Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ / Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας στο στρατηγείο της ελληνικής κοινότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ / Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας στο στρατηγείο της ελληνικής κοινότητας

Ο Σ. Μόρισον δοκιμάζει τις ικανότητές του στο... τσάμικο

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ελληνική ομογένεια της Μελβούρνης αποδεικνύει ότι δεν είναι μια απλή αδελφότητα ομογενών, αλλά ένας ζωντανός οργανισμός, που παίζει σημαντικό ρόλο στην αυστραλιανή κοινωνία, επηρεάζεται από αυτή και την επηρεάζει οικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά ακόμα και πολιτικά. Αυτή τη φορά το αναγνώρισε εμπράκτως ο ίδιος ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον, ο οποίος, σε μια ασυνήθιστη για τα δικά μας δεδομένα πρωτοβουλία, πρόσφατα επισκέφτηκε αυτοπροσώπως το Ελληνικό Κέντρο Σύγχρονου Πολιτισμού στη Μελβούρνη συνοδευόμενος από τον υπουργό Μετανάστευσης και Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων και κυβερνητικά στελέχη. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός και το επιτελείο του συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης Βασίλη Παπαστεργιάδη και στελέχη της ομογένειας, περιηγήθηκαν στους χώρους του πολυώροφου «στρατηγείου» της κοινότητας και ενημερώθηκαν για τις πολυσχιδείς δραστηριότητες που αναπτύσσονται στο Κέντρο.

Αυτό που εντυπωσίασε περισσότερο τον ηγέτη της Αυστραλίας ήταν οι πολιτιστικές και κυρίως οι εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες της ελληνικής κοινότητας μεταξύ, των οποίων είναι το Πανεπιστήμιο της Τρίτης Ηλικίας, η βιβλιοθήκη της παροικίας, το σχολείο ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού καθώς και τα προγράμματα αρχαίων και νέων ελληνικών για ενήλικες. Δραστηριότητες που στεγάζονται στο ιδιόκτητο, 15ώροφο κτήριο της κοινότητας στην «καρδιά» της Μελβούρνης και μέσα από τις οποίες οι ομογενείς διατηρούν τη συνοχή της παροικίας, ενισχύουν τους δεσμούς της με την Ελλάδα και βοηθούν με κάθε τρόπο την πρώτη τους πατρίδα.

Ο πρόεδρος των Ελλήνων της Μελβούρνης Β. Παπαστεργιάδης ενημέρωσε τον Αυστραλό πρωθυπουργό για όλα τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους ομογενείς, όπως είναι οι συντάξεις και οι μετακινήσεις, ενώ ζήτησε πρόσθετη χρηματοδότηση για τα προγράμματα ενσωμάτωσης και στήριξης των Ελλήνων που μετανάστευσαν στην Αυστραλία λόγω της κρίσης καθώς και ενίσχυση των προγραμμάτων στην εκπαίδευση.

Ο Αυστραλός ηγέτης χαρακτήρισε την ελληνική κοινότητα της Μελβούρνης κορυφαίο και δυναμικό οργανισμό στην Αυστραλία, ενώ δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον ρόλο που διαδραματίζουν οι παλιοί και νέοι Έλληνες μετανάστες στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα της Αυστραλίας. «Η ελληνική κοινότητα -είπε - αποτελεί μέρος της αυστραλιανής Ιστορίας. Είναι αδύνατο να σκεφτόμαστε τη Μελβούρνη χωρίς την ελληνική παροικία, η οποία συνέβαλε στο γίνει η Μελβούρνη μια μεγάλη πόλη, όπως και ότι όλοι οι Ελληνοαυστραλοί είχαν μεγάλη συνεισφορά σε όλη τη χώρα».

Το πρόγραμμα της επίσκεψης ολοκληρώθηκε με τον Αυστραλό πρωθυπουργό να δηλώνει θαυμαστής του Στέφανου Τσιτσιπά και να ζητά «βοήθεια» για να πείσει τον Έλληνα τενίστα να γίνει Αυστραλός πολίτης, καθώς από το Australian open εκτινάχθηκε στην παγκόσμια κατάταξη του τένις. Επίσης, ο Σκοτ Μόρισον δεν παρέλειψε να... δοκιμάσει τις ικανότητές του στο... τσάμικο όταν το χορευτικό συγκρότημα της Κοινότητας παρουσίασε προς τιμή του παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL