιμή τους να πάψει να ανεβαίνει στα ύψη, το αίτημα για νέο σύνταγμα μέσα από συντακτική ενθοσυνέλευση, η καθιέρωση δημοψηφισμάτων ώστε να παίρνονται οι σοβαρές αποφάσεις άμεσα από τους πολίτες, το αίτημα του σεβασμού της τρίτης ηλικίας και της απαγόρευσης της εμπορευματοποίησης των αναγκών της και της αισχροκέρδειας σε βάρος της, η επένδυση πόρων στην υγεία και ειδικά στην ψυχική υγεία, καθώς και στην παιδεία, η υποδοχή των προσφύγων και ο σεβασμός του ασύλου, η προστασία του περιβάλλοντος, η επένδυση στα αυτοκίνητα υδρογόνου και όχι στα ηλεκτροκίνητα που ρυπαίνουν... Είναι αυτά και πολλά άλλα τα αιτήματα ενός μεγάλου μέρους του γαλλικού λαού που δεν μπορεί πλέον να ζήσει αξιοπρεπώς, λόγω των πολιτικών λιτότητας και της κατάρευσης του πάλαι ποτέ γαλλικού Κράτους – Πρόνοιας.

Η αντιμετώπιση της κρίσης από τον Πρόεδρο Μακρόν δεν κινείται προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης των αιτημάτων των Κίτρινων Γιλέκων και της εξεύρεσης λύσης. Στην ουσία, το κίνημα θέτει σε αμφισβήτηση τον ίδιο το χρηματοπιστωτικό καπιταλισμό και την παγκοσμιοποίηση, αλλά και την ίδια την πολιτική ζωή και δράση, όπως την θεωρούσαμε μέχρι σήμερα. Ο Μακρόν προσπάθησε να κάνει στην αρχή ότι δεν ακούει και ύστερα ότι δεν καταλαβαίνει. Η περίφημη διαβούλευση που επεχείρησε αποδείχτηκε φιάσκο. Τα σκάνδαλα του συμβούλου του Μπεναλά, για τις αμφιλεγόμενες σχέσεις με τον οποίο θρυλούνται πολλά, συνεχίζουν να προξενούν ισχυρές αντιδράσεις. Έτσι, οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται εδώ και 22 βδομάδες ανά τη γαλλική επικράτεια, από την Τουλούζ στο Μπορντώ και από το Παρίσι στο Μονπελιέ και τη Νάντ, παρά το ότι η καταστολή και ο εκφοβισμός φαίνεται να φέρνουν αποτελέσματα, επηρεάζοντας τον αριθμό των ανθρώπων που κατεβαίνουν στους δρόμους - αφού μπορεί κάλλιστα να γυρίσει κανείς σπίτι του με ένα μάτι ή με ένα χέρι λιγότερο. Είναι η περίπτωση πολλών μεταξύ των οποίων και ο Ζερόμ Ροντρίγκεζ, τριαντάχρονος πατέρας που, αν και έχασε ένα μάτι, έχοντας δεχτεί πλαστική σφαίρα, δεν το βάζει κάτω. Ούτε και ο Ερίκ Ντρουέ, άλλη φιγούρα του κινήματος, ενός κινήματος που ωστόσο αρνείται κατηγορηματικά να αναγνωρίσει ηγέτες ή εκπροσώπους, όταν αυτοί δεν έχουν κληρωθεί. Στα Κίτρινα Γιλέκα εντάσσονται μαζικά γυναίκες, όπως η Όλγα από το Μοντρέιγ, περήφανη που έχει κληρωθεί ως αντιπρόσωπος της τοπικής λαικής συνέλευσης. Μπροστά σε τέτοια κατάσταση, ο Μακρόν δεν δίστασε να κινητοποιήσει το στρατό για την περιφρούρηση της τάξης σε περίπτωση διαδήλωσης, πράγμα που είχε να συμβεί από τη δεκαετία του '50. Νέα χημικά όπλα, που αναμειγνύονται με τα δακρυγόνα και με τα νερά των πυροσβεστικών αντλιών που χρησιμοποιούνται ενάντια στους διαδηλωτές, περιέχουν φωσφορίζουσες ουσίες που δεν φεύγουν από τα ρούχα ούτε από το δέρμα για πάνω από τρεις βδομάδες. Οι ουσίες αυτές φωσφορίζουν όταν περάσει κανείς στο ειδικό μηχάνημα της αστυνομίας, της οποίας τα όργανα πηγαίνουν πλέον στα σπίτια των διαδηλωτών και τους συλλαμβάνουν με την ησυχία τους, αφού επιβεβαιώσουν με τον έλεγχο αυτό ότι όντως οι συγκεκριμένοι είχαν συμμετάσχει σε απαγορευμένες κινητοποιήσεις. Καί άρα πρέπει να διωχτούν, εφόσον πλέον οι διαδηλώσεις έχουν ποινικοποιηθεί.

Παρόλο τον αυταρχικό κατήφορο που παίρνει ο Μακρόν, το κίνημα των Κίτρινων γιλέκων παραμένει ζωντανό και εξαιρετικά ελπιδοφόρο, με αριστερό πρόσημο και επαναστατική προοπτική. Έχει πηγάσει από τις απομακρυσμένες και εγκαταλελειμμένες αγροτικές περιοχές και τα μακρινά προάστια, και έχει πλέον συγκεντρώσει στους κόλπους του όλες τις ηλικίες και ευρύ φάσμα κοινωνικών ομάδων, από τους άστεγους, τους άνεργους, τα λυκειόπαιδα, τους φοιτητές, τις φεμινίστριες, τους εκπαιδευτικούς -που έχουν πλέον το δικό τους κίνημα των Κόκκινων Στυλό, μέχρι τους μεσοαστούς που έχουν καμφθεί από τις πολιτικές λιτότητας του νεοφιλελευθερισμού. Όμως, η απαράδεκτη καταστολή από τις γαλλικές αρχές, η διείσδυση στο κίνημα προβοκατόρων και εξτρεμιστικών στοιχείων, και η συκοφάντησή του από τα συστημικά μέσα, σκοπό έχουν να το διαλύσουν και να τρομοκρατήσουν ένα μεγάλο τμήμα του γαλλικού λαού που το έχει ενστερνιστεί.

Υπάρχουν ήδη δώδεκα νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες και άνθρωποι στη φυλακή, γιατί απλά θέλησαν να διαδηλώσουν. Όμως το κίνημα προσπαθεί να οργανωθεί. Το κάλεσμα του Κομερσύ, στο τέλος του Γενάρη, και η πρόσφατη Συνέλευση των Συνελεύσεων, που έγινε στο Σαίν Ναζέρ στις 4-7 Απρίλη, δείχνουν ότι τα πράγματα προχωρούν.

Θα περίμενε κανείς από τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά την υφήλιο, απο αριστερά κόμματα, ιδιαίτερα όταν έχουν κυβερνητικές ευθύνες, να προβαίνουν σε διαρκείς παρεμβάσεις στο Γάλλο πρόεδρο με σκοπό το σεβασμό των δημοκρατικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφού την αδικαιολόγητη αστυνομική καταστολή την υφίστανται όχι βίαιοι εξτρεμιστές, αλλά ηλικιωμένοι, γυναίκες, ανήλικοι και ανάπηροι. Σε κάθε περίπτωση μπορούν να ακολουθήσουν το φωτεινό παράδειγμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μισέλ Μπασελέ, που ζήτησε από τη γαλλική κυβέρνηση εμπεριστατωμένη έρευνα για την αστυνομική βία που εξασκείται από τα μέσα Νοέμβρη 2018 και την προέτρεψε να ακολουθήσει το διάλογο.

Ας εκφράσουμε αλληλεγγύη στο λαό της Γαλλίας που ζητά δικαιοσύνη -κοινωνική, φορολογική και κλιματική- καθώς και δημοκρατία και νέο ήθος στην πολιτική. Ας βοηθήσουμε να δοθεί τέλος στην καταστολή και στον εκφασισμό κράτους και κοινωνίας στη χώρα αυτή και την Ευρώπη. Η Γαλλία ήταν και πρέπει να παραμείνει η πατρίδα των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των δημοκρατικών ελευθεριών. Η Ελλάδα πρέπει να στείλει ένα μήνυμα αλληλεγγύης στο γαλλικό λαό. Τώρα.

* Ηθοποιός και σκηνοθέτρια. Συμμετέχει σε συλλογικότητα Κίτρινων Γιλέκων στο Παρίσι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL