Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.6°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C16.2°C
4 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
16.1°C17.7°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 61%
Γιώργος Ψυχογιός, βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ / Γιώργος Ψυχογιός: Το προοδευτικό μέτωπο ακουμπά ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιώργος Ψυχογιός, βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ / Γιώργος Ψυχογιός: Το προοδευτικό μέτωπο ακουμπά ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι στις ευρωεκλογές «συγκρούονται δύο κόσμοι», οι δυνάμεις των κλειστών συνόρων, της εθνικής περιχαράκωσης και της επίθεσης στον κόσμο της εργασίας και οι δυνάμεις που υπερασπίζονται τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα.

Προσθέτει ότι «το προοδευτικό μέτωπο πρέπει να λειτουργεί κυρίως «από τα κάτω» και προειδοποιεί ότι «είναι σημαντικό ο ΣΥΡΙΖΑ να μην απεμπολήσει τα ριζοσπαστικά του χαρακτηριστικά», καθώς «αυτά είναι που θέλουν να δουν όσοι συνεργάζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ». Ακόμη παρατηρεί ότι «και σε δήμους και σε Περιφέρειες υπάρχουν πρόσωπα από τον προοδευτικό χώρο που έχουν ήδη συστρατευθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ», ενώ σε σχέση με την κυβερνητική πολιτική σημειώνει ότι «είμαστε χαρούμενοι που έχουμε καταφέρει να αποκαταστήσουμε αρκετές από τις αδικίες».

Συνέντευξη στον Κώστα Παπαγιάννη

* Για ποιο λόγο η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για ένα προοδευτικό μέτωπο γίνεται τώρα; Τι σηματοδοτεί η συγκυρία των ευρωεκλογών και ποια είναι η άποψή σας για τη δυναμική του εγχειρήματος;

Αυτή η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται τώρα γιατί εναρμονίζεται με αντίστοιχες προσπάθειες συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, όπως στην Πορτογαλία, αλλά και στην Ισπανία, όπου γίνονται ανάλογες διεργασίες. Υπάρχει ένα προηγούμενο με θετικά αποτελέσματα, όπου οι δυνάμεις αυτές υπερασπίστηκαν την κοινωνική πλειοψηφία και συγκρούστηκαν με ευρωπαϊκές κατευθύνσεις.

Νομίζω ότι το προοδευτικό μέτωπο θα πρέπει να έχει αμφίπλευρη απεύθυνση. Όχι μόνο προς τις δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας και της Ριζοσπαστικής Οικολογίας, αλλά και προς ανθρώπους που συνέβαλαν τα μέγιστα στην εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015, αλλά στη συνέχεια αποστασιοποιήθηκαν και βλέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική του με κριτική ματιά.

Οι ευρωεκλογές είναι πολύ κρίσιμες γιατί στην ουσία συγκρούονται δύο κόσμοι. Από την μία οι δυνάμεις του Όρμπαν, του Κουρτς, του Σαλβίνι και του Βέμπερ, που χρησιμοποιούν αφενός τον «εξωτερικό» εχθρό, δηλαδή τους πρόσφυγες και τους μετανάστες με τα κλειστά σύνορα και την εθνική περιχαράκωση, αφετέρου τον «εσωτερικό» εχθρό, τον κόσμο της εργασίας, το οκτάωρο, τη μόνιμη δουλειά και γενικά τους πιο αδύναμους, τους διαφορετικούς κι αυτούς που αγωνίζονται για την κοινωνική χειραφέτηση.

Από την άλλη πλευρά είναι οι δυνάμεις που υπερασπίζονται τη δημοκρατία και τις συλλογικές αποφάσεις στην Ευρώπη, τα εργασιακά δικαιώματα και το κοινωνικό κράτος, την αλληλεγγύη και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα.

Ένας από τους στόχους του προοδευτικού μετώπου είναι και να αποτρέψουμε την επικράτηση όσων στην ουσία θέλουν τη διάλυση της Ε.Ε. Εμείς αντιμετωπίζουμε την Ε.Ε. ως ένα διαρκές πεδίο αγώνων. Με τις κατάλληλες συμμαχίες, μέρος των οποίων αποτελεί και το προοδευτικό μέτωπο, μπορούμε να διεκδικήσουμε μία Ευρώπη που να συμβάλλει στην αξιοπρέπεια και την καλύτερη διαβίωση κι όχι να συγκεντρώνει τα οφέλη της ανάπτυξης στους λίγους.

Το προοδευτικό μέτωπο έχει ήδη αναπτύξει μία δυναμική, όμως χρειάζεται έναν σοβαρό και στρατηγικό χαρακτήρα με προγραμματικές συγκλίσεις και ισοτιμία στη λειτουργία κι όχι μια βραχυπρόθεσμη προοπτική. Από την εικόνα που έχουμε από τις περιφέρειές μας, είναι γεγονός ότι το προοδευτικό μέτωπο ακουμπά ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας, ανθρώπους προοδευτικούς, δημοκρατικούς, που έχουν αγωνιστεί στον χώρο δουλειάς τους ή στη γειτονιά τους.

* Πώς αντιμετωπίζετε την κριτική για τα πρόσωπα που συμμετέχουν στο προοδευτικό μέτωπο και ιδιαίτερα για όσα προέρχονται από το πολιτικό προσωπικό των «παλαιών» κομμάτων;

Θέλω να επικεντρωθώ στις πολιτικές κι όχι στα πρόσωπα. Το προοδευτικό μέτωπο πρέπει να λειτουργεί κυρίως «από τα κάτω», με προγραμματικές συγκλίσεις και διεκδίκηση της εμβάθυνσης του κοινωνικού κράτους, της διεύρυνσης των δικαιωμάτων, της ανάσχεσης της ακροδεξιάς και φασιστικής απειλής. Είναι σημαντικό ο ΣΥΡΙΖΑ να μην απεμπολήσει τα ριζοσπαστικά του χαρακτηριστικά. Νομίζω ότι αυτά τα χαρακτηριστικά είναι που θέλουν να δουν όσοι συνεργάζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ.

* Γιατί αντίστοιχες πρωτοβουλίες για συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων δεν προχώρησαν, τουλάχιστον στην ίδια έκταση, και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση; Εκτιμάτε ότι θα έχει επιπτώσεις στο πολιτικό μήνυμα των αυτοδιοικητικών εκλογών;

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση παραμένει ένα προνομιακό πεδίο για την Αριστερά. Πιστεύω ότι με την καθιέρωση της απλής αναλογικής υπάρχει η δυνατότητα να «σπάσουν» κάποια συστήματα και να αναδειχθούν υγιείς δυνάμεις. Το ΠΑΣΟΚ είχε ισχυρή δύναμη στην Αυτοδιοίκηση και λόγω της κεντρικής του γραμμής τορπιλίστηκαν και κάποιες κινήσεις για τη σύγκλιση προοδευτικών δυνάμεων σε τοπικό επίπεδο.

Παρ' όλα αυτά, και σε δήμους και σε Περιφέρειες υπάρχουν πρόσωπα από τον προοδευτικό χώρο που έχουν ήδη συστρατευθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στη λογική της μάχης ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό, την Ακροδεξιά, τη διαφθορά, τη διαπλοκή, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και για ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής στους δήμους, την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία. Πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης του προοδευτικού μετώπου και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

* Η θητεία της κυβέρνησης τελειώνει σε λίγους μήνες. Ποιες βασικές εκκρεμότητες πρέπει, κατά τη γνώμη σας, να διευθετηθούν αυτή την τελευταία περίοδο;

Και εν μέσω Μνημονίου, ενός προγράμματος που ποτέ δεν υιοθετήσαμε, έγιναν κινήσεις από την κυβέρνηση για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Από τον Αύγουστο και μετά έχουμε περιθώρια, και το έχουμε αποδείξει, για αποκατάσταση αδικιών και για ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και του εισοδήματος των πολιτών. Έχουμε επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, έχουμε αυξήσει τον κατώτατο μισθό, έχουμε ενισχύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας με προσλήψεις, όπως και την κοινωνική πρόνοια, την Παιδεία και τις δημοτικές δομές. Έχουμε επίσης ενισχύσει τα δικαιώματα ώστε καμία κοινωνική ομάδα να μην μένει στο περιθώριο.

Αυτό το διάστημα έχουμε αποκατάσταση αδικιών, όπως το τέλος στην ομηρεία 15 ετών των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι», την επαναφορά των σχολικών φυλάκων στους δήμους τους, αλλά και την προκήρυξη μόνιμων θέσεων για την πυροσβεστική.

Σύντομα θα ανακοινωθεί το μέτρο των 120 δόσεων για τη ρύθμιση οφειλών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων σε εφορία κι ασφαλιστικά ταμεία. Το σχέδιο θα περιλαμβάνει κούρεμα και των προσαυξήσεων και βασικού κεφαλαίου. Το μέτρο αυτό θα επιτρέψει σε αρκετούς επαγγελματίες να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους και να μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν.

Ακόμα βρίσκονται σε διαβούλευση ο νέος Ποινικός Κώδικας κι ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας με βάση το σχέδιο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Βελτιώνοντας συγκεκριμένα σημεία του Ποινικού Κώδικα, θα έχουμε τη δυνατότητα να καταθέσουμε ένα πολύ σύγχρονο κείμενο που θα εκδημοκρατίσει το σύστημα ποινών και θα δώσει μία άλλη διάσταση στη σωφρονιστική πολιτική.

Σίγουρα υπάρχουν πάρα πολλά που μέλλει ακόμα να γίνουν. Είμαστε χαρούμενοι που έχουμε καταφέρει να αποκαταστήσουμε αρκετές από τις αδικίες. Ξέρουμε ότι υπάρχουν ακόμα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Πηγαίνοντας βήμα - βήμα θα έχουμε την ευκαιρία, είτε σε αυτήν τη θητεία είτε στην επόμενη, αν ο ελληνικός λαός το επιλέξει, να δημιουργήσουμε πολύ καλύτερους όρους για κοινωνικές ομάδες που έχουν ακόμα προβλήματα κι επιβαρύνονται υπερβολικά.

Ο Γιώργος Ψυχογιός είναι βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL