Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
ΣΤΑ ΨΙΛΑ / Μανάδες στο κελί και κρατούμενοι από κούνια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΑ ΨΙΛΑ / Μανάδες στο κελί και κρατούμενοι από κούνια

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σήμερα και η στήλη θα γυρίσει μια ημέρα πίσω και θα επαναφέρει το χθεσινό σκίτσο του "γείτονα" Τάσου Αναστασίου για τις μητέρες κρατούμενες που βρίσκονται έγκλειστες μαζί με τα παιδιά τους. Στις γυναικείες φυλακές δεν είναι λίγες οι μητέρες που κρατούνται μαζί με τα παιδιά τους, ηλικίας έως τριών ετών, όσο δηλαδή τους επιτρέπει ο νόμος να τα έχουν μαζί τους στο κελί. Σήμερα δώδεκα μικρά παιδιά βρίσκονται στις φυλακές της Θήβας μαζί με τις μητέρες τους, καθώς και δύο έγκυες γυναίκες. Μεγαλώνουν σε κελιά χωρίς ορίζοντα, είναι κρατούμενοι από κούνια. Αυτά τα παιδιά στερούνται, χωρίς να έχουν κανένα μερίδιο ευθύνης, την παιδική τους ηλικία.

Παιδιά που μετά τη συμπλήρωση του τρίτου έτους της ηλικίας τους απομακρύνονται από τις μητέρες τους, όπως η περίπτωση της τρίχρονης εδώ και λίγες ημέρες Γεωργίας - Ταξιαρχούλας, που από τις φυλακές της Θήβας όπου ζούσε από έξι μηνών μαζί με την καταδικασμένη μητέρα της, μεταφέρεται σε ίδρυμα καθώς δικαστήριο αποφάσισε να μην χορηγήσει διακοπή ποινής στη μητέρα μέχρι το εφετείο.

Εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει η καμπάνια «Κανένα μωρό σε κελί», η οποία δυστυχώς περνάει στα ψιλά του κοινωνικού ενδιαφέροντος, καθώς δεν βρίσκει χώρο στον Τύπο και στα ΜΜΕ, που δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μια γκρίζα πλευρά μιας, υποτίθεται, νομικά προηγμένης κοινωνίας.

Στόχος της καμπάνιας «Κανένα μωρό σε κελί» είναι να καταργηθεί η φυλάκιση για τον κηδεμόνα μικρών παιδιών και να αντικατασταθεί:

* Είτε με την τοποθέτηση των κηδεμόνων σε ανοιχτές δομές εντός του ιστού της πόλης, που δεν θα θυμίζουν σε τίποτα φυλακή, όπου οι κηδεμόνες θα έχουν το κλειδί του διαμερίσματος και θα μπορούν να συνοδεύουν τα παιδιά τους στο σχολείο, τον γιατρό ή σε άλλες δραστηριότητες.

* Είτε με αναστολή εκτέλεσης της ποινής του κηδεμόνα και επανεξέταση της αναγκαιότητας κράτησης μετά το πέρας αυτής.

* Είτε με κατ’ οίκον περιορισμό του κηδεμόνα, με διάθεση μηνιαίου ποσού κάλυψης των απαραίτητων εξόδων και παροχή της κάρτας αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πριν από λίγες ημέρες η τριών ετών Γεωργία - Ταξιαρχούλα "αποφυλακίστηκε" και έχει μεταφερθεί σε κάποιο ίδρυμα, όπου θα γνωρίσει την ελευθερία και τον "έξω κόσμο", αλλά χωρίς τη μητέρα της...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL