Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
Εγκαινιάστηκε από την Ολγα Γεροβασίλη το νέο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο στα Ανώγεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εγκαινιάστηκε από την Ολγα Γεροβασίλη το νέο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο στα Ανώγεια

Το Κλιμάκιο θα εδρεύει στη θέση «Μετόχι» στα Ανώγεια του νομού Ρεθύμνης και για τη λειτουργία του, παραχωρήθηκε χώρος από το Δήμο Ανωγείων. Η ίδρυση του Κλιμακίου κρίθηκε αναγκαία για άμεση επιχειρησιακή δράση, αφού καλύπτει τομέα ευθύνης ο οποίος είναι απομακρυσμένος από τις πλησιέστερες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες. Επίσης καλύπτει μια μεγάλη περιοχή, η οποία παρουσιάζει έντονη τουριστική επισκεψιμότητα από περιπατητές στα φαράγγια και στα μονοπάτια του Ψηλορείτη, αλλά και μεγάλη γεωργική και κτηνοτροφική δραστηριότητα. Στην τελετή χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος.

Η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη άνοιξε την ομιλία της αναφέροντας: «Χαίρομαι ειλικρινά που είμαι σήμερα εδώ στο τόπο σας, τα Ανώγεια. Έναν τόπο συνδεδεμένο με τους πιο δυνατούς δημοκρατικούς συμβολισμούς όχι μόνο στη Κρήτη και όλη την Ελλάδα αλλά - θα έλεγα - κι απανταχού στον κόσμο. Χαίρομαι που είμαι εδώ μαζί σας, με ανθρώπους που αγωνίζονται και τιμούν τον τόπο τους και την ιστορία του[…]», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν πρόσφατα το νησί, σχολιάζοντας: «[…] Είναι βεβαίως μια δύσκολη στιγμή καθώς η Κρήτη δοκιμάστηκε σκληρά την τελευταία περίοδο από φυσικές καταστροφές, έντονες βροχοπτώσεις και κατολισθήσεις. Όμως το νησί και οι κάτοικοι διακρίνονται από το σθένος να ξεπερνάνε τις δυσκολίες. Και δεν θα είστε μόνοι σας. Η συνδρομή της κυβέρνησης θα είναι ολιστική και σε όλα τα επίπεδα. Εξάλλου ο λόγος της σημερινής μας συνάντησης είναι ακριβώς για να παραδώσουμε σε χρήση μια σημαντική υποδομή αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, ένα νέο σύγχρονο πυροσβεστικό κλιμάκιο […]». Εν συνεχεία η Υπουργός εξήρε τη σημασία του νέου Πυροσβεστικού Κλιμακίου, αναφέροντας: «[...] Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο που εγκαινιάζουμε σήμερα βρίσκεται σε στρατηγική θέση. Παρέχει άμεση επιχειρησιακή ανταπόκριση, τόσο ανατολικά του Ρεθύμνου όσο και δυτικά του Ηρακλείου. Σε τομείς ευθύνης οι οποίοι αφενός είναι δυσπρόσιτοι και απαιτούν χρόνο προσέγγισης και αφετέρου απέχουν σημαντική απόσταση από τις κοντινότερες Πυροσβεστικές Δυνάμεις […]», ενώ έκλεισε την ομιλία της ευχόμενη: «[…] καλή δύναμη στους πυροσβέστες που θα αναλάβουν το επιχειρησιακό πεδίο του κλιμακίου με την διαβεβαίωση στους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής ότι στο εξής μπορούν να αισθάνονται πιο ασφαλείς».

Στην ομιλία του, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος τόνισε: « […] Ένα ακόμη κλιμάκιο του Πυροσβεστικού Σώματος, που από σήμερα, θα ενισχύσει την επιχειρησιακή δύναμη του Σώματος στο νομό Ρεθύμνου αλλά και στην Κρήτη γενικότερα. Στόχος όλων μας είναι η γρήγορη και αποτελεσματική επέμβαση σε κάθε συμβάν πυρκαγιάς και διάσωσης [...]». Εν συνεχεία αναφέρθηκε στις σύγχρονες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει και το Πυροσβεστικό Σώμα σχολιάζοντας: «[…] Τα τελευταία χρόνια βέβαια, έχουμε αντιληφθεί όλοι μας, ότι σε όλες τις γωνιές του πλανήτη εκδηλώνονται ακραία φυσικά φαινόμενα. Η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα. Πυρκαγιές και πλημμυρικά φαινόμενα που παλαιότερα θα αντιμετωπίζονταν εύκολα και γρήγορα, τώρα εξαπλώνονται σε ελάχιστο χρόνο και μετατρέπονται σε μεγάλες φυσικές καταστροφές. Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο που ιδρύουμε σήμερα δείχνει το έμπρακτο ενδιαφέρον της Πολιτείας για τον τόπο αυτό […]». Απευθυνόμενος στους πυροσβέστες που θα στελεχώσουν το νέο αυτό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο ανέφερε: «[…] Εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο σας, είμαι σίγουρος ότι θα επιτελέσετε το καθήκον σας, με γενναιότητα αλλά και με ασφάλεια, συνεχίζοντας την παράδοση του Έλληνα […]».

Τέλος, ο Δήμαρχος Ανωγείων Μανώλης Καλλέργης ανέφερε μεταξύ άλλων πως η ίδρυση του νέου Πυροσβεστικού Κλιμακίου ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας στην περιοχή, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσους συνέδραμαν στην δημιουργία του και να ευχηθεί στους πυροσβέστες που θα το στελεχώσουν καλή επιτυχία στο έργο τους.

Στην τελετή παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο ανεξάρτητος βουλευτής Ηρακλείου Σπύρος Δανέλλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Ιωάννης Παρασύρης, οι Αντιδήμαρχοι Ανωγείων Βασίλης Σμπώκος και Γεώργιος Ξυλούρης, ο Αντιδήμαρχος Μαλεβιζίου Αθανάσιος Κύρκος και πλήθος περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων.Το «παρών» από το Πυροσβεστικό Σώμα έδωσαν ο Συντονιστής Υποστήριξης Επιτελείου Α.Π.Σ. Υποστράτηγος ΠΣ Αναστάσιος Σωτήρχος, ο Επιχειρησιακός Συντονιστής με έδρα τον Πειραιά, Υποστράτηγος ΠΣ Ιωάννης Πετρούτσος, ο Διοικητής της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Κρήτης, Αρχιπύραρχος Νικόλαος Λαγουδάκης, οι Διοικητές νομών και Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, καθώς και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL