Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
"Ανάγεται στα καθήκοντα του υπουργού" η παθητική δωροδοκία επιμένει ο κ. Αθανασίου (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ανάγεται στα καθήκοντα του υπουργού" η παθητική δωροδοκία επιμένει ο κ. Αθανασίου (Video)

Ουσιαστικά ο ίδιος με τις σημερινές δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 αναίρεσε όλα όσα ισχυρίστηκε χθες με ανακοίνωσή του περί κακόβουλης παρερμηνείας, γκαιμπελισμού και «μονταζιέρας» εις βάρος του με αφορμή τη δήλωση του "η μίζα είναι στα καθήκοντα του υπουργού" αφού επιβεβαίωσε και αναλυτικά εξήγησε ότι αυτή είναι η «επιστημονική του άποψη».

Εξηγώντας ότι δεν υποστηρίζει ότι ο υπουργός πρέπει να δωροδοκείται όπως λανθασμένα εκλήφθηκε από κάποιους, αλλά ότι αυτή είναι η επιστημονική του άποψη, δηλαδή ότι αν κάποιος "δεν ήταν υπουργός δεν θα δωροδοκούνταν". Το πρόβλημα είναι ότι με την ερμηνεία αυτή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, τα αδικήματα των υπουργών οδηγούνται στην παραγραφή, και τον τρόπο που γίνεται αυτό, εξήγησε ο ίδιος.

Αυτολεξεί είπε και σήμερα ο κ. Αθανασίου φυσικά και «δεν εννοούσε ότι είναι στα καθήκοντα του υπουργού να δωροδοκείται αλλά ότι το η πράξη π.χ. η τιμολόγηση των φαρμάκων είναι στην λειτουργική αρμοδιότητα του υπουργού υγείας, αν ο υπουργός έκανε μια υπερτιμολόγηση για να βοηθήσει μια εταιρεία και πήρε χρήματα, δηλαδή μίζα ή παθητική δωροδοκία, η πράξη αυτή ανάγεται στα καθήκοντά του. Δεν μπορεί να την κάνει κάποιος που δεν ήταν υπουργός. Έργο του υπουργού είναι να διαχειρίζεται τα κρατικά συμφέροντα, όποιος δεν είναι υπουργός δεν διαπράττει δωροδοκία, γιατί δεν ανήκει στις αρμοδιότητες του υπουργού.»

Έφερε μάλιστα το παράδειγμα του γιατρού λέγοντας: «Προϋπόθεση της δωροδοκίας είναι να είναι ο γιατρός υπάλληλος του δημοσίου και έργο του να θεραπεύει τους ασθενείς και όχι να παίρνει φακελάκια».

Η δημόσια τηλέοραση ανεξέγητα στο στόχαστρο 

«Η δημόσια τηλεόραση νοσεί βαθιά» επανέλαβε την επίθεση στην ΕΡΤ, ενώ ταυτόχρονα υποστήριξε ότι είναι η επιστημονική του άποψη αυτή «ότι είναι στα καθήκοντα του υπουργού η μίζα» και η πάγια νομολογία του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ειδικότερα για την παραγραφή του αδικήματος ανέφερε ότι: «Για να παραγραφεί το αδίκημα πρέπει αν τελεστή το αδίκημα στην τωρινή Βουλή και θα πρέπει να έρθει η επόμενη Βουλή από εκλογές και να περάσουν δύο σύνοδοι. Αν περάσουν δύο σύνοδοι της επόμενης Βουλής και δεν περάσει από δίκη ο υπουργός, τότε παραγράφεται. Εξαλείφεται δηλαδή το αξιόποινο».

Με λίγα λόγια, αν είσαι υπουργός το αδίκημα και της δωροδοκίας πάει στην Βουλή και δεν κρίνεται από την Δικαιόσυνη και αυτό είναι το πρόβλημα διότι με το τρόπο αυτό τα αδικήματα των υπουργών παραγράφονται.

Κατ. Μπρέγιαννη

Διαβάστε επίσης:

Χ. Αθανασίου: «Η μίζα είναι στα καθήκοντα του υπουργού» (Video)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL