Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Σήμερα υπό τον Γ. Κατρούγκαλο / Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για τα ελληνοτουρκικά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σήμερα υπό τον Γ. Κατρούγκαλο / Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για τα ελληνοτουρκικά

Κύριο αντικείμενο του Συμβουλίου θα αποτελέσει η ενημέρωση και η συζήτηση για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, υπό το πρίσμα και της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Τουρκία. Θα συζητηθούν, επίσης, οι εξελίξεις στην Ε.Ε. με επίκεντρο το Brexit, καθώς και άλλες τρέχουσες εξελίξεις.

Συναντήσεις με τον Τζ. Πάιατ

Νωρίτερα χθες ο υπουργός Εξωτερικών συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη εργασίας με αντιπροσωπεία των ΗΠΑ υπό τον πρεσβευτή Τζ. Πάιατ, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ που εγκαινιάστηκε στην Ουάσιγκτων τον Δεκέμβριο. Οι δύο πλευρές, όπως ανακοινώθηκε, "έδωσαν έμφαση στην ανάπτυξη της συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων, της ενέργειας, της περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας και των επαφών μεταξύ των πολιτών (people to people). Συμφωνήθηκε να υπάρξει στενή παρακολούθηση της προόδου, ενώ ορίστηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επόμενων συναφών συναντήσεων".

Παράλληλα ο κ. Πάιατ επισκέφθηκε τον υφυπουργό Εξωτερικών Μ. Μπόλαρη και μετά τη σχετική ενημέρωση "επανέλαβε τη σταθερή θέση της αμερικανικής κυβέρνησης για την επαναλειτουργία της Πατριαρχικής Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη". Υπογράμμισε, ακόμα, όπως ανακοινώθηκε από το ελληνικό ΥΠΕΞ, "τον εξαιρετικά θετικό αντίκτυπο στη διεθνή κοινή γνώμη από την επίλυση της χρονίζουσας εκκρεμότητας με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις προοπτικές που διανοίγει αυτή για την ειρήνη και την ανάπτυξη στη ΝΑ Ευρώπη", ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Άγιον Όρος ως πνευματικό κέντρο του ορθόδοξου μοναχισμού.

Ο Μ. Μπόλαρης προσκάλεσε τον κ. Πάιατ στη διημερίδα που διοργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών στις 28 Φεβρουαρίου και 1 Μαρτίου με θέμα την «Αποτύπωση αρχών πολιτικής και προτάσεις χάραξης στρατηγικής για την άσκηση θρησκευτικής και εκκλησιαστικής διπλωματίας». Ο Αμερικανός πρεσβευτής απεδέχθη την πρόσκληση, ενώ αναφέρθηκε στο μεγάλο ενδιαφέρον που επιδεικνύει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στα θέματα θρησκευτικής ελευθερίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL