Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.6°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C27.0°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.1°C29.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
3 BF 84%
#Vote4animals: / #Vote4animals: Τα Δικαιώματα των ζώων πάνε... Ευρωκοινοβούλιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

#Vote4animals: / #Vote4animals: Τα Δικαιώματα των ζώων πάνε... Ευρωκοινοβούλιο

Της Ρόζας Ρούσσου*

- Είναι σημαντικό η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αντικατοπτρίζουν τις απαιτήσεις των πολιτών και να περιλαμβάνουν τις ανησυχίες τους για την καλή μεταχείριση των ζώων στο πρόγραμμά τους. Έχει έρθει (για την ακρίβεια, έχει παρέλθει) η ώρα το ζήτημα των ζώων να γίνει μία από τις προτεραιότητες σε επίπεδο Ε.Ε.

Οι ευρωεκλογές πλησιάζουν και τοποθετούν στο επίκεντρο των συζητήσεων πολλά ζητήματα που αφορούν την αυριανή Ευρώπη που θέλουμε. Οι ατζέντες πολυποίκιλες και προς πολλές κατευθύνσεις. Τα διλήμματα επίσης, ανάλογα με την ιδεολογική κατεύθυνση και τον πολιτικό προσανατολισμό.

Το διακύβευμα των ευρωεκλογών αυτών είναι διαφορετικό για τον καθένα.

Για τους φιλόζωους, όμως, (οφείλει να) επικεντρώνεται στη διασφάλιση της ευημερίας των ζώων.

Κι αυτό, συνεπάγεται αγώνα και αγώνες.

Συνεπάγεται πρωτοβουλίες και δυναμικές διεκδικήσεις.

Τίποτα δεν έχει κερδηθεί χωρίς αγώνες, μάχες και συνεχείς προσπάθειες.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, λοιπόν, 61 οργανώσεις - μέλη του Eurogroup for Animals προσκαλούν όλους τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές να υπογράψουν μια δέσμευση υποστήριξης πρωτοβουλιών για την ευζωία όλων των έμβιων όντων. Μ’ αυτόν τον τρόπο, καθιστούν την ευημερία των ζώων κρίσιμο θέμα για τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019, αλλά ταυτόχρονα ανταποκρίνεται και στο αίτημα των Ευρωπαίων πολιτών για διασφάλιση της ευζωίας των ζώων.

Τα Ευρωβαρόμετρα που δημοσιεύονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνουν μια συνεχή αύξηση αυτού του ενδιαφέροντος τα τελευταία χρόνια, καθώς οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν αντιμετωπίζουν την ευημερία των ζώων αποκλειστικά ως ατομική τους ευθύνη, αλλά και ως συλλογική, ζητώντας τη θέσπιση κοινοτικών κανόνων. Ζητούν όλο και περισσότερο την επιβολή υψηλότερων προτύπων καλής μεταχείρισης των ζώων, καθώς και αυστηρότερων μέτρων που οφείλουν να λαμβάνονται από τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. Ως πολίτες δηλώνουν πως θα νιώθουν μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση, όταν ανήκουν σε μια κοινότητα που σέβεται το περιβάλλον και κάθε μορφή ζωής.

Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια αυτής της νομοθετικής περιόδου και παρά το μεγάλο έργο από πολλούς Ευρωβουλευτές για την καλή μεταχείριση των ζώων (συζητήσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες για την προστασία των ιπποειδών, τη διασφάλιση της σωστής, ελεγχόμενης μεταφοράς, του καθεστώτος λειτουργίας των ζωολογικών κήπων, των αδεσπότων της Ρουμανίας κ.λπ.), το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είχε ως προτεραιότητα ένα αντικείμενο νομοθετικής πρότασης που θα ανταποκρίνεται σε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες. Ωστόσο, οι συνθήκες, θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος, δεν έχουν απλά ωριμάσει: οι συνθήκες απαιτούν ουσιαστική δράση. Δεν πρέπει να λησμονηθούν όσα κόμματα χρησιμοποίησαν το ζήτημα της παγίωσης της ευζωίας των ζώων ως πρόταγμα, όχι επειδή σκόπευαν να ενεργήσουν υπέρ αυτού, αλλά επειδή προεκλογικά αποτελούσε μία «εύπεπτη» επιλογή. Η λαϊκίστικη εκμετάλλευση αυτού του ζητήματος, ειδικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, έχει προκαλέσει ζημιές στο πανευρωπαϊκό (κι όχι μόνο) φιλοζωικό κίνημα, οδηγώντας σε αγκυλώσεις, καθυστερήσεις, οπισθοδρόμηση. Διότι ο πολιτισμός και η πρόοδος διαφαίνονται και από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα ζώα.

Επομένως, θα λέγαμε ότι μια Ευρώπη της αδικίας εις βάρος των ζώων, μια Ευρώπη της κακομεταχείρισης και της βίας εις βάρος τους, δεν μπορεί παρά να είναι μια οπισθοδρομική Ευρώπη.

Γι’ αυτό ακριβώς ο Οργανισμός Eurogroup for Animals (www.eurogroupforanimals.org) αποφάσισε να λάβει δράση και να θέσει την ευημερία των ζώων εντός της ατζέντας των φετινών ευρωεκλογών. Από την ίδρυσή του το 1980, έχει καταφέρει να ενθαρρύνει την Ε.Ε. να υιοθετήσει υψηλότερα νομικά πρότυπα για την προστασία των ζώων, συνεχίζοντας να διεκδικεί, να μελετά και να παλεύει. Εκπροσωπεί 61 οργανώσεις υπεράσπισης ζώων σε 25 κράτη μέλη της Ε.Ε., τις ΗΠΑ, την Ελβετία, την Αυστραλία, τη Σερβία και τη Νορβηγία. Σημειώνεται ότι από την Ελλάδα μέλη του είναι μόνο δύο οργανώσεις (και μία τρίτη, που είναι σε σύμπραξη με το Ηνωμένο Βασίλειο).

Το Eurogroup for Animals αντικατοπτρίζει την κοινή γνώμη μέσω των συνεταιρισμών/οργανώσεων μελών του σε όλη την Ένωση και έχει τόσο την επιστημονική όσο και την τεχνική εμπειρογνωμοσύνη για την παροχή έγκυρων συμβουλών σε θέματα σχετικά με την καλή διαβίωση των ζώων.

Έτσι, λοιπόν, ξεκίνησε την καμπάνια #Vote4Animals, με στοίχημα να τα καταφέρει σε αυτές τις ευρωεκλογές, οι οποίες θα καθορίσουν τις πολιτικές προτεραιότητες της Ευρώπης για τα επόμενα πέντε χρόνια. Η πολιτική πρόοδος για την ευημερία των ζώων εξαρτάται από αφοσιωμένους στον πολύ σημαντικό αυτό σκοπό βουλευτές.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών «ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ» είναι ένα από τα 61 μέλη του Eurogroup for Animals και υποστηρίζει ενεργά την πρόσκληση σε όλους τους υποψήφιους ευρωβουλευτές να υπογράψουν τη δέσμευση τους όσον αφορά την ευζωία των ζώων. Είναι σημαντικό η επόμενη Επιτροπή και το Κοινοβούλιο να αντικατοπτρίζουν τις απαιτήσεις των πολιτών και να περιλαμβάνουν τις ανησυχίες τους για την καλή μεταχείριση των ζώων στο πρόγραμμά τους. Έχει έρθει (για την ακρίβεια, έχει παρέλθει) η ώρα το ζήτημα των ζώων να γίνει μία από τις προτεραιότητες σε επίπεδο Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, δίνεται μια μοναδική ευκαιρία στην χώρα μας, μέσω των υποψήφιων βουλευτών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της και να προωθήσει την ευημερία των ζώων.

Γι’ αυτό, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών «ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ» ζητά από τους υποψήφιους να δείξουν την αφοσίωσή τους υποστηρίζοντας αυτή τη δέσμευση, καθώς το όλο εγχείρημα συνιστά μια ευκαιρία να υποστηριχθούν συλλογικά πρωτοβουλίες για την ευημερία των ζώων, αλλά και την αποτελεσματική αντιμετώπιση ποικίλων ζητημάτων και προβλημάτων που παρατηρούνται στην πλειονότητα των χωρών της Ε.Ε.

Ο αγώνας για την Ευρώπη των πολλών, την Ευρώπη για όλους, μας αφορά και όλους.

* Επικεφαλής του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΙΠΠΟΕΙΔΩΝ «ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ»

(**Όποια/όποιος υποψήφια/-ος ευρωβουλευτής ενδιαφέρεται, μπορεί να επισκεφθεί την ελληνική έκδοση του #vote4animals, https://www.voteforanimals2019.eu/el/home/, και να δηλώσει την υποστήριξή της/του στην ένταξη των απλών λέξεων «προστασία των ζώων» που έχουν την δύναμη να αλλάξουν τη ζωή εκατομμυρίων έμβιων όντων. Μια δήλωση που θα σημαίνει υποστήριξη πρωτοβουλιών για την ευζωία των ζώων κατά την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL