Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Απόψε στο Γαλάτσι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απόψε στο Γαλάτσι

Όσο η κρίση στην Ευρώπη βαθαίνει και όσο η Ακροδεξιά εξελίσσεται σε πραγματική απειλή για τις κοινωνίες, τόσο πληθαίνουν οι δυνάμεις που συμφωνούν ότι είναι αναγκαίος ένας άλλος δρόμος. Ένας δρόμος απαλλαγμένος από τα δόγματα που κυριάρχησαν τις τρεις προηγούμενες δεκαετίες και που έθεταν τις ανάγκες των αγορών πάνω από τις ανάγκες των ανθρώπων.

Ένας δρόμος που θα συνδέσει ξανά την Ευρώπη με αξίες όπως η αλληλεγγύη, η δημοκρατία, η προστασία της εργασίας και του κοινωνικού κράτους, η υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Πρώτον, για να αποκτήσουν ξανά οι κοινωνίες ασφάλεια και προοπτική για το μέλλον. Και δεύτερον, γιατί, για να κλείσουμε τον δρόμο στην Ακροδεξιά και τον φασισμό, πρέπει να νικήσουμε τον νεοφιλελευθερισμό. Το σύστημα που καταναλώνει ανθρώπινους και κοινωνικούς πόρους και παράγει ανασφάλεια, απόγνωση και ανισότητες.

Για την Ελλάδα, μετά από οχτώ χρόνια κρίσης, το θέμα τίθεται ακόμα πιο επιτακτικά. Θα την παραδώσουμε στους φανατικούς της επισφαλούς απασχόλησης, του αφορολόγητου πλούτου και του ασφαλιστικού Πινοσέτ; Ή θα διαμορφώσουμε ένα προοδευτικό σχέδιο που θα την θωρακίζει κοινωνικά και θα την εκσυγχρονίζει θεσμικά; Αυτό είναι το κεντρικό δίλημμα των εκλογικών αναμετρήσεων που έχουμε μπροστά μας.

Είναι λοιπόν σήμερα αναγκαίο να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συμπόρευση ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις. Και ακόμα περισσότερο αναγκαίο, αυτές οι προοδευτικές δυνάμεις να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με την κοινωνία, τον κόσμο της εργασίας, τους νέους ανθρώπους, ώστε να εκφραστεί μια μεγάλη και δυναμική προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία. Πρώτο βήμα για την προσπάθεια αυτή είναι η Πανελλαδική Συνάντηση για την Προοδευτική Συμμαχία.

Θα είμαστε όλοι εκεί. Απόψε στο Γαλάτσι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL