Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Εφημερίδα των Συντακτών

"Δεν δικαιούστε να κυβερνάτε"

ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΠΑ

Εγκαλείται η κυβέρνηση γιατί στο Μακεδονικό δεν φρόντισε εγκαίρως να δημιουργήσει κλίμα συνεννόησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης [...] Ας υποθέσουμε, πραγματοποιώντας ένα άλμα στον χρόνο (προς τα πίσω), ότι ο Τσίπρας καλούσε τους αρχηγούς της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για να συζητήσουν το Μακεδονικό όταν ξεκινούσε η διαδικασία. Ποια θα ήταν η στάση τους; Κρίνοντας από τη θέση που πήραν επί της ουσίας, εύκολα μπορούμε να οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι δεν επρόκειτο να βάλουν πλάτη γιατί το κριτήριό τους δεν ήταν η επίλυση του προβλήματος, αλλά το να μην πιστωθεί ο Τσίπρας τη θετική εξέλιξη. [...]

Η ηγεσία της Ν.Δ. δεν είχε κανένα πρόβλημα να στρέψει την παράταξη προς την Άκρα Δεξιά, η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν είχε κανένα ενδοιασμό να ακυρώσει το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ για το οποίο κατά τα άλλα δηλώνει υπερήφανη. Και στα δύο κόμματα δεν προκάλεσε καμιά ανησυχία το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή Δεξιά και η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία στήριξαν τη συμφωνία των Πρεσπών και αποδοκίμασαν με εμφατικό τρόπο τη συμπεριφορά τους, την οποία χαρακτήρισαν επιεικώς ακατανόητη. Εσχάτως είχαμε ακόμη ένα δείγμα γραφής από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ που φανερώνει την αντίληψή τους για τη διακυβέρνηση της χώρας. Απαιτούσαν να συνεδριάσει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής;. Συνεδρίασε το Συμβούλιο και εκεί οι εκπρόσωποι της Δεξιάς και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. άνοιξαν τα χαρτιά τους:

- ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: "Βρισκόμαστε σε έτος εκλογικό, ο χρόνος μετράει ανάποδα. Υπό αυτή την έννοια, και το θέσαμε με έμφαση, είναι ένας χρόνος διαχείρισης των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής και όχι μειζόνων πρωτοβουλιών ή κινήσεων που μπορούν να δεσμεύσουν το αμέσως προσεχές διάστημα, δηλαδή τις επόμενες κυβερνήσεις της χώρας... Η απερχόμενη κυβέρνηση δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε μείζονες αποφάσεις όσον αφορά καίρια και ζωτικά ζητήματα της χώρας".

- ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: "Ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών να αποφύγουν στους τελευταίους δυο ή το πολύ πέντε μήνες που θα είναι ακόμα στις θέσεις τους να δεσμεύσουν τη χώρα σε σοβαρά θέματα εξωτερικής πολιτικής".

Για όσους δεν κατάλαβαν, Κουμουτσάκος και Λοβέρδος (ούτε συνεννοημένοι να ήταν) ζήτησαν από την κυβέρνηση να συμπεριφερθεί σαν υπηρεσιακή κυβέρνηση. Γιατί; Μα έρχονται εκλογές και δεν δικαιούται να πάρει πρωτοβουλίες που θα δεσμεύσουν τις επόμενες κυβερνήσεις. Και πού ξέρουν ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση; [...] Μέχρι τότε τα μολύβια κάτω και η χώρα στον αυτόματο πιλότο. Οι φυσικοί ιδιοκτήτες της σε στιγμές εθνικού μεγαλείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL