Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Ανοιχτή συζήτηση του Αλ. Τσίπρα με νέους και νέες / "Να κερδίσουμε τη μάχη του brain drain"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανοιχτή συζήτηση του Αλ. Τσίπρα με νέους και νέες / "Να κερδίσουμε τη μάχη του brain drain"

Ευκαιρία για ένα διάλειμμα από τις απαιτητικές υποχρεώσεις του, τις επίσημες συναντήσεις και τις ομιλίες είχε χθες ο Αλ. Τσίπρας, που συζήτησε για πάνω από δυο ώρες με νέους και νέες στο θέατρο "Κιβωτός". Σε ένα σκηνικό διαφορετικό από τα συνηθισμένα, ο πρωθυπουργός απάντησε στα ερωτήματα που έθεσαν τέσσερις νέοι άνθρωποι στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής Στ. Κούλογλου. Για άλλη μια φορά απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. "Αν και πολλοί με έχουν 'γαργαλήσει' να κάνουμε εθνικές εκλογές την ίδια μέρα, αντιστέκομαι και δεν θα γίνει αυτό" είπε χαρακτηριστικά.

Ο "αντισυστημικός μανδύας" της Ακροδεξιάς

Σε μια ατζέντα που αφορούσε όλα τα θέματα για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης, όπως την έθεσαν μια φοιτήτρια και ένας φοιτητής, μια μαθήτρια και ένας νέος παραγωγός ελαιολάδου, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε την κρισιμότητα των ερχόμενων ευρωεκλογών, με τον Στ. Κούλογλου να "αποκαλύπτει" πως πάνω απο το 70% των αποφάσεων που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών λαμβάνονται στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο πρωθυπουργός, ακούγοντας τις ανησυχίες των νέων, τόνισε πως το ερώτημα για τις προοδευτικές δυνάμεις είναι εάν θα καταφέρουν να κάνουν ξανά ελκυστική την, αριστερή και ριζοσπαστική όπως είπε, ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και την επιστροφή των ιδρυτικών αρχών της αλληλεγγύης, της ειρήνης και της προόδου.

"Όπου έχει βρεθεί η Ακροδεξιά στη διακυβέρνηση έχει αποδειχθεί ότι υλοποιεί τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές στην οικονομία" επισήμανε, χαρακτηρίζοντας χίμαιρα και αυταπάτη τον δήθεν αντισυστημισμό των ακροδεξιών δυνάμεων. Από την ξενοφοβία και τον συγκεντρωτισμό του Όρμπαν έως την κατάργηση του οκταώρου στην Αυστρία του Κουρτς, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως αυτές οι δυνάμεις ενδύονται τον μανδύα του αντισυστημισμού.

Η αλλαγή των συσχετισμών προϋπόθεση για προοδευτικές αλλαγές στην Ε.Ε.

Εξήγησε μάλιστα ότι η κυρίαρχη άποψη, αυτή του νεοφιλελευθερισμού, πως η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας επιτυγχάνεται μέσα από το μικρότερο εργασιακό κόστος, έχει αποδειχθεί "απολύτως αναποτελεσματική" σε όλο τον κόσμο. "Πρέπει να αντιστραφει η κυρίαρχη οικονομίστικη αντίληψη σε Ευρώπη και Ελλάδα" είπε τονίζοντας πως "δυο κόσμοι συγκρούονται".

Ο Αλ. Τσίπρας εξήγησε πως, εάν θέλουμε να αλλάξουν οι κανόνες και το πλαίσιο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να αλλάξουν οι συσχετισμοί σε όλη την Ευρώπη σε μια προοδευτική κατεύθυνση. Σε αυτό το πλαίσιο έθεσε τον στόχο και την ανάγκη για μια "πλατύτατη συσπείρωση, από την Αριστερά της Αριστεράς και τα αριστερά της Σοσιαλδημοκρατίας", με τις δυνάμεις που αναγνωρίζουν ότι κοινός αντίπαλος είναι η Ακροδεξιά και ο νεοφιλελευθερισμός που τρέφει τον φασισμό.

Από το brain drain στο brain gain

"Η νέα γενιά θα βρει το νήμα της αντίστασης απρόσμενα" πρόσθεσε, αναφέροντας πως έχει αναθαρρήσει από το πανευρωπαϊκό κίνημα των μαθητών για την κλιματική αλλαγή κάνοντας λόγο για ένα μήνυμα "ελπίδας και αισιοδοξίας για το αύριο". Μάλιστα υπογράμμισε ξανά μια από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης που είναι η αναστροφή του brain drain, αφενός δημιουργώντας συνθήκες εντός της χώρας προκειμένου να μην την εγκαταλείπουν οι νέοι και οι νέες και αφετέρου με το να ξεκινήσει σταδιακά μια τάση επιστροφής εκείνων που έφυγαν εκτός από την περίοδο της κρίσης.

Για το θέμα αυτό θα έχει τη δυνατότητα να συζητήσει ακόμη πιο αναλυτικά σήμερα ο πρωθυπουργός, καθώς θα επισκεφθεί το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και το Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος», που βρίσκεται στο campus του "Δημόκριτου". Εκεί θα συζητήσει με νέους ερευνητές και επιστήμονες και θα απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση με θέμα: "Το μέλλον είναι εδώ: Από το brain drain στο brain gain".

Από τις μεταρρυθμίσεις και τα όσα πρέπει να γίνουν στην εκπαίδευση, με το νέο σύστημα που θα τεθεί σε εφαρμογή από το επόμενο έτος, τη σημαντική βελτίωση στην αξιοκρατία και την απορροφητικότητα των ΕΣΠΑ, έως το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον και τις νέες θέσεις εργασίας που ανοίγει ο τομέας της φαρμακευτικής και βιομηχανικής κάνναβης, αλλά και η ανάγκη για "συζήτηση χωρίς ταμπού" για το ζήτημα της ψυχαγωγικής και την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, τους νέους αγρότες, ο Αλ. Τσίπρας συζήτησε με ενδιαφέρον για όλα τα θέματα που τέθηκαν. Άλλωστε η αδιαμεσολάβητη επαφή του πρωθυπουργού με την κοινωνία έχει αποδειχτεί ένα από τα "ατού" της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ και είναι δεδομένο πως αντίστοιχες πρωτοβουλίες θα επαναληφθούν.

Αρχές Απριλίου στη Βόρεια Μακεδονία ο Τσίπρας

Τις πρώτες ημέρες του Απριλίου, πιθανότατα στις 2 ή 3, φαίνεται πως "κλειδώνει" η επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία. Στην πρώτη επίσκεψη μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών και την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής μας χώρας, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Ζόραν Ζάεφ έχοντας μαζί του μια ισχυρή αποστολή επιχειρηματιών αλλά και σειρά υπουργών καθώς θα συζητηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας και επενδύσεων στην ενέργεια, στον τουρισμό, στην ασφάλεια, στις υποδομές.

Επιπλέον προγραμματίζεται το ταξίδι του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευ. Αποστολάκη στα Σκόπια προκειμένου να τεθουν τα ζητήματα στρατιωτικής συνεργασίας αλλά και η συνδρομή της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην επιτήρηση του εναέριου χώρου της Β. Μακεδονίας. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν συζητήσεις ώστε η Βόρεια Μακεδονία να συμμετάσχει στη σύνοδο Ελλάδας - Ρουμανίας - Σερβίας - Βουλγαρίας που θα διεξαχθεί στο Βουκουρέστι στις 29 Μαρτίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL