Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.8°C20.7°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C18.8°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C20.8°C
3 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C16.3°C
1 BF 53%
Έβο Μοράλες: Κάναμε μια δημοκρατική επανάσταση, ξεσηκωθήκαμε με πρωταγωνιστές τους αγρότες (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έβο Μοράλες: Κάναμε μια δημοκρατική επανάσταση, ξεσηκωθήκαμε με πρωταγωνιστές τους αγρότες (Video)

"Χαιρετάμε ιδιαίτερα τον αδελφό Αλέξη Τσίπρα" είπε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βολιβίας Έβρο Μοράλες και ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους.

 " Η παρέμβαση και οι πληροφορίες που μας έδωσε ο πρωθυπουργός ήταν σαν να μίλησε για την Βολιβία" πρόσθεσε ο κ. Μοράλες μιλώντας για τα κινήματα στη χώρα του.

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος της Βολιβίας έκανε αναφορά στα 500 χρόνια που χρειάστηκε να περάσουν για να αποφασίσουν οι ίδιοι να πάρουν την τύχη στα χέρια τους.

" Υπήρξαν τρεις πολιτικοί που έκαναν ότι χειρότερο μπορούσαν να κάνουν στη χώρα μας" είπε ο Έβο Μοράλες τονίζοντας πως καΙ οι τρεις είχαν σπουδάσει στην Αμερική και στην Ευρώπη και στην ουσία δίχασαν την κοινωνία για να μπορούν να κυβερνούν . Μας έκλεβαν τα δημόσια αγαθά μας", πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Βολιβίας.

https://www.youtube.com/embed/L_HeDv8ZjCI

"Τι έγινε; μια δημοκρατική επανάσταση, ξεσηκωθήκαμε με πρωταγωνιστές τους αγρότες" πρόσθεσε.

"Κάναμε ένα κοινοβούλιο για να φτιάξουμε τη Βολιβία που στηρίζεται στο κοινωνικό κομμάτι, την οικονομία " είπε ο κ. Μοράλες ο,οποίος έκανε εκτενή αναφορά στα όσα συνέβησαν στη χώρα του .

Έβο Μοράλες: Δεσμεύτηκα στο λαό κοινοβουλευτική δημοκρατία

Πεντακόσια χρόνια μετά την έλευση των Ευρωπαίων, αποφασίσαμε να πάρουμε εμείς την τύχη στα χέρια μας, να κυβερνήσουμε εμείς την χώρα μας

Στην δεκαετία του 50 υπήρχε ένα κόμμα που κέρδιζε με πάνω από 50% είπε ο κ. Μοράλες και υπογράμμισε πως εκείνος δεσμεύτηκε στο λαό του κοινοβουλευτική δημοκρατία.

 "Οι αντίπαλοι μου έλεγαν ότι δεν θα εκλεγώ" πρόσθεσε ο κ. Μοράλες για να συμπληρώσει πως ένα χρόνο μετά όλοι παραδέχονταν πως κάτι γίνεται τελικά.

Ζητούσαν να ιδιωτικοποιήσουν τα δημόσια αγαθά μας. Το φως, το νερό δεν ανήκει σε κανέναν και γι'αυτό εμείς αγωνιζόμασταν. Και αυτό μπορούμε να το εγγυηθούμε, πια, μέσω του Συντάγματος της χώρας μας

Μας χώριζαν, μας έφερναν τον ένα απέναντι στον άλλο για να μας διοικούν, πολλές φορές με δικτατορίες, μας έκλεβαν τα δημόσια αγαθά μας, εμείς οι αυτόχθονες, οι ιθαγενείς μέναμε στο περιθώριο, μέχρι που ξεσηκωθήκαμε

Θέλοντας να δείξει την πολιτική παθογένεια που ο ξένος παράγοντας με τον έλεγχο του κράτους και των πηγών του παρήγαγε στη Βολιβία ο Μοράλες διηγήθηκε πως όταν ήταν στο στρατό, μέχρι να τελειώσει τη θητεία του τρεις διοικητές του έγιναν πρόεδροι της χώρας, σπρωγμένοι από τον ξένο παράγοντα. Ο λαός ψήφιζε αλλά δεν εξέλεγε τον πρόεδρο που ήθελε γιατί αυτός αναδεικνυόταν από τις συμφωνίες που επιτυγχάνονταν ερήμην του από το Κονγκρέσο, με στόχο να διαδέχονται στην εξουσία και να λεηλατήσουν τον πλούτο της χώρας, τόνισε ο Μοράλες.

Στην Βολιβία τα κινήματα ήταν εκείνα που θριάμβευσαν και έδωσαν τη δυνατότητα να βγούμε μπροστά και χάρη στη συνδικαλιστική δράση μπορέσαμε να κρατικοποιήσουμε τα βασικά αγαθά και το πετρέλαιο, που δεν μπορούσε να γίνει μέχρι τότε

Όταν φθάσαμε στην εξουσία η Βολιβία ήταν η τελευταία στην Λατινική Αμερική και τώρα πια είναι από τις πρώτες. Είμαστε ένας λαός ενωμένος με στόχο να απελευθερωθούμε

Παλιά όλοι ονειρευόμασταν την επανάσταση, δήλωσε ο Μοράλες, όμως τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει, πρόσθεσε και αναφέρθηκε στην εμπειρία του από την Κούβα, όταν άκουγε τον Φιδέλ να μιλά επί ώρες για υγεία και παιδεία, ενώ εκείνος περίμενε πότε θα μιλήσει για επανάσταση, από που θα πάρουμε όπλα για να κάνουμε την επανάσταση. Τότε, όταν τον ρώτησε, ο Φιδέλ του απάντησε πως σήμερα οι επαναστάσεις δεν γίνονται με τα όπλα, αλλά με την ευημερία του λαού.

 "Η επανάσταση, σήμερα, προχωράει με την ευαισθητοποίηση των λαών. Είναι καλύτερο να κάνεις μια μάχη εκπαίδευσης, παρά μια μάχη με τα όπλα" του έλεγε ο Φιντέλ Κάστρο.

Η Βολιβία υπήρξε δέσμια στην πολιτική των ΗΠΑ, που προωθούσαν την ιδιωτικοποίηση όλων των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, το νερό, το ηλεκτρικό. «Αλλά τώρα είμαστε εμείς εκείνοι που αποφασίζουμε και ελέγχουμε για τις πηγές μας», δήλωσε ο Μοράλες «κι είμαστε ένα ελεύθερο κράτος κι έχει προχωρήσει στην αναδιανομή του πλούτο».

Ο Μοράλες αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη δημιουργία μικρών προγραμμάτων για τις οικογένειες και τις μικρές κοινότητες, μέσω επιδότησης κατά 80% του από το κράτος. Όσον αφορά τον τομέα της κατοικίας τόνισε πως από τελευταία χώρα στην Λατινική Αμερική η Βολιβία έχει κατορθώσει να εξασφαλίσει στέγαση σε πολλούς.

Ο ίδιος τόνισε πως μόλο που δεν έχει ανώτατη εκπαίδευση, στην πολιτική τον βοήθησαν να προκόψει δύο αξίες: Η αλήθεια και η τιμιότητα.

Ο Μοράλες τόνισε πως η κρίση του πετρελαίου έχει επηρεάσει πολύ την ανάπτυξη της οικονομίας στην περιοχή, αλλά όλοι οι λαοί ζητούν να επικρατήσει η ειρήνη και εάν δεν υπάρχει η εθνική κυριαρχία δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη, ούτε κοινωνική γαλήνη, κάνοντας μία αναφορά στα γεγονότα της Βενεζουέλας.

Ο Μοράλες δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον ασφυκτικό έλεγχο του ΔΝΤ, που άμεσα έλεγχε από το ίδιο το προεδρικό μέγαρο την οικονομία της χώρας. Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι αποικιοκρατικές πρακτικές, όταν από την Ευρώπη έστελναν αντιβασιλείς για να διοικήσουν τις αποικίες αποτελούν πλέον παρελθόν. Οι στρατιωτικές εισβολές δεν λύνουν τα κοινωνικά, οικονομικά προβλήματα μιας χώρας, τόνισε, όμως οι μεγάλες δυνάμεις εφευρίσκουν αιτίες για να επέμβουν όπως η τρομοκρατία, ή τα ναρκωτικά. Όπως τόνισε, η Βολιβία έχοντας διώξει τις αμερικανικές βάσεις, τις άλλες αμερικανικές υπηρεσίες για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, έχει μειώσει τα εκτάρια καλλιεργειών της κόκας, ενώ στην φιλοαμερικανική Κολομβία, που έχει επτά αμερικανικές βάσεις στρατιωτικές και αμερικανική βοήθεια τα εκτάρια με καλλιέργεια κόκας είναι πολλαπλάσια.

«Πλέον είμαστε χώρα που εξάγει υπηρεσίες και πλούτο και δεν εισάγουμε, ούτε μας λεηλατούν τον δικό μας», τόνισε ο Μοράλες.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος της Βολιβίας τόνισε, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στη Βενεζουέλα πως δεν κατανοεί πως είναι δυνατόν στη σημερινή εποχή μπορεί να υπάρξει στρατιωτική παρέμβαση και τόνισε πως γνωρίζει καλά πως ο λαός της Βενεζουέλας θα υπερασπιστεί την αξιοπρέπειά του. Όπως πρόσθεσε, οι λαοί της περιοχής επιθυμούν να γίνει αυτή μία ζώνη ειρήνης, όπου ο καθένας θα εργάζεται και θα παλεύει για την προκοπή και την ευημερία του.

Ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την εμπειρία της επίσκεψής του και τόνισε πως όταν κάποιος παλεύει για τον λαό και τη χώρα χρειάζεται να κάνει μεγάλες προσπάθειες, να κοιμάται, να ονειρεύεται και να σκέφτεται συνέχεια αυτό.

https://twitter.com/evoespueblo/status/1106311741380661248?ref_src=twsrc^tfw

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL