Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε ηγέτιδα δύναμη των Βαλκανίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε ηγέτιδα δύναμη των Βαλκανίων

Το 17ο μέλος της πρωτοβουλίας 16+1 έγινε από χθες η Ελλάδα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να εκπροσωπεί για πρώτη φορά τη χώρα μας ως κανονικό μέλος της συνόδου κορυφής των κρατών της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Κίνας.

"Η Ελλάδα σήμερα επιβεβαίωσε τον ηγετικό της ρόλο, τον σημαντικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, και όχι μόνο, και της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης", δήλωσε από το Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, όπου διεξήχθη η σύνοδος, ο Αλ. Τσίπρας. Όπως επισήμανε, με την προσθήκη της Ελλάδας αυτή η πρωτοβουλία αποκτά ιδιαίτερο βάθος σε ό,τι αφορά τον τομέα της οικονομίας και της διασυνδεσιμότητας.

"Η Ελλάδα είναι μια κρίσιμη χώρα στην περιοχή. Είναι ένας κόμβος διασυνδεσιμότητας, εμπορίου, οικονομικών συναλλαγών, μια χώρα η οποία αναδεικνύεται σε πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας" σημείωσε. Όπως εξήγησε, αυτό γίνεται τόσο με τη δυνατότητα πολυμερών σχημάτων συνεργασίας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, όσο όμως και μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, που αναδεικνύει τον ιδιαίτερο ρόλο που αναλαμβάνει η χώρα ως ηγέτιδα δύναμη των Βαλκανίων.

Η αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν ήταν καθόλου τυχαία, καθώς η επίλυση του ονοματολογικού της Βόρειας Μακεδονίας άνοιξε τον δρόμο για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην πρωτοβουλία για τον δρόμο του μεταξιού, έχοντας χάσει ωστόσο όλα αυτά τα χρόνια έδαφος και έχοντας αφήσει μεγάλες δυνατότητες αναξιοποίητες. "Η Ελλάδα θα έπρεπε να ήταν από το 2012 μέλος αυτής της ομάδας συνεργασίας, με πολύ σημαντικά οφέλη. Δεν συμμετείχε για έναν κρίσιμο λόγο. Διότι η Κίνα και οι 16 υπόλοιπες χώρες είχαν δεχθεί τους βόρειους γείτονές μας σε αυτήν την πρωτοβουλία με το συνταγματικό τους τότε όνομα, δηλαδή ως 'Δημοκρατία της Μακεδονίας'" υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι προφανώς γι' αυτό τον λόγο η Ελλάδα δεν μπορούσε να συμμετάσχει.

Βέβαια, στο εσωτερικό της χώρας, όλοι είχαν την εντύπωση, όπως σχολίασε, ότι ακριβώς επειδή εμείς δεν αναγνωρίζαμε τη χώρα αυτή με το συνταγματικό της όνομα, όλοι οι άλλοι ακολουθούσαν εμάς. "Το αντίθετο συνέβαινε" είπε. "Τόσα χρόνια χάναμε μεγάλες δυνατότητες. Σήμερα, κερδίζουμε το χαμένο έδαφος. Ανακτούμε την αξιοπιστία μας και τη δυναμική μας. Και γινόμαστε μια χώρα που μπορεί με μεγαλύτερη αισιοδοξία να ατενίζει το μέλλον, αξιοποιώντας τις μεγάλες οικονομικές και εμπορικές ευκαιρίες που της δίνει η γεωγραφική της θέση" επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Γέφυρες με την Κίνα

Νωρίτερα, μιλώντας στις εργασίες της συνόδου, σημείωσε ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας αφορούν την αντιμετώπιση των προκλήσεων με επιτυχία. Ως κορυφαίο παράδειγμα ανέδειξε την επίλυση του ονοματολογικού προβλήματος μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. Υπογράμμισε ακόμη τις σημαντικές πρωτοβουλίες για την προσέλκυση επενδύσεων, όπως η κινέζικη επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά, με την COSCO αλλά και τη συνεργασία για την πρωτοβουλία «One Belt, One Road». "Όλα αυτά αποδεικνύουν πως η χώρα μου επιθυμεί να συνεργαστεί, πολύ στενά, με χώρες στην περιοχή, να δημιουργήσει δίκτυα συνεργασίας, αλλά και να χτίσει σχέσεις και γέφυρες με μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις, όπως η Κίνα" επισήμανε.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ - ΡΑΜΑ

Κριτήριο για την ένταξη της Αλβανίας τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας

Ο Αλβανός πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως θα κάνει τα πάντα να τηρηθούν οι κανόνες της Ε.Ε. σε σχέση με τα περιουσιακά δικαιώματα

Στο περιθώριο της συνόδου, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του. Τσίπρας και Ράμα συζήτησαν σχετικά με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την έναρξη της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην Ε.Ε. και τη διμερή συνεργασία, με έμφαση στον οικονομικό τομέα,

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Αλ. Τσίπρας κατέστησε σαφές πως κεντρικό κριτήριο για την έναρξη της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην Ε.Ε. είναι τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας. Επίσης, οι ίδιες πηγές έκαναν γνωστό ότι οι δυο ηγέτες συζήτησαν τις σαφείς θέσεις που έχει αναδείξει η Ε.Ε. σε σχέση με τα περιουσιακά δικαιώματα της μειονότητας στην Αλβανία και σε σχέση με τον νόμο για τον αυτοπροσδιορισμό, που είναι μέρος του νόμου για τις μειονότητες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε θετικό βήμα τη νέα υπουργική απόφαση της Αλβανίας για τις περιουσίες των πολιτών που δεν έχουν τίτλους κυριότητας και υπογράμμισε πως το ζήτημα είναι η εφαρμογή της. Η υπουργική απόφαση θα δημοσιευθεί και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τις επόμενες ημέρες, όπως δεσμεύτηκε ο Έντι Ράμα. Επίσης, ο Αλβανός πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως θα κάνει τα πάντα για να τηρηθούν οι κανόνες της Ε.Ε. σε σχέση με τα περιουσιακά δικαιώματα, με απόλυτο σεβασμό σε σχέση με όσους έχουν πιστοποιητικά.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα σε σχέση με τον διάλογο για τα σχολικά εγχειρίδια και τα κοιμητήρια. Στο δεύτερο σκέλος της συνάντησης, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Αλβανίας συζήτησαν για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών σε βάθος χρόνου, με έμφαση στις υποδομές.

Ο Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ ΑΝΕΛΥΣΕ ΤΗ ΘΕΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Στη Διαδικασία του Βερολίνου, όλοι χαιρέτισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών

Στις εργασίες της υπουργικής συνόδου της Διαδικασίας του Βερολίνου, που διεξήχθη στη Βαρσοβία, συμμετείχε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, όλοι οι παριστάμενοι ηγέτες χαιρέτισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών ως πρότυπο του ευρωπαϊκού τρόπου επίλυσης διαφόρων και μοχλό σταθεροποίησης της περιοχής, ενώ εξήραν τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας για τη γενναία πολιτική τους πράξη.

Σε παρέμβασή του επί των διμερών ζητημάτων στις χώρες της Βαλκανικής, ο Γ. Κατρούγκαλος ανέλυσε την θετική ατζέντα συνεργασίας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για τη σταθεροποίηση και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάληψη πρωτοβουλιών και στη μεθοδική προσέγγιση της Ελλάδας για την επίλυση του ονοματολογικού με τη Βόρεια Μακεδονία, μέσω των οποίων επετεύχθη η οριστική διευθέτηση μιας χρονίζουσας διαφοράς που ενισχύει τη συνολική ασφάλεια και σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ παράλληλα διευκολύνει την από κοινού ανάπτυξη μέσω περιφερειακών σχεδίων συνδεσιμότητας, υποδομών και ενέργειας.

Στο περιθώριο της συνόδου, ο υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης Igor Crnadak και του Κοσόβου Behgjet Pacolli.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL