Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝ.ΑΛΛ. - Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές/Τσίπρας 0-4
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝ.ΑΛΛ. - Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές/Τσίπρας 0-4

Του ΚΩΣΤΑ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑ

Γκολ αυτοί, σέντρα εμείς. Αυτό είναι το σύστημα που παίζει το ΠΑΣΟΚ στις σχέσεις του με το ευρωπαϊκό του κόμμα, τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Επί μήνες το ΠΑΣΟΚ είχε επενδύσει στην υποψηφιότητα Τίμερμανς για την προεδρία της Κομισιόν. «Ο Τίμερμανς δεν είναι Μπούλμαν» έλεγαν, για να υποστηρίξουν ότι δεν είναι όλοι οι σοσιαλδημοκράτες που επιδιώκουν τη σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Αριστερά και στην Ελλάδα τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παρέπεμπαν μάλιστα σε όσα θα έλεγε ο Φρανς Τίμερμανς στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛΛ. στην Αθήνα. Και έρχεται ο υποψήφιος των Ευρωσοσιαλιστών για την προεδρία της Κομισιόν, δίνει συνέντευξη στα «Νέα» του Μαρινάκη και τάσσεται υπέρ της συνεργασίας με την Αριστερά «αδειάζοντας» προσωπικά την Φώφη Γεννηματά.

«Σέβομαι τη θέση της, αλλά στο πλαίσιο των συνεργασιών με προοδευτικές δυνάμεις η Ενωτική Αριστερά είναι μία από τις ομάδες με τις οποίες βλέπω δυνατότητα συνεργασίας» είπε και ξεκαθάρισε (και στο ΠΑΣΟΚ) ότι «αν αναζητήσω συνεργασίες, θα το κάνω βεβαίως και με την ομάδα της Ενωτικής Αριστεράς, στην οποία ανήκει το κόμμα του κ. Τσίπρα. Δεν βλέπω γιατί να μην έχω μια εποικοδομητική συνεργασία με την Ενωτική Αριστερά».

0-1, με γκολ από τα αποδυτήρια, και μάλιστα εκτός έδρας.

Και μετά πάει ο Φρ. Τίμερμανς στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛΛ. και μιλά με ρητορική Τσίπρα. «Να είστε ενωμένοι για να θάψουμε μια και καλή τον νεοφιλελευθερισμό» ήταν η μία επωδός του, η «Ευρώπη της κοινωνικής δικαιοσύνης» η δεύτερη και το «να μπει ένα τέλος στη λιτότητα» η τρίτη.

Τα λόγια του Τίμερμανς πρέπει να ακούστηκαν ως ηχώ στα αυτιά της Φώφης Γεννηματά. Τα είχε ακούσει πριν από δέκα μέρες κι από το στόμα του Αλέξη Τσίπρα στην προπαρασκευαστική σύνοδο του PES (Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές), εκεί όπου τους έλεγε γιατί τον καλούν και εκείνοι, αντί απάντησης, της γυρνούσαν την πλάτη. Εκεί ο ο Αλ. Τσίπρας τόνιζε ότι «ο πολιτικός μας προσανατολισμός δεν μπορεί παρά να είναι σαφής απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και στις πολιτικές της λιτότητας» και μιλούσε για τη «στρατηγική σύγκλισης ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό».

0-2 στην έδρα του ΠΑΣΟΚ.

Στη συνέχεια, ανακοινώνεται αυτό που δεν ήθελε με τίποτα το ΠΑΣΟΚ: η συνάντηση Τσίπρα - Τίμερμανς. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επεχείρησαν να αποτρέψουν τη συνάντηση. Εις μάτην. Μετά άρχισαν να την υποβαθμίζουν. Ματαιότης ματαιοτήτων.

Όταν δε γίνεται η συνάντηση, και πάλι ο Τίμερμανς ζητάει «να αφήσουμε τη λιτότητα πίσω μας, να επενδύσουμε στην κοινωνική Ευρώπη» δίνοντας πάτημα στον Αλ. Τσίπρα να του προτείνει τη δημιουργία προοδευτικού μετώπου.

0-4 - και τα σκυλιά συντροφιάς δεμένα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL