Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
"Να ξεπεράσουμε τη βολική ακινησία" ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας / Ιστορική αναγκαιότητα η προγραμματική σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Να ξεπεράσουμε τη βολική ακινησία" ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας / Ιστορική αναγκαιότητα η προγραμματική σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων

Προσκλητήριο για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την Ευρώπη του 21ου αιώνα, που θα υλοποιήσει μια πλατιά "κόκκινη και πράσινη συμμαχία", απηύθυνε χθες στην παρέμβασή του ο Αλ. Τσίπρας.

"Σήμερα η Ευρώπη χρειάζεται μια πολιτική συμμαχία που θα βάλει φραγμό στην απόπειρα συλλογικής οπισθοδρόμησης που επιχειρούν η Ακροδεξιά και ο νεοφιλελευθερισμός. Σήμερα η Ευρώπη χρειάζεται χρειάζεται ένα ρεύμα προοδευτικών τομών, αλλαγών και μεταρρυθμίσεων για να εγγυηθεί στους λαούς της μια καλύτερη προοπτική, ένα μέλλον με αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη".

"Είναι ιστορική αναγκαιότητα" τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός απευθύνοντας κάλεσμα σε αριστερούς, κομμουνιστές, αριστερούς σοσιαλιστές, πράσινους για μια πλατιά συμπαράταξη.

"Οφείλουμε να ανιχνεύσουμε και σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο την πολιτική βούληση γι' αυτή τη σύνθεση ιδεών και στόχων, για να κάνουμε το αποφασιστικό βήμα" πρόσθεσε, καλώντας "να ξεπεράσουμε τη βολική ακινησία και τη βολική σιωπή" φέρνοντας ως παραδείγματα τις περιπτώσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, αλλά και την επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να πάρει μεγάλα πολιτικά ρίσκα ψηφίζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών γιατί "ήμασταν βέβαιοι ότι λειτουργούμε με βάση τις αξίες μας και ήμασταν βέβαιοι ότι πράττουμε το πατριωτικό καθήκον γιατί τοποθετούμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας".

Ας μιλήσουμε με τόλμη πριν και μετά τις ευρωεκλογές

"Ας μιλήσουμε με τόλμη τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, πριν και αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, για την ανάγκη κοινής πορείας όλων όσοι δεν αρκούμαστε στη δικαίωση των αναλύσεων, αλλά θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα σήμερα, τώρα. Πριν να είναι πολύ αργά" υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας. Μάλιστα επισήμανε ότι οι ευρωπαϊκές ομάδες που μπορούν να απαρτίσουν το προοδευτικό μέτωπο αθροιστικά υπερβαίνουν τις δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μπορούν να καθορίσουν τις εξελίξεις στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο.

Οι προγραμματικοί άξονες για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο

Μια ημέρα μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και εν μέσω εντατικών διεργασιών, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα κοινό πολιτικό πρόγραμμα, πειστικό, "άρα δυνάμει ηγεμονικό", που θα συγκινήσει και θα κινητοποιήσει τους πολίτες. "Οφείλουμε να ανιχνεύσουμε και σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο την πολιτική βούληση γι' αυτή τη σύνθεση ιδεών και στόχων, για να κάνουμε το αποφασιστικό βήμα" είπε χαρακτηριστικά περιγράφοντας τους άξονες του νέου κοινωνικού συμβολαίου:

* Κατοχύρωση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Πυλώνα ως μηχανισμούς εγγύησης εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως ενός ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, των θεμελιωδών κοινωνικών υπηρεσιών και αγαθών.

* Αποφασιστική αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού με νέους πόρους.

* Ανάπτυξη μηχανισμών αμοιβαιοποίησης των δημοσίων χρεών και εξισορρόπησης κρίσεων στο εσωτερικό της Ευρωζώνης.

* Καταπολέμηση της φοροαποφυγής του μεγάλου κεφαλαίου.

* Ριζική στροφή της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής από τη λιτότητα στις επενδύσεις για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη.

* Διεύρυνση της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της λογοδοσίας στην Ευρώπη μέσω της κατοχύρωσης νέων θεσμών και δεσμευτικών μηχανισμών κοινωνικής συμμετοχής.

Έλλειμμα αυτοπεποίθησης η απουσία Γεννηματά - Θεοδωράκη

Από τα σημεία που προκάλεσαν αίσθηση ήταν και το σαφές μήνυμα που έστειλε ο Αλ. Τσίπρας προς τις ηγεσίες αλλά και τους ψηφοφόρους του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και του Ποταμιού. Ξεκινώντας την ομιλία του τόνισε ότι η συζήτηση θα ήταν πιο πλούσια αν συμμετείχαν ακόμα και διαφωνώντας η Φ. Γεννηματά και ο Στ. Θεοδωράκης, ερμηνεύοντας την επιλογή να απουσιάσουν ως "έλλειμμα αυτοπεποίθησης για τις απόψεις και τον πολιτικό χώρο που εκπροσωπούν".

Επισήμανε δε ότι η συζήτηση για τη συμπαράταξη των προοδευτικών δυνάμεων στο Ευρωκοινοβούλιο και για μια προοδευτική διακυβέρνηση στην Ελλάδα γεμίζει και ένα μεγάλο κομμάτι των ΜΜΕ φοβίες και ερωτηματικά.

"Κάποιοι λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να αλώσει τον χώρο της κεντροαριστεράς, να τον εξαϋλώσει ή και τον εκμηδενίσει" σημείωσε για να προσθέσει: "Θα ήμουν ανόητος αν πίστευα ότι ένας ιστορικός πολιτικός χώρος μπορεί να λεηλατηθεί ή να εξαϋλωθεί. Και θα ήμουν πιο ανόητος αν ήταν η στρατηγική μου επιλογή γιατί γνωρίζω πολύ καλά ότι, για να κυβερνηθεί ο τόπος σε κατεύθυνση προοδευτικών τομών και μεταρρυθμίσεων, χρειάζεται συμμαχίες".

Επιθυμούμε να πείσουμε, όχι να λεηλατήσουμε

Υπογραμμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κόμμα της Κεντροαριστεράς αλλά της Αριστεράς -"ούτε επιθυμεί να γίνει κεντροαριστερό κόμμα"- επισήμανε ότι, για να υπάρξει προοπτική μιας προοδευτικής διακυβέρνησης, χρειάζεται ως κόμμα της Αριστεράς να βρει συμμάχους στα κόμματα της Κεντροαριστεράς και του δημοκρατικού Κέντρου.

"Αν κάτι επιθυμούμε, δεν είναι να αλώσουμε και να λεηλατήσουμε, αλλά να τους πείσουμε ότι πρέπει να αλλάξουν στρατηγική" υπογράμμισε τονίζοντας πως, όταν ένα κόμμα της Κεντροαριστεράς έχει ως βασική πολιτική τη στρατηγική ήττα της Αριστεράς, αυτό σημαίνει αυτόματα στρατηγική νίκη της Δεξιάς. Προειδοποίησε μάλιστα ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. κινδυνεύει να γίνει συμπληρωματική δύναμη της Δεξιάς, που έχει αποφασίσει να κάνει πολλά βήματα δεξιότερα.

Αιχμές στην κυβέρνηση Καραμανλή

Κατά την ομιλία του άφησε αιχμές τόσο για την κυβέρνηση Καραμανλή, που "φρόντισε να εκτινάξει το έλλειμμα σε δυσθεώρητα μεγέθη", όσο και στην επόμενη του ΠΑΣΟΚ, που "παράδωσε τα κλειδιά της διαχείρισης στο ΔΝΤ", ενώ υπογράμμισε πως δεν χρειάζονται πανηγυρισμοί, αλλά προβληματισμός για το πώς "επιτρέψαμε στον νεοφιλελευθερισμό να γίνει η επίσημη ευρωπαϊκή οικονομική θρησκεία".

Επισήμανε ωστόσο ότι σε κρίσιμες στιγμές η ευρωομάδα των Σοσιαλιστών μπροστά σε μεγάλους εκβιασμούς για την Ελλάδα πήρε "τη σωστή θέση" ευχαριστώντας τους Σοσιαλιστές γι' αυτήν τη στάση τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL