Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Η 25η Μαρτίου κι η «Μακεδονία ξακουστή»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η 25η Μαρτίου κι η «Μακεδονία ξακουστή»

ΤΟΥ ΚΛΕΑΡΧΟΥ ΤΣΑΟΥΣΙΔΗ

Ο παγκόσμιος πόλεμος αυτήν τη φορά είναι διαρκής, απλώνεται παντού, σε όλον τον πλανήτη. Αλλού με καταστροφή χωρών, όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Συρία, η Λιβύη, το Τσαντ κ.ά., αλλού, σε παγκόσμια κλίμακα, με την τρομοκρατία. Είναι πόλεμος με μεσαιωνικά χαρακτηριστικά, όπως ο θρησκευτικός φανατισμός, αλλά στην πράξη είναι και πάλι ο φασισμός εναντίον της δημοκρατίας, με τους φονταμενταλιστές ισλαμιστές και τους «τουρκοφάγους» χριστιανούς σε αγαστή σύμπνοια επί του πρακτέου.

Οι πρόσφατες δολοφονίες ανύποπτων ανθρώπων στη Νέα Ζηλανδία (στην Κράισττσερτς, την Εκκλησία του Χριστού) και την ολλανδική Ουτρέχτη και όλες οι δολοφονίες από πάσης θρησκείας φονταμενταλιστές έχουν ένα κοινό αποτέλεσμα: την αύξηση της καταστολής, την περιστολή των ανθρώπινων δικαιωμάτων, την παραβίαση των προσωπικών μας δεδομένων. Η τρομοκρατία γεννά κρατική τρομοκρατία (βλέπε Τσετσενία, Γκουταντάναμο κ.λπ.) και οξύνει αυτό που ο ανυπότακτος Σεπούλβεδα περιέγραψε ως «ένα μαντίλι που το σκεφτήκανε μερικοί για να σκουπίζουν οι καραβανάδες τα σάλια τους»: την εθνικότητα! Την κάνει όχημα του εθνικισμού: "Deutschland über alles", "America first" και άλλες ναζιστικής φύσης ιδεοληψίες με ακροατήριο όλους όσοι λατρεύουν το μίσος.

Μέσα σ’ αυτό το ζοφερό περιβάλλον, ένας πρώην υπουργός και βουλευτής σήμερα της Νέας Δημοκρατίας απείλησε την κυβέρνηση ότι αν τα τμήματα στρατού που θα παρελάσουν την επέτειο της 25ης Μαρτίου δεν τραγουδούν τον ύμνο των μακεδονοφάγων, θα τον τραγουδήσει αυτός με τον κόσμο. Ο κ. Κικίλιας, βέβαια, έχει καιρό που προσχώρησε στην ιδεολογία του γελοίου, ακολουθώντας τον εισηγητή της και αντιπρόεδρό του Άδωνι Γεωργιάδη, ώστε να μπερδεύει τον Κολοκοτρώνη με τον Παύλο Μελά.

Προφανώς θα έχει μαζί του και το λοιπό μπουλούκι της «ενημέρωσης» που ομνύει στην άγνοια, τη μεταφυσική και τη συνωμοσιολογία: τον κ. Αυτιά, τον κ. Γιάννη Λοβέρδο, την κ. Βούλτεψη και τους «απλούς πολίτες», όπως στα συλλαλητήρια εναντίον της ειρήνης στη Μακεδονία. Μήπως θα καλέσει και τους αγανακτισμένους φασίστες από τα Βίλια που πήγαν να διώξουν τους πρόσφυγες από το ξενοδοχείο, τους γενναίους κουκουλοφόρους της Κόνιτσας που επιτέθηκαν σε ανήλικα ή τους πενήντα μεταφερόμενους αλήτες που έσπαγαν και ρήμαζαν με την ησυχία τους το κέντρο της Θεσσαλονίκης το καλοκαίρι; Τότε που μας έδειχναν τα αποκρουστικά τους οπίσθια και χτυπούσαν, όλοι μαζί, έναν: τον 75χρονο δήμαρχο Μπουτάρη...

Ο κ. Κικίλιας και τα μιντιακά ενεργούμενα της Ν.Δ. δηλώνουν ότι δεν είναι χρυσαυγίτες. Όμως σε τι διαφέρουν από τους φασίστες που έχουν άλλο τίτλο, αλλά επί χρόνια στέγαζαν στα υπόγεια τους; Ανοιχτά πλέον συντάσσονται μαζί τους σε ένα κακόηχο ρεσιτάλ εθνικισμού και ξενοφοβίας.

Ο εθνικισμός πουλάει στις περιόδους οικονομικών κρίσεων. Και οδηγεί κοινωνίες ολόκληρες, ανθρώπους που άκουγαν Βάγκνερ ή Μπετόβεν και διάβαζαν Νίτσε ή Χέγκελ στο απόλυτο αντι-ανθρώπινο.

Με ιδεολογία το μίσος για το διαφορετικό και με όπλο τα πιο χυδαία ένστικτα, εξευτελίζουν, καταστρέφουν, δολοφονούν. Όταν έρχεται η ώρα της Νέμεσης, απλώς δεν ήξεραν, δεν άκουσαν, δεν μύρισαν κι ας απείχε 200 μέτρα από το σπίτι τους το στρατόπεδο εξόντωσης Εβραίων, κομμουνιστών, Ρομά ή ομοφυλόφιλων.

Ο κ. Κικίλιας, αγνοώντας επιδεικτικά την Ιστορία, παίζει στον χαβά των ακροδεξιών και ενδεχομένως νομίζει ότι θα τον σώσουν το μπόι του κι η λεβεντιά του όταν το κτήνος θριαμβεύσει. Ελπίζω να μην πάθει τώρα τίποτα αν μάθει ότι το μέλος του κακοπαθημένου εμβατηρίου ενδέχεται να είναι οθωμανικής προέλευσης και εβραίικης χρήσης. Όπως και τα περισσότερα εμβατήρια ή απλά τραγουδάκια που ακούγονταν στα Βαλκάνια στα ελληνικά, τα τουρκικά, στα (ισπανο)εβραίικα, στα σερβικά, στα βουλγαρικά κ.λπ. Το ίδιο μοιρολόι, π.χ., για τον Μάρκο Μπότσαρη το έχω ακούσει στα ελληνικά, τα αλβανικά και τα βουλγαρικά. Λέτε να τον χάσαμε κι αυτόν;

Είναι βέβαιο ότι η λαχτάρα για την επάνοδο στην εξουσία ενίοτε τυφλώνει. Όμως, η φαιά πανούκλα παραμονεύει και δεν μπορείς να ταΐζεις με ανοησίες τους συμπατριώτες σου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL