Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Από τις συνεχείς αποχωρήσεις και την προσέγγιση των Ευρωσοσιαλδημοκρατών - ΣΥΡΙΖΑ / Αμηχανία και εκνευρισμός στο Κίνημα Αλλαγής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από τις συνεχείς αποχωρήσεις και την προσέγγιση των Ευρωσοσιαλδημοκρατών - ΣΥΡΙΖΑ / Αμηχανία και εκνευρισμός στο Κίνημα Αλλαγής

Δεν πέρασαν λίγα εικοσιτετράωρα από τότε που η Φ. Γεννηματά είχε επαφές με Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες στο Βερολίνο προκειμένου να αναθερμάνουν τις παγωμένες σχέσεις τους και η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ξεκίνησε έναν νέο κύκλο σκληρής επίθεσης απέναντι στους ευρωσοσιαλιστές.

Εν μέσω συνεχιζόμενων αποχωρήσεων από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και με αφορμή την υπουργοποίηση δύο προσώπων πρώην ΠΑΣΟΚ που συμμετείχαν στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, τους Θ. Μωραΐτη και Ά. Τόλα, αλλά και με αφορμή τις ευρύτερες διεργασίες που εξελίσσονται για προοδευτικές συγκλίσεις, η Χαριλάου Τρικούπη βρίσκεται σε μεγάλη αναταραχή. Δύο κεντρικές εκδηλώσεις, αύριο και την επόμενη Δευτέρα, φουντώνουν την οργή και την αγωνία της, αφού, έχοντας αυτοαποκλειστεί από αυτές τις διεργασίες, εφευρίσκει τον εχθρό της "λεηλασίας" του χώρου από τον Αλ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ για να συσπειρώσει τη βάση της και να δικαιολογήσει τη δυσχερή εικόνα του φορέα. "Είμαστε σε πόλεμο με τον κ. Τσίπρα και την παρέα του" ανέφεραν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη.

Αύριο παρουσιάζεται το κείμενο - πλαίσιο της πρωτοβουλίας "Γέφυρα", προσώπων από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, της ανανεωτικής Αριστεράς, της Οικολογίας και των δικαιωμάτων (και οι υπογραφές που το στηρίζουν), αποσκοπώντας στη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων. Εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες που θέλουν μεταξύ των αυριανών υπογραφών να συγκαταλέγονται και ορισμένες νέες ηχηρές συμμετοχές από τον χώρο του ΚΙΝ.ΑΛΛ., τότε η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δυσάρεστη για τη Φ. Γεννηματά.

Όμως η εκδήλωση που πραγματικά έχει εξοργίσει τη Φ. Γεννηματά είναι αυτή που συνδιοργανώνουν στις 4 Μαρτίου στην Αθήνα οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες με το ελληνικό γραφείο του Friedrich - Ebert - Stiftung και το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής (ΙΝΕΡΠΟΣΤ), όπου θα συμμετέχει ο Ούντο Μπούλμαν και έχει κληθεί να απευθύνει ομιλία και ο Αλέξης Τσίπρας. Στόχος της εκδήλωσης -όπου η Λ. Κατσέλη θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έκθεσης της Ανεξάρτητης Επιτροπής των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών για μια Βιώσιμη Ευρώπη- είναι να τεθούν στο επίκεντρο οι μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη "και να αναζητηθούν οι απαραίτητες προγραμματικές συγκλίσεις των προοδευτικών δυνάμεων για μια δίκαιη βιώσιμη και δημοκρατική Ευρώπη".

Με αφορμή τον "θόρυβο" που δημιουργήθηκε, η πρώην υπουργός σχολίασε ότι "μικροπολιτικές διαμάχες και αντεγκλήσεις είναι ακατανόητες αυτή την κρίσιμη χρονική στιγμή". Κάλεσε δε τη Φ. Γεννηματά να ξανασκεφτεί τη συμμετοχή της (ΕΡΤ1).

Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί τόσο η Φ. Γεννηματά όσο και ο Στ. Θεοδωράκης, οι οποίοι θα απουσιάσουν, αλλά και ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Θ. Θεοχαρόπουλος, που θα παραστεί και θα απευθύνει ομιλία. Επίσης, στελέχη και ευρωβουλευτές από τα προαναφερθέντα κόμματα, εκ των οποίων το "παρών" θα δώσουν ο Δ. Παπαδημούλης και ο Μ. Κύρκος (εν αντιθέσει με τον πρόεδρο του Ποταμιού). "Εγώ θα συμμετάσχω γιατί είναι ευρωπαϊκή υπόθεση που ενδιαφέρει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις" δήλωσε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού.

Το αποτυχημένο διάβημα Καϊλή προς Μπούλμαν

Της άρνησης του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να συμμετάσχει είχε προηγηθεί προφορικό διάβημα της Ε. Καϊλή προς τον Ο. Μπούλμαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ευρωβουλευτής, ιδιαίτερα ανήσυχη για τα μηνύματα που θα στείλει αυτή η διοργάνωση, του ζήτησε "εξηγήσεις". Ο Ο. Μπούλμαν της απάντησε με επίσημη επιστολή στις 13 Φεβρουαρίου, καλώντας "τους συντρόφους του ΚΙΝ.ΑΛΛ." σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για την Ευρώπη να συμμετέχουν στον κοινό αγώνα ενάντια στις λαϊκιστικές και ακροδεξιές φωνές.

Εντολή Γεννηματά: Δεν πάει κανείς

Η Φ. Γεννηματά απέρριψε κατηγορηματικά τη συμμετοχή της στην εκδήλωση και έδωσε εντολή να μην παραστεί κανένα άλλο στέλεχος. Ο Γ. Παπανδρέου, που φέρεται να είχε απαντήσει θετικά να μιλήσει ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ενδεχομένως μετά τον "θόρυβο" που προκλήθηκε με αφορμή και ορισμένα δημοσιεύματα περί προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ να μην δώσει το "παρών" τελικά.

Έκτοτε, η Χαριλάου Τρικούπη καταβάλλει εργώδη προσπάθεια να υποβαθμίσει ως "ιδιωτικό πάρτι" των Μπούλμαν - Τσίπρα μια εκδήλωση στην οποία η ίδια απέρριψε τη συμμετοχή της. Αυτό επιβεβαιώνει ότι στη Χαριλάου Τρικούπη αντιλαμβάνονται πλήρως τη σημασία και της συγκεκριμένης εκδήλωσης, και των πολιτικών προεκτάσεων που αυτή ενέχει και για το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Υπενθυμίζεται ότι επιδεικτικά είχε απουσιάσει και από την προηγούμενη εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί προ μηνών στο Ζάππειο, με τους Κεγκέρογλου, Παπαθεοδώρου, Χρηστίδη να δίνουν το "παρών" προκειμένου να ασκήσουν κριτική τόσο στον Ο. Μπούλμαν όσο και στη Λ. Κατσέλη.

Επίθεση σε Μπούλμαν, Πιτέλα, Σουλτς

Την ίδια στιγμή διά των επιτελικών στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη και δια της Ε. Καϊλή, η Φ. Γεννηματά έχει εξαπολύσει δριμεία επίθεση όχι μόνο κατά του Ο. Μπούλμαν, αλλά και κατά του προκατόχου του Τζ. Πιτέλα και του πρώην προέδρου του SPD, Μ. Σουλτς. "Δεν μπορούμε να γίνουμε κομπάρσοι των προσωπικών στρατηγικών επιβίωσης του κ. Μπούλμαν" ανέφερε η ευρωβουλευτής.

Η Ε. Καϊλή, που "φλέρταρε" με τη Ν.Δ. ως μέσο πίεσης ώσπου (ή και προκειμένου) να εξασφαλίσει εκ νέου την υποψηφιότητά της στο ευρωψηφδέλτιο του ΚΙΝ.ΑΛΛ., αρθρογράφησε στα "Νέα" με τη θέση ότι το φλερτ "από μερίδα" των σοσιαλδημοκρατών προς τον Αλ. Τσίπρα αποτελεί "σύμπτωμα της σύγχρονης παθογένειας της Σοσιαλδημοκρατίας".

Μάλιστα, αναφερόμενη στον πρώην επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζ. Πιτέλα, τον διάδοχό του Ο. Μπούλμαν και τον πρώην πρόεδρο του Ε.Κ. και του SPD Μ. Σουλτς, τους χαρακτήρισε "μικρή μερίδα σοσιαλδημοκρατών", η επιλογή των οποίων για "φλερτ" με τον Αλ. Τσίπρα "δεν αποτελεί επ' ουδενί στρατηγική πολιτική της παράταξης". Επικεντρώνοντας τα "πυρά" της προς τον Ο. Μπούλμαν, ανέφερε ότι "δεν νομιμοποιείται να λάβει μονομερώς στρατηγικές αποφάσεις για το μέλλον των Σοσιαλδημοκρατών, διότι, πρώτον, δεν χαίρει της μεγάλης πλειοψηφίας του κόμματος, καθώς στην εκλογική διαδικασία που έγινε κέρδισε τη Βελγίδα Καθλίν Φαν Μπρεμπ με μικρή διαφορά, και, δεύτερον, ο κ. Μπούλμαν δεν ηγείται καν της λίστας του SPD για τις γερμανικές ευρωεκλογές".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL