Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Δύο αιώνες μετά, η επανάσταση πηγή έμπνευσης για αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δύο αιώνες μετά, η επανάσταση πηγή έμπνευσης για αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη

Της Μερόπης Τζούφη*

Σε εποχές, μάλιστα, αβεβαιότητας και αποσταθεροποίησης, όπως η δική μας, οι αγώνες αυτοί μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και αισιοδοξίας, σχετικά με την πάλη ενάντιαστην αδικία και την τυραννία, για τα δικαιώματα των λαών στην ελευθερία και την αξιοπρέπεια.

Βεβαίως, η ελληνική επανάσταση δεν νοείται ξεκομμένη από τη σύγχρονή της διεθνή πραγματικότητα. Εντάσσεται μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα κινημάτων και αγώνων ενάντια στην απολυταρχία, για κοινωνική και πολιτική δικαιοσύνη, για αξιοπρέπεια και σεβασμό στον άνθρωπο.

Ας μην ξεχνάμε ότι η ελληνική επανάσταση θεμελιώθηκε πάνω στα ιδανικά του Διαφωτισμού και των πολιτικών και κοινωνικών μηνυμάτων της γαλλικής επανάστασης, όπως αυτά, μάλιστα, εκφράστηκαν στα προ-επαναστατικά κείμενα.

Η σημερινή επέτειος, περισσότερο από ποτέ, μας ωθεί να ανατρέξουμε στους πάντα επίκαιρους οραματισμούς του Ρήγα για ένα κράτος πολυπολιτισμικό, δημοκρατικό, φιλελεύθερο και ανεξίθρησκο, με επίκεντρο και έμφαση στο ελληνικό στοιχείο, στον χώρο των Βαλκανίων, με κοινή συνισταμένη τα φιλελεύθερα και δημοκρατικά ιδεώδη, τον σεβασμό στα οικουμενικά δίκαια του ανθρώπου, τη λαϊκή κυριαρχία, την ισονομία και ισοπολιτεία και την εναντίωση σε κάθε μορφή δουλείας και απολυταρχίας. Διαβάζουμε σχετικά στο «Σύνταγμά» του:

«Ἄρθρον 1. – Ἡ Ἑλληνική Δημοκρατία εἶναι μία, μέ ὅλον ὁπού συμπεριλαμβάνει εἰς τόν κόλπον της διάφορα γένη καί θρησκείας· δέν θεωρεῖ τάς διαφοράς τῶν λατρειῶν μέ ἐχθρικόν μάτι· εἶναι ἀδιαίρετος, μ’ ὅλον ὁπού ποταμοί καί πελάγη διαχωρίζουν τές ἐπαρχίες της, αἱ ὁποῖαι ὄλαι εἶναι ἕνα συνεσφιγμένον ἀδιάλυτον σῶμα» (Νέα Πολιτική Διοίκησις των κατοίκων της Ρούμελης, της Μ. Ασίας, των Μεσογείων Νήσων και της Βλαχομπογδανίας).

Καλούμαστε, λοιπόν, και σήμερα, ως λαός να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις των καιρών, σε μια περίοδο γενικότερης αστάθειας ιδίως για την ευάλωτη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Καλούμαστε να υπερασπιστούμε τη σταθερότητα με προσήλωση στα ιδανικά και στις αξίες του ανθρωπισμού και στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ανθρώπων και των λαών.

Οφείλουμε, βασιζόμενοι κυρίως στις σταθερές από το παρελθόν και την ιστορία μας, να κινηθούμε με αποφασιστικότητα, νηφαλιότητα και σύνεση, ώστε να αποτελέσουμε έναν ισχυρό πόλο και παράγοντα σταθεροποίησης και ειρήνης για την ευρύτερη περιοχή μας, κάνοντας τις όποιες επιλογές με το βλέμμα προς το μέλλον και την επόμενη γενιά.

*Η Μερόπη Τζούφη είναι Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL