Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Κίνημα Αλλαγής / Κίνημα Αλλαγής: Ο μεγάλος απών από τον ευρύ διάλογο για έναν προοδευτικό πόλο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κίνημα Αλλαγής / Κίνημα Αλλαγής: Ο μεγάλος απών από τον ευρύ διάλογο για έναν προοδευτικό πόλο

Η απουσία της Φ. Γεννηματά και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. από την εκδήλωση που συνδιοργάνωσε η ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στην Αθήνα, αλλά κυρίως η πολεμική ρητορική που συνόδευσε αυτή την απόφαση της Χαρ. Τρικούπη σχολιάστηκε με εξαιρετικά αρνητικό τρόπο από όλες τις πλευρές στην κατάμεστη αίθουσα του Caravel τη Δευτέρα το βράδυ.

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ., που ανήκει στην πολιτική οικογένεια του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, έχει επιλέξει να αυτοεξαιρεθεί από τη συμμετοχή σε οποιονδήποτε διάλογο στον οποίο έχουν καλέσει ο Αλ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση ενός προοδευτικού πόλου που με κομβικό σταθμό τις ευρωεκλογές θέλει να συμβάλει σε νικηφόρα προοδευτικά σχήματα για την ανάσχεση της ακροδεξιάς επέλασης και του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα όμως, για να δικαιολογήσει την απουσία του επιτίθεται με προσβολές στον επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Ούντο Μπούλμαν προκειμένου να απαξιώσει την εκ μέρους του προσπάθεια προσέγγισης των Ευρωσοσιαλιστών με προοδευτικές δυνάμεις και εν προκειμένω τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα.

Έτσι, ενόψει της εκδήλωσης, η Χαρ. Τρικούπη σχολίαζε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας “είναι απομονωμένοι στην Ευρώπη”, και μάλιστα πως “δεν υπάρχει στην Ευρώπη Προοδευτικό Μέτωπο”, αλλά ότι “είναι μόνο στο μυαλό του κ. Τσίπρα και στη προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ”. Επιπλέον ανέφεραν ότι οι προτάσεις της έκθεσης της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Ευημερία και την Ισότητα στην Ευρώπη (σ.σ.: που έχει παρουσιαστεί σε Λισσαβώνα, Μαδρίτη και Αθήνα από τους συν-πρόεδρους Κατσέλη - Ράσμουσεν) “έχουν απορριφθεί από το ΕΣΚ”.

“Αδειάζοντας” το ΚΙΝ.ΑΛΛ. για τους σχετικούς ισχυρισμούς του, ο Ού. Μπούλμαν αναχωρώντας από την Αθήνα φρόντισε να τονίσει ότι οι προτάσεις της έκθεσης “αντικατοπτρίζονται στο μανιφέστο του ΕΣΚ για τις ευρωπαϊκές εκλογές που εγκρίθηκε πριν από δέκα ημέρες στη Μαδρίτη”. Εκεί όπου συμμετείχε η Φ. Γεννηματά. Δεν άφησε ασχολίαστη και την απουσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. λέγοντας ότι “οι κοινοί στόχοι στην Ευρώπη πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής μας -και όχι σε παιχνίδια πολιτικής εξουσίας ή σε παλιούς θυμούς. Το χρωστάμε στον λαό μας".

Πάντως, ο Γ. Παπανδρέου, παρά τον “πόλεμο” που έχει ανοίξει η Φ. Γεννηματά κατά του προέδρου της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, τήρησε μεν το “απαγορευτικό” που η ίδια είχε επιβάλει στα στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για την εκδήλωση, ωστόσο έσπευσε να συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον Ού. Μπούλμαν.

Στην ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωσε το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ότι δεν είναι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι κόμμα της Αριστεράς, η άλωση του χώρου της Κεντροαριστεράς, αλλά, αντίθετα, ότι στόχος του είναι να μεταπείσει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. από τη στρατηγική του για “στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ”, που σημαίνει “στρατηγική νίκη της Ν.Δ.”.

Αιχμές για την απουσία Γεννηματά άφησε και η Λ. Κατσέλη. Σημείωσε ότι “χρειάζονται συνέργειες, να αφήσουμε πίσω τις αντεγκλήσεις και τις μικροκομματικές επιδιώξεις, να κοιτάξουμε μπροστά με αυτοπεποίθηση και τόλμη, για μια προοδευτική δίκαιη και βιώσιμη Ευρώπη”.

Το "παρών" έδωσε και ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μ. Κύρκος, παρά το γεγονός ότι ο Στ. Θεοδωράκης απέρριψε την πρόσκληση για συμμετοχή του στην εκδήλωση. Αφού είπε ότι για τις συγκλίσεις είναι απαραίτητη προϋπόθεση η προγραμματική σύμπτωση, καυτηρίασε κι εκείνος την απουσία της Φ. Γεννηματά.

“Έχουμε διαφορές μεταξύ μας, αλλά μπορούμε να χτίσουμε συμμαχίες μόνο μέσα από τον διάλογο”, αλλά “την Ιστορία τη γράφουν οι παρόντες, όχι οι απόντες και οι απούσες” είπε ο αντιπρόεδρος του ΕΚ και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης. Η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Κοππά ήταν εξίσου αιχμηρή ζητώντας “να ενωθούμε γύρω από κοινούς στόχους, κοιτάζοντας προς το μέλλον, αφήνοντας πίσω τις διαφορές του παρελθόντος. “Λυπάμαι πραγματικά για την απουσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ο απών πάντα έχει άδικο”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL