Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
Υπάρχει λόγος / Οχετός, όχι σκευωρία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπάρχει λόγος / Οχετός, όχι σκευωρία

Του Κώστα Καναβούρη

Είναι καιρός εκεί στα ανώτατα κλιμάκια της Ν.Δ., αλλά και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να συναισθανθούν τις ευθύνες τους. Έστω και κατ’ ελάχιστο να αρθούν, αν όχι στο ύψος των περιστάσεων, τουλάχιστον στο ύψος των θεσμικών ευθυνών τους. Να συναισθανθούν, επιτέλους, ότι τα όσα συμβαίνουν εκεί στα πάνω ράφια του κόμματός τους διαχέονται στην κοινωνία, καθώς και στην κοινή αντίληψη περί πολιτικής και δημοκρατίας, δρώντας εξαιρετικά επικίνδυνα και αποσαθρωτικά. Εκτός κι αν ούτε θέλουν, ούτε μπορούν, οπότε το πράγμα αλλάζει…

Γιατί αυτό που αναδύεται από τα υψηλά δώματα του «Πύργου των Καταιγίδων» επί της οδού Πειραιώς δεν είναι ούτε οσμή σκανδάλου, ούτε οσμή σκευωριών, ούτε οσμή πολιτικών διώξεων. Κι ας πάψουν να κουνάνε αυτό το σάπιο φύλλο συκής για να κρύψουν τις πομπές τους. Ακριβώς περί αυτού πρόκειται: για πομπές. Κι αυτό που αναδύεται είναι η αποφορά της σήψης. Αντί λοιπόν να συγκαλούν συσκέψεις επί συσκέψεων για το πώς θα σκεπάσουν την κόπρο του Αυγεία (με την πρόθυμη διαπλοκή των φίλιων ΜΜΕ), αντί να κοιτούν πώς θα επιβραβεύσουν τους ψεύτες και τους συκοφάντες με μια θέση στα ψηφοδέλτια (ή μήπως κάτι τέτοιο δεν αποτελεί ένδειξη σήψης;), θα ήταν πιο καλό να κοιτάξουν πώς θα ξεβρομίσουν ο τόπος και το κόμμα τους από τις αιτίες της αποφοράς.

Και εδώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βαρύτατες πολιτικές και ηθικές ευθύνες. Προσωπικές. Απολύτως προσωπικές. Γιατί πια οι καταδίκες πέφτουν σαν το χαλάζι. Και είναι καταδίκες είτε βαθιά ντροπιαστικές, είτε βαθιάς ηθικής απαξίας σε σημείο αποτροπιασμού.

Όταν ένας στενός προσωπικός σου φίλος και πρώην βουλευτής της Ν.Δ., ο Πέτρος Μαντούβαλος, καταδικάζεται σε 13 χρόνια κάθειρξη (κάθειρξη έτσι;) για δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος (συν μια προηγούμενη αμετάκλητη καταδίκη), τούτο σημαίνει ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που επιχείρησε να παρουσιαστεί ως νομικός συμπαραστάτης των αστυνομικών που ενεπλάκησαν στον φόνο του Ζακ Κωστόπουλου, παρότι «έχει αποβάλει οριστικά και δια βίου τη δικηγορική του ιδιότητα». Διαπράττοντας δηλαδή το αδίκημα της αντιποίησης επαγγέλματος, το οποίο είναι αυτεπαγγέλτως διωκόμενο.

Πάμε παρακάτω, ή μάλλον πιο μέσα στον βούρκο. Όταν έτερος φίλος στενός του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Νίκος Γεωργιάδης, πρώην γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού, πρώην βουλευτής της Ν.Δ. και νυν μυστικοσύμβουλος (μέχρι χθες) καταδικάζεται για παιδεραστία με 28 μήνες φυλακή (μόνο), τότε δεν υπάρχει κάτι σάπιο. Ο οχετός έσπασε και τα λύματα πετάγονται από τα παράθυρα μολύνοντας τους πάντες και τα πάντα. Οχετός λέγεται, κύριοι, όχι σκευωρία. Κι ας φρόντισαν κορυφαία στελέχη να ψεκάσουν, δια της παρουσίας τους, την αποφορά με αποσμητικό χώρου. Αυτό ακριβώς κάνει την αποφορά πιο αηδιαστική. Όπως και η προτροπή του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν έσκασε το θέμα από το "Hot Dog", προς τον Νίκο Γεωργιάδη «κάτσε πίσω». Μέχρι να κατακάτσει ο κουρνιαχτός δηλαδή, αντί να τον διώξει κλοτσηδόν, από τις αδιάψευστες καταθέσεις!

Το ότι οι ανωτέρω δύο κυκλοφορούν ελεύθεροι, σε αντίθεση με άλλες πανεύκολες φυλακίσεις και προφυλακίσεις, δείχνει απλώς ότι ο βούρκος του βαθέος συστήματος δεν έχει πάτο. Έχει μόνο κεραμίδια για να ανεβαίνουν οι σταχτόψυχοι και να φωνάζουν «λύκος στα πρόβατα». Ξεχνώντας ότι με τις... ωδές αυγά δεν βάφονται.

Φυσικά, δεν θα ασχοληθούμε εδώ με την καταδίκη (πάντοτε με αναστολή) επτά μηνών του πρώην προέδρου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος Χρήσου Κάτσικα (με τη ΔΑΚΕ) από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου. Ο Κάτσικας ήταν «πρώην» σε αρκετούς φορείς και πρώην πρόεδρος της Ενεργειακής Α.Ε. Απάτη είναι η ουσία της καταδίκης του, αλλά με τα λιμά των επτάμηνων θα ασχολούμαστε τώρα;Η «αριστεία» να είν’ καλά κι από «αρίστους»...

Εκλεκτό δείγμα των οποίων αποτελεί ο αντιπρόεδρος της καρδιάς του και προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ο οποίος έχει ξελαρυγγιαστεί να τσιρίζει όχι ότι είναι αθώος (αν και δεν τον έχει κατηγορήσει κανείς, τουλάχιστον ακόμα), αλλά ότι τα αδικήματα για τα οποία -ο ίδιος- πιθανολογεί ότι θα τον εμπλέξουν σκευωροί και άθλιοι δικαστές έχουν παραγραφεί! Που σημαίνει; Άσε, ας μην απαντήσουμε, γιατί υπάρχουν και ευαίσθητα στομάχια που δεν αντέχουν τόση αηδία.

Και μέσα σε αυτή την ύλη βόρβορου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει απλωτές, απειλώντας ότι θα κυβερνήσει για να σώσει τη χώρα από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ψεύτη, άθλιο, αμόρφωτο, καταστροφέα Τσίπρα. Τον οποίο ασυστόλως οικτίρει. Ε, ας οικτίρει!

Αυτό που αναδύεται από τα υψηλά δώματα του «Πύργου των Καταιγίδων» επί της οδού Πειραιώς δεν είναι ούτε οσμή σκανδάλου, ούτε οσμή σκευωριών, ούτε οσμή πολιτικών διώξεων. Είναι η αποφορά της σήψης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL