Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Ή θα φάμε τη διαφθορά, ή θα μας φάει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ή θα φάμε τη διαφθορά, ή θα μας φάει

Κάθε φορά που η Βουλή ή ακόμα και η Δικαιοσύνη ασχολούνται με κάποιο οικονομικό σκάνδαλο, σύσσωμη η αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ που τη στηρίζουν λυσσομανούν καταγγέλλοντας σκευωρίες, πολιτικές διώξεις, γκούλαγκ από αδίστακτους πολιτικούς αντιπάλους και επίορκους δικαστές.

Η τάση αυτή είναι τόσο ισχυρή, που η συγκεκριμένη προστασία εκτείνεται απαλλακτικά ή συμψηφιστικά ακόμα και σε όχι ύποπτους ή κατηγορούμενους, αλλά και σε καταδικασμένους για βαριά αδικήματα, καμιά φορά με βαριά ηθική απαξία. Μάλιστα, τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα εκ περιτροπής και για δεκαετίες αλληλοκαταγγελλόμενα για σκάνδαλα, μερικές φορές τα ίδια ή ομοειδή όσων διερευνώνται τώρα, αλληλοκαλύπτονται σήμερα, διαγράφουν τα πάντα και ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον κοινό εχθρό, που είναι μια μη ελεγχόμενη Δικαιοσύνη και μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία αποφασισμένη να χυθεί φως.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αποφύγει όλον αυτόν τον σαματά. "Μπλα μπλα μπλα παραγραφή ή μπλα μπλα μπλα συμφιλίωση, να κοιτάξουμε μπροστά". Όλοι θα χαιρέτιζαν. Και, φυσικά, θα έκλεινε το μάτι ότι μπήκε στο κόλπο, ότι ωρίμασε και είναι έτοιμος για δικά του σκάνδαλα με συμψηφισμό και ομερτά μεταξύ κατεργαρέων. Ή θα μπορούσε να το στρίψει α λα ΚΚΕ: "Τι να κάνουμε; Καπιταλισμό έχουμε, που είναι εκ φύσεως διεφθαρμένο σύστημα, άρα σκάνδαλα θα γίνονται. Είναι η κανονικότητα του συστήματος". Θα κέρδιζε έτσι τον σεβασμό και την εκτίμηση των αντιπάλων του, όπως ο Περισσός που δεν ενόχλησε ποτέ κανέναν.

Η παρούσα κυβέρνηση, όμως, ανέλαβε το 2015 μια διπλή αποστολή, την απαλλαγή από τα Μνημόνια και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Το πρώτο σκέλος, με χίλιες δυσκολίες και πισωγυρίσματα, επιτεύχθηκε. Η καταπολέμηση της διαφθοράς δεν είναι πολύ ευκολότερη υπόθεση και σίγουρα είναι το ίδιο σημαντική. Δεν είναι "κάθαρση" από την ύβρη της κοινωνικής καταστροφής, δεν είναι ξεκαθάρισμα πολιτικών λογαριασμών.

Είναι πρώτα και κύρια η απαλλαγή από ένα μοντέλο διακυβέρνησης και ανάπτυξης που σχετίζεται άμεσα με τα δεινά της χώρας. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταπολεμήσει τη διαφθορά, η διαφθορά θα καταπολεμήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL