Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Σκάνδαλο Novartis / Σκάνδαλο Novartis: Η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και η προστασία του "λευκού κολάρου"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκάνδαλο Novartis / Σκάνδαλο Novartis: Η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και η προστασία του "λευκού κολάρου"

Λίγες μέρες πριν το αίτημα για άρση ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου για το σκάνδαλο της Novartis, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεχείρησε μία ουσιώδη μεταβολή της θέσης της Ν.Δ. "Αυτό δεν σημαίνει, προς Θεού, ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο Novartis ή δεν σημαίνει a priori, να το τονίσω αυτό, ότι όλοι είναι εξ ορισμού αθώοι" είπε και άνοιξε τον ασκό του Αιόλου.

Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με δικαστικό ρεπόρτερ

Μία ημέρα νωρίτερα, ο Κ. Μητσοτάκης, παρουσία στενού του συνεργάτη, φέρεται να είχε συνάντηση με δημοσιογράφο αντιπολιτευόμενου σταθμού που ειδικεύεται στο δικαστικό ρεπορτάζ. Επομένως, βάσιμα μπορεί κάποιος να υποθέσει ότι γνώριζε τις εξελίξεις που θα ακολουθούσαν (και δεν έχουν ολοκληρωθεί) όταν προχώρησε σε αυτή τη δήλωση.

Ουσιαστικά, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δοκίμασε να μεταβάλει την κατηγορηματική θέση του κόμματός του ότι το σκάνδαλο Novartis είναι ψέματα και σκευωρία για να προλάβει τις δικαστικές εξελίξεις και την πολιτική πίεση που θα ασκείτο από αυτές. Όμως έτσι ο Κ. Μητσοτάκης βρέθηκε μπροστά σε μια διπλή πίεση.

Από τη μια οι κλήσεις για καταθέσεις, τα αιτήματα για άρση ασυλίας των εμπλεκομένων και η πίεση της κοινής γνώμης και της κυβέρνησης για εξηγήσεις. Από την άλλη, η εσωτερική πίεση από την τριάδα Σαμαρά - Γεωργιάδη - Βενιζέλου να μην μετακινηθεί η Ν.Δ. από τη θέση "το δήθεν μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους αποδεικνύεται η μεγαλύτερη σκευωρία που έχει στήσει ελληνική κυβέρνηση κατά των πολιτικών της αντιπάλων" και να μην τολμήσει να πάρει αποστάσεις ασφαλείας από τα εμπλεκόμενα στελέχη της αντιπολίτευσης.

"Τον μαζεύουν"

Και μόλις δρομολογήθηκαν οι εξελίξεις, ξεκίνησε ο ορυμαγδός των εμφανίσεων Γεωργιάδη και των παρεμβάσεων Βενιζέλου για να "συμμορφωθεί" ο Κ. Μητσοτάκης και να μην τολμήσει να κάνει ούτε επικοινωνιακούς ελιγμούς εντός προεκλογικής περιόδου.

Εδώ βρισκόμαστε τώρα: θα υποταχθεί ο Κ. Μητσοτάκης σε αυτούς (πολιτικούς, μιντιάρχες, οικονομικούς παράγοντες) που τον έκαναν πρόεδρο της Ν.Δ. και του πληρώνουν έως και τα κομματικά γραφεία; Οι απαντήσεις θα δοθούν έως την Παρασκευή, όταν οι πολιτικοί αρχηγοί θα μιλήσουν στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση για την άρση ασυλίας του Α. Λοβέρδου.

Ε. Βενιζέλος: "Κανείς δεν θα μας ελέγξει"

Εκτός όμως από τα εσωτερικά προβλήματα της Ν.Δ. ανεφύη και ένα ευρύτερο πρόβλημα, που αφορά τη σχέση του παλιού πολιτικού συστήματος με την κοινωνία και τους θεσμούς ελέγχου που εκείνη διαθέτει (εν προκειμένω τη Δικαιοσύνη). Ο Ε. Βενιζέλος αντιλαμβάνεται στρατηγικά την πραγματικότητα και γι’ αυτό ουσιαστικά είπε (στον ΣΚΑΪ) ότι ουδείς, ούτε η Δικαιοσύνη ούτε ο λαός, μπορεί να ελέγξει τους πολιτικούς του παλιού συστήματος ακόμη κι αν έχουν κλέψει ή αν έχουν δωροδοκηθεί. Τόσο απλά, τόσο κυνικά. Αυτό σημαίνει η άποψή του για την παραγραφή. Το μήνυμα είναι: "Δεν θα μας ελέγξετε".

Αυτό το μήνυμα διαλαλεί και ο Άδωνις Γεωργιάδης, που έσπευσε να συμπαρασταθεί στον Ανδρέα Λοβέρδο σε πλείστες ραδιοτηλεοπτικές εμφανίσεις. Κι αυτό το μήνυμα έστειλε εκών άκων ο υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Σαμαρά Χαράλαμπος Αθανασίου όταν είπε (στην ΕΡΤ) ότι η μίζα είναι στα καθήκοντα των υπουργών.

Η παραγραφή

Προφανώς, το θέμα της παραγραφής παράνομων πράξεων έχει τη νομική εκδοχή του. Όμως πρωτίστως είναι πολιτικό. Τα κόμματα πρέπει να πουν αν θέλουν να ερευνηθούν οι καταγγελλόμενες πράξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην αναθεώρηση του συντάγματος πρότεινε την εισαγωγή ερμηνευτικής δήλωσης στο επαίσχυντο άρθρο 86, με την οποία η Δικαιοσύνη θα είχε τη δυνατότητα να ερευνήσει ακώλυτα όχι μόνο μελλοντικές πράξεις αλλά και πράξεις, που έχουν ήδη τελεστεί.

Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ θέλουν να στερήσουν από τη Δικαιοσύνη αυτή τη δυνατότητα. Γι’ αυτό στις δύο ψηφοφορίες για την αναθεώρηση του συντάγματος καταψήφισαν την ερμηνευτική δήλωση - και ο Ε. Βενιζέλος έσπευσε να προκαταλάβει τις εξελίξεις, λέγοντας ότι και η επόμενη κυβέρνηση (που θέλει να είναι η Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ) δεν θα ψηφίσει τη συγκεκριμένη αλλαγή. Άρα τα στελέχη τους δεν θα ελεγχθούν από τη Δικαιοσύνη.

Η συνταγματική κωλοτούμπα της Ν.Δ.

Πάντως, για τη Ν.Δ. του Μητσοτάκη η πολιτική και επικοινωνιακή επικράτηση της άποψης ότι η δωροδοκία γίνεται κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων, και επομένως "εμπίπτει" στα υπουργικά καθήκοντα, είναι μια μεγάλη συνταγματική κωλοτούμπα. Κι αυτό επειδή το 2014 κατέθεσε την αντίθετη πρόταση! Την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014, ο Αντώνης Σαμαράς κατέθεσε στη Βουλή την εισήγηση της Ν.Δ. για την αναθεώρηση του συντάγματος, καλώντας μάλιστα την αντιπολίτευση να συμμετέχει "στη μεγάλη εθνική προσπάθεια". Εκεί η Ν.Δ. πρότεινε την αναθεώρηση του συνόλου του άρθρου 86, θέτοντας ως πρώτο άξονα την "αυστηρή οριοθέτηση -και ανάλογος δραστικός περιορισμός- των ποινικών αδικημάτων των μελών της κυβέρνησης και των υφυπουργών που θεωρείται ότι τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Έτσι ώστε σ’ αυτά να μην περιλαμβάνονται, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, τα ποινικά αδικήματα που τελέστηκαν απλώς επ’ ευκαιρία άσκησης των καθηκόντων αυτών".

Δηλαδή, ο Α. Σαμαράς το 2014 πρότεινε αυτό που προτείνει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ! Μόνο που τώρα ο Α. Σαμαράς και η Ν.Δ. το καταψηφίζουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL