Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Βλαντίμιρ Σελένσκι / Βλαντίμιρ Σελένσκι: Ο τηλεοπτικός Πρόεδρος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βλαντίμιρ Σελένσκι / Βλαντίμιρ Σελένσκι: Ο τηλεοπτικός Πρόεδρος

Της Κάκης Μπαλή

Μια φορά την εβδομάδα, εδώ και χρόνια, οι Ουκρανοί στήνονται μπροστά στις μικρές οθόνες τους και παρακολουθούν τον Βασίλι Γκολομπορόνκτο, τον “υπηρέτη του λαού”, να φτάνει με το ποδήλατό του στο προεδρικό μέγαρο, να κάνει γκάφες, αλλά να δίνει στο τέλος λύσεις στα προβλήματα του τόπου, με ειλικρίνεια και ανιδιοτέλεια. "Ο υπηρέτης του λαού" είναι το πιο επιτυχημένο ουκρανικό σίριαλ και μπαίνει αισίως στον τρίτο κύκλο του.

Τον ρόλο του Προέδρου Γκολομπορόντκο ενσαρκώνει ο κωμικός Βλαντίμιρ Σελένσκι - και οι τηλεθεατές τον αγαπούν. Είναι ο μοναδικός “Πρόεδρος” από αυτούς που έχουν εκλέξει τα τελευταία τριάντα χρόνια που είναι “καθαρός”, που τους κάνει να χαμογελούν, που έχει θετική αύρα. Μόνο που τώρα θέλει να γίνει στ’ αλήθεια Πρόεδρος - και οι ψηφοφόροι τού δίνουν αυτή τη δυνατότητα, αφού τον ψήφισαν μαζικά στον πρώτο γύρο των εκλογών και τον στέλνουν ως φαβορί στον δεύτερο απέναντι στον απερχόμενο Πέτρο Ποροσέκνο, τον “βασιλιά της σοκολάτας”, που δεν τήρησε τις δύο μεγάλες υποσχέσεις του: Να σταματήσει τον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία και να βάλει στοιχειωδώς χαλινάρι στη διαφθορά.

Μπορεί να πετύχει ο Σελένσκι εκεί που απέτυχε ο Ποροσένκο;

Αυτό δεν το γνωρίζει κανείς. Όπως δεν γνωρίζει τι ακριβώς πρεσβεύει ο τηλεοπτικός Πρόεδρος που θέλει να μετακομίσει στο πραγματικό προεδρικό μέγαρο.

Ο απόμακρος φίλος

Σε αντίθεση με τον πρώτο διδάξαντα κωμικό, τον Μπέπε Γκρίλο του Κινήματος Πέντε Αστέρων στην Ιταλία, ο Σελένσκι σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεν έδωσε ούτε μία συνέντευξη, δεν έκανε ούτε μία πολιτική εμφάνιση, ούτε καν μια μικρή συγκέντρωση. Ο σαραντάχρονος ηθοποιός, παραγωγός και πρώην δικηγόρος, επί μήνες απέφευγε συστηματικά τους δημοσιογράφους. Ήταν απόλυτα προστατευμένος από κάθε αυθόρμητη συνάντηση με το κοινό - κι όμως έδινε την εντύπωση ότι είναι πλάι στον καθένα. Η εκστρατεία του στηρίχτηκε αποκλειστικά σε σέλφι και βίντεο που ανέβαζε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από συναντήσεις με ειδικούς, με το επιτελείο του, με τους οπαδούς του με παιδάκια. Όλα προσεκτικά σκηνοθετημένα, όλα “κονσέρβα”. Ούτε μια φορά δεν βρέθηκε αντιμέτωπος με τους αντιπάλους του, π.χ. τον Ποροσένκο ή την Γιούλια Τιμοσένκο, ούτε μια φορά δεν πιέστηκε από δημοσιογράφους να πει τι πρεσβεύει για το ένα ή το άλλο ζήτημα. Άρα ούτε μια φορά δε φάνηκαν η απειρία του και η έλλειψη γνώσεων για οποιοδήποτε ζήτημα. Κι όμως, κατάφερε να περάσει στους Ουκρανούς την αίσθηση ότι είναι ένας έντιμος, μαχητικός άνθρωπος που μπορεί να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα της χώρας. Ίσως κάποτε στις σχολές Πολιτικών Επιστημών να διδάσκουν τον τρόπο που έκανε προεκλογική εκστρατεία.

Και βεβαίως συνέχισε καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο να εμφανίζεται ως κωμικός - ενίοτε κάθε βράδυ και πάντα σε κατάμεστες αίθουσες, με τους Ουκρανούς να στήνονται στη σειρά για ένα πολυπόθητο εισιτήριο.

Σε δεκαπέντε μέρες οι Ουκρανοί θα ξαναψηφίσουν. Και είναι πιθανόν να προτιμήσουν τον Σελένσκι για Πρόεδρο, ελπίζοντας ότι θα έχει το ήθος και τις επιτυχίες του τηλεοπτικού Βασίλι Γκολομπορόνκτο. Εάν το κάνουν, θα καταλάβουν πολύ σύντομα ότι άλλο η τηλεόραση κι άλλο η πραγματικότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL