Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Αναζητώντας την κεντροαριστερά...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναζητώντας την κεντροαριστερά...

του Χρήστου Μαχαίρα

Αν πάρουμε όσα λέγονται και γράφονται τοις μετρητοίς, ο Τσίπρας καίγεται να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε κεντρώο κόμμα και κάποιοι δίνουν μάχη να προασπίσουν τον αριστερό χαρακτήρα του. [...] Για να σοβαρευτούμε, την ίδια ώρα που η πρωτοβουλία σύγκλισης της Αριστεράς με την Κεντροαριστερά στην Ελλάδα λοιδορείται ακραία, η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία δείχνει να αδιαφορεί για τα εγχώρια πάθη και αντιμετωπίζει τον Τσίπρα ως στρατηγικό σύμμαχο στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η έφοδος των πάσης φύσεως Σαλβίνι στο κέντρο της σκηνής.

Ο Τίμερμανς ήρθε στην Ελλάδα, τα είπε, τα εξήγησε, αλλά ποιος τον άκουσε... Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές δεν ζητούν από την ευρωπαϊκή Αριστερά να μεταμορφωθεί ούτε απαιτούν να κάνει την αυτοκριτική της επειδή κάποια στιγμή τα έβαλε με τον Σρέντερ ή τον Μπλερ. Κατανοούν, αντίθετα, ότι η αναζήτηση νέων συμμαχιών είναι ο μόνος τρόπος για να ανακάμψει ο χώρος της Σοσιαλδημοκρατίας και να επανασυνδεθεί με τις αρχές, τις παραδόσεις και τις πολιτικές που πολτοποίησε η συγκατοίκηση με τον νεοφιλελευθερισμό.

Στην Ελλάδα, όπου η περιπέτεια της κρίσης αναδιέταξε ολόκληρο τον πολιτικό χάρτη, απογειώνοντας κόμματα και καταστρέφοντας άλλα, ένα τμήμα της Κεντροαριστεράς εξακολουθεί να παραμένει φανατικά προσηλωμένο στη γραμμή δαιμονοποίησης του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή, ωστόσο, η γραμμή αυτή διαψεύσθηκε από τις ίδιες τις εξελίξεις, ο Τσίπρας δεν εμφανίζεται πλέον ως αρχηγός των ατάκτων που ήρθαν να αποκόψουν τη χώρα από τον ευρωπαϊκό κορμό, αλλά ως επικεφαλής μιας "νέας Δεξιάς", που, κατά το αφήγημα της ηγεσίας του ΚΙΝ.ΑΛΛ., συναγωνίζεται σε συντηρητισμό τη Νέα Δημοκρατία.

Μόλις χθες, ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, υπό το βάρος όσων δήλωσε ο Φρανς Τίμερμανς, υποστήριξε (News 247) ότι η γραμμή του προοδευτικού μετώπου που έχουν υιοθετήσει οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες δεν ισχύει για την Ελλάδα (!) επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέση με την Κεντροαριστερά. Άλλοι σύντροφοι του ευρωβουλευτή, πιο... arrogant αυτοί, το πάνε ένα βήμα παρακάτω και ισχυρίζονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καν προοδευτικό κόμμα.

Ας το δεχτούμε χάριν του διαλόγου, αν και προκύπτουν "ερμηνευτικά" προβλήματα. Διότι, αν η Ν.Δ. είναι η Δεξιά και ο ΣΥΡΙΖΑ η "νέα Δεξιά", τότε πού στεγάζεται ο προοδευτικός χώρος; Αν βρίσκεται μόνο στο ΚΙΝ.ΑΛΛ., όπως ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίζονται τα στελέχη του, τότε κάποιος δεν πρέπει να ευθύνεται που εξατμίστηκε η Κεντροαριστερά στην Ελλάδα;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL