Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.0°C
0 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.8°C18.3°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.5°C15.7°C
0 BF 67%
21 Μαρτίου, Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

21 Μαρτίου, Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων

στην Κόνιτσα, στα Βίλια ή την ξενοφοβική αποχή των γονέων στην Σάμο (που σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίε έληξε πριν από λίγη ώρα) γίνεται επιτακτική η ανάγκη ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, συζήτησης και γενικότερης αντιρατσιστικής παιδείας.

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση της ρατσιστικής βίας που είχε αποτέλεσμα τη δολοφονία 70 ανθρώπων στις 21 Μαρτίου του 1960 όταν η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

Ο ΟΗΕ μάς καλεί αυτή τη μέρα να ενώσουμε τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας.

«Σήμερα, 21 Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού. Είναι μια αφορμή για να επαναλάβουμε ότι καταδικάζουμε κατηγορηματικά και ξεκάθαρα οποιαδήποτε έκφραση ρατσισμού, ξενοφοβίας, μισαλλοδοξίας και διακρίσεων, από όπου κι αν προέρχεται» δηλώνει στο μήνυμά του, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας.

Δυστυχώς, όπως σημειώνει, «το μήνυμα αυτό παραμένει επίκαιρο. Οι πρόσφατες επιθέσεις σε πρόσφυγες και μετανάστες – ακόμα και σε μικρά παιδιά – δείχνουν ότι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία επιβιώνουν σε λανθάνουσα ή ωμή εκδοχή, ακριβώς διότι καλλιεργούνται από ορισμένα σκοτεινά κέντρα. Συχνά, αντλούν τη δύναμη και το θράσος τους από την ανοχή ή ακόμη και από την κοινωνική σιωπή.

Είμαστε εδώ για να τούς εμποδίσουμε. Δεν θα ανεχθούμε όσους προσπαθούν συστηματικά να δηλητηριάσουν με μίσος την κοινωνία μας.

Η δημοκρατική κοινωνία αντιδρά οργανωμένα και αποφασιστικά. Αντίδοτο κι ανάχωμα είναι η αλήθεια των λόγων μας και το ισχυρό και μαζικό μέτωπο αλληλεγγύης, ισότητας, δικαιοσύνης και ανθρωπισμού που οικοδομούμε.

Ως οργανωμένη Πολιτεία, διαβεβαιώνουμε πως λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εξάλειψη προκαταλήψεων και στερεοτύπων και για την καταδίκη και απομόνωση της ρητορικής και των πράξεων μίσους.

Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να εξαφανιστούν πλήρως και τα τελευταία αποκρουστικά υπολείμματα ιδεολογημάτων που έφεραν μόνο καταστροφή και όλεθρο στην ανθρωπότητα.

Λέμε ανοιχτά όχι στη σιωπή, όχι στα βολικά άλλοθι, όχι στις υπεκφυγές. Ζητάμε από όλους επαγρύπνηση προσωπική και συλλογική. Ανθρωπισμός, Ισότητα, Αλληλεγγύη. Καμία ανοχή, καμία επανάπαυση.»

«Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, η 21η Μαρτίου βρίσκει την Ευρώπη σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την αύξηση των φαινομένων ξενοφοβίας, ρατσισμού, ισλαμοφοβίας, αντισημιτισμού, ομοφοβίας και μισαλλοδοξίας και με την άνοδο της πολιτικής και εκλογικής επιρροής ακραίων εθνικιστικών και νεοναζιστικών κομμάτων» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μήνυμά του.

«Ούτε η δική μας χώρα που έχει γνωρίσει την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, τις ρατσιστικές της επιθέσεις και τη δολοφονία του Π. Φύσσα μπορεί, βέβαια, να εφησυχάζει. Ενώ μάλιστα τα τελευταία χρόνια, τμήμα της παραδοσιακής Δεξιάς δείχνει ανοχή σε φαινόμενα ρατσισμού ή ακόμα και υιοθετεί τον ρατσιστικό και μισαλλόδοξο  λόγο.

Οι πρόσφατες ρατσιστικές επιθέσεις σε πρόσφυγες και στα παιδιά τους, όπως και η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου στο κέντρο της Αθήνας, καταδεικνύουν γιατί η φετινή 21η Μαρτίου πρέπει να αποτελέσει την αφορμή για προβληματισμό και για μεγαλύτερη κινητοποίηση όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων ενάντια στις πρακτικές των διακρίσεων κάθε είδους, στο πλευρό όλων όσοι υφίστανται διακρίσεις λόγω χρώματος, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού» σημειώνει και προσθέτει:

«Οφείλουμε, λοιπόν, να ενισχύσουμε τους κοινωνικούς αγώνες για την καταπολέμηση της ρατσιστικής βίας και της μισαλλοδοξίας. Οφείλουμε να σταθούμε αλληλέγγυοι σε όλους όσοι βιώνουν το ρατσισμό καθημερινά, να αγωνιστούμε για την ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών και για την καταπολέμηση όλων των στερεοτύπων και των διακρίσεων, σε μια κοινωνία πραγματικής ισότητας και ελευθερίας».

«Απέναντι στη ρητορική του μίσους και στη ρατσιστική βία όλες οι εξουσίες οφείλουν να μάχονται για την προστασία όλων των πολιτών που στοχοποιούνται λόγω των χαρακτηριστικών τους» σημειώνει σε μήνυμά της η γενική γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρία Γιαννακάκη με αφορμή τη σημερινή ημέρα.

Φορείς, οργανώσεις, συλλογικότητες και πολίτες πραγματοποίησαν «Περίπατο κατά των διακρίσεων 2019» στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων.

Συντάκτης: avgi.gr

Schwarzfahrer (λαθρεπιβάτης). Γερμανική ταινία μικρού μήκους με θέμα τον ρατσισμό.

Διαβάστε επίσης:

«Περίπατος κατά των διακρίσεων» 2019

Επιτέθηκαν με σιδερόβεργες σε προσφυγόπουλα που έπαιζαν στην Κόνιτσα (Video)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL