Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Στ. Αραχωβίτης: Στο πυρήνα του μεταμνημονιακό μοντέλο ανάπτυξης είναι η ενίσχυση των συνεταιρισμών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στ. Αραχωβίτης: Στο πυρήνα του μεταμνημονιακό μοντέλο ανάπτυξης είναι η ενίσχυση των συνεταιρισμών

«Οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες υπάρχουν. Το κράτος έχει υποχρέωση να δείξει και να χαράξει δρόμους, αλλά η πρωτοβουλία πρέπει να ανήκει στους ανθρώπους της παραγωγής και τα συνεργατικά σχήματα» τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης σε σύσκεψη για τα προβλήματα και τον ρόλο των συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγών που πραγματοποιήθηκε στον Προφήτη Ηλία του δήμου Ηρακλείου, παρουσία του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, του δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, φορέων, συνεταιριστών και ομάδων παραγωγών, που εξέθεσαν τους προβληματισμούς τους στον υπουργό.

Ο κ. Αραχωβίτης εξήγησε ότι στον πυρήνα του «μεταμνημονιακού» μοντέλου ανάπτυξης της χώρας, είναι η ενίσχυση των συνεταιρισμών και συνεργατικών σχημάτων, ενώ σημείωσε: «Είναι το βασικό εργαλείο για να αντιμετωπίσουμε τις μικρές εκμεταλλεύσεις και τον μικρό κλήρο στη χώρα και για τον λόγο αυτό, η δέσμευση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, είναι ήδη γεγονός και οι συνεταιρισμένοι παραγωγοί αλλά και οι συνεταιρισμοί, απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος».

Ο κ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε και στην κατάσταση που παρέλαβαν το 2015, περιγράφοντας με τα μελανότερα των χρωμάτων, τις ρυθμίσεις που προβλέπονταν για το ασφαλιστικό, τις υποδομές και την κατάσταση γενικότερα, των παραγωγών, ενώ σημείωσε ότι μετά τη στήριξη των μικρομεσαίων αγροτών «από τον Δεκέμβριο με τη μείωση στην ασφαλιστική εισφορά κατά 33%, στα μεγαλύτερα αγροτικά εισοδήματα, αρχίζουν να ξεφορτώνονται βάρη και από τα μεγαλύτερα και πιο παραγωγικά κομμάτια της κοινωνίας».

Όπως είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης από τον Προφήτη Ηλία, «η ανάπτυξη που είναι βασισμένη σε "πήλινα" πόδια και εξυπηρετεί λίγους, και τον κόσμο παραγωγής τον χαϊδεύει μόνο προεκλογικά, έχει ως συνέπεια τα μνημόνια. Λέμε όχι σε αυτές τις σαθρές πολιτικές και μοντέλα».

Επιπλέον, ο κ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε στις άμεσες ενισχύσεις, την ανάγκη να ενισχυθεί η ρευστότητα, ενώ τόνισε πως σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό για τα έργα στο Μέτρο 431, θα αυξηθεί στα 500 εκατ. ευρώ, με στόχο να ενταχθούν αρδευτικά έργα, που έμειναν εκτός.

Σε ότι αφορά την Κρήτη, ο κ. Αραχωβίτης σημείωσε ότι η σύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό αποτελεί προτεραιότητα·

« Η Κρήτη βουλιάζει από τον τουρισμό. Όλος αυτός ο τουρισμός διατρέφεται με τοπικά προϊόντα ή χρησιμοποιεί εισαγωγής; Σε αλλά κράτη το τοπικό προϊόν τους, το διαθέτουν από το πρωινό μέχρι το βράδυ. Είναι η μεγαλύτερη και η καλύτερη διαφήμιση. Ο επισκέπτης που θα δοκιμάσει και θα συνδέσει με τις διακοπές του τη γεύση, θα αναζητήσει και στον τόπο του το προϊόν» είπε ο υπουργός.

Σε ότι αφορά την προστασία του εισοδήματος, ο κ. Αραχωβίτης ενημέρωσε ότι με τον νόμο για τις 60 ημέρες υποχρεωτικής εξόφλησης, δεν συμπιέζεται ο τελευταίος κρίκος που είναι ο παραγωγός, ενώ αναφέρθηκε και στην προστασία των επιδοτήσεων από τις κατασχέσεις που αποτελούσε αίτημα 15ετιας.

Καταλήγοντας ο κ. Αραχωβίτης είπε ότι «Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά. Υπάρχει πραγματικός σχεδιασμός, στόχευση και επίλυση προβλημάτων. Χρειάζεται να συζητάμε με όλες τις παραγωγικές δυνάμεις. Πάντα είμαστε ανοιχτοί χωρίς αποκλεισμούς».

Νωρίτερα ο κ. Αραχωβίτης είχε συνάντηση με εκπροσώπους της συντονιστικής επιτροπής των οκτώ κτηνοτροφικών συλλόγων Κρήτης, που του έθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με επίκεντρο το κόστος παραγωγής, το φορολογικό, το ασφαλιστικό, τις άμεσες και έμμεσες ενισχύσεις και αποζημιώσεις, την αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ αλλά και τις ελληνοποιήσεις γάλακτος και κρέατος, που «αποδυναμώνουν» όπως είπαν τις όποιες προσπάθειες κάνουν. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ανωγείων Βασίλης Σμπώκος, η αγωνία των κτηνοτρόφων είναι πώς θα επιβιώσουν και πώς θα παράξουν για ζήσουν.

«Σήμερα που η τιμή του γάλακτος και του κρέατος, έχει φτάσει στα τάρταρα και αντιθέτως οι τιμές των ζωοτροφών είναι στα ύψη, δεν μπορούμε να επιβιώσουμε. Και αυτό καταθέσαμε στη συζήτηση με απόγνωση» είπε ο κ. Σμπώκος που διευκρίνισε ότι ο κ. Αραχωβίτης τους ενημέρωσε, ότι σε μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες έχουν επιβληθεί πρόστιμα, ενώ κάποιοι θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

«Φέρνουν γάλα σε παγοκολώνες από το εξωτερικό και με αυτό φτιάχνουν τυρί και φέτα ΠΟΠ και ενώ βλέπουμε ότι μειώνεται το ζωικό κεφάλαιο, αυξάνεται η παραγωγή, στη μεταποίηση» επισήμανε ο εκπρόσωπος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ανωγείων που έκανε γνωστό ότι πρόθεση του υπουργείου είναι η επιπλέον στήριξη των κτηνοτρόφων, με την ενίσχυση του προγράμματος «Γεύματα στα Σχολεία» και στους πολύτεκνους, που θα προστεθούν ποσότητες γραβιέρας και φέτας ελληνικής.

Όπως τους διαβεβαίωσε, μάλιστα, ο κ. Αραχωβίτης, τα γεύματα θα αυξηθούν σε βάθος τριετίας στις 600 χιλιάδες και θα περιλαμβάνεται σε αυτά τρεις ημέρες την εβδομάδα, ένα μέρος φέτα και ένα μέρος γραβιέρα, που θα ενισχύσει την κτηνοτροφία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL