Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Στ. Πιτσιόρλας: Καθοριστικής σημασίας η επανεκκίνηση των σχέσεων με την Τουρκία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στ. Πιτσιόρλας: Καθοριστικής σημασίας η επανεκκίνηση των σχέσεων με την Τουρκία

Η «επανεκκίνηση» των σχέσεων με την Τουρκία είναι «καθοριστικής σημασίας», στο πλαίσιο της χάραξης μιας νέας δυναμικής στις σχέσεις της Ελλάδας με όλες τις γειτονικές της χώρες με στόχο της την ενίσχυση της συνεργασίας και την συνανάπτυξη, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, μιλώντας στην κοπή πίτας του Ελληνο-Τουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Θεσσαλονίκη.

Ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε ότι «η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα» και «έχει μπει οριστικά πια στο δρόμο της ανάπτυξης» και τώρα η επιδίωξη και όλες οι πολιτικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης στοχεύουν στο «να σταθεροποιηθεί και να επιταχυνθεί η ανάπτυξη στη χώρα μας». Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι αυτό δεν εξαρτάται μόνο από τις οικονομικές πολιτικές, αλλά και από την οικοδόμηση σχέσεων και συμμαχιών στην ευρύτερη περιοχή , τέτοιων, «που να μην μας δημιουργούν προβλήματα και αντιθέτως να μας ανοίγουν δρόμους για την ανάπτυξη».

«Η κυβέρνηση, πέρα από όλα τα άλλα, αυτό το θέμα, το έχει αναγάγει σε πρώτη, σε ύψιστη προτεραιότητα και κάνει ότι μπορεί προκειμένου να κλείσει πληγές του παρελθόντος, να δημιουργήσει καινούργια δυναμική στις σχέσεις με όλους τους γείτονες και να διαμορφώσει ένα περιβάλλον το οποίο να επιτρέπει τη συνανάπτυξη των χωρών της περιοχής και να αποτρέπει συγκρούσεις και προβλήματα» είπε ο κ. Πιτσιόρλας και συνέχισε: 
«Σε αυτό το πλαίσιο, η επανεκκίνηση των σχέσεων με την Τουρκία είναι καθοριστικής σημασίας. Δεν αναφέρομαι και σε άλλα θέματα που πρόσφατα μας χώρισαν μεν, αλλά προχώρησαν, οι σχέσεις με την γειτονική μας Βόρεια Μακεδονία. Όλα αυτά είναι ένα πακέτο ενιαίο. Η Ελλάδα πρέπει  να διαδραματίσει ξανά ένα ρόλο στην ευρύτερη περιοχή διαφορετικό, να φύγει από τα φοβικά σύνδρομα και να αναδιατυπώσει την πολιτική της, την πολιτική των σχέσεων με τους γείτονες της».

Ο κ. Πιτσιόρλας επεσήμανε ότι είναι προς το κοινό συμφέρον και των δύο χωρών και η οικονομική συνεργασία και η περαιτέρω προσέγγιση της Τουρκίας προς την Ε.Ε. και η συνεργασία «σε κρίσιμα θέματα που αφορούν την περιοχή της Ν. Α. Μεσογείου», όπως και η συνέχιση της συνεργασίας «που ήδη έχουμε και που είναι πολύ καλή, στο θέμα της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης» και πρόσθεσε: 
«Σαν Ελλάδα έχουμε να κερδίσουμε πολλά, αν αυτό το κλίμα εμπεδωθεί και αν κάνουμε βήματα στη συνεργασία μας» συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός. 
Ο κ. Πιτσιόρλας υπογράμμισε ότι την τελευταία διετία υπήρξαν δυσκολίες στις σχέσεις των δύο χωρών, που οδήγησαν και σε ένταση και στο Αιγαίο και ακολούθησαν οι διμερείς επαφές σε ανώτατο επίπεδο με πιο πρόσφατη, το «πάρα πολύ επιτυχημένο» ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία.

«Διαπιστώθηκε, λοιπόν σε αυτή τη συνάντηση, σε αυτό το ταξίδι, η κοινή βούληση για την επανεκκίνηση των σχέσεων και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό» είπε ο κ. Πιτσιόρλας.

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε, ότι μετά από αυτές τις επαφές και έπειτα και από τη συνάντηση των δύο υπουργών Άμυνας «δρομολογήθηκε μια πορεία για  να χαμηλώσει η ένταση στο Αιγαίο» και πρόσθεσε : 
«Θεωρούμε ότι αυτό θα συνεχιστεί, θα ξαναρχίσουν οι διερευνητικές συνομιλίες και θα ξαναμπούμε σε ένα δρόμο διαλόγου, κατ' αρχήν για τα δύσκολα θέματα που αποτελούν πηγές έντασης και, βεβαίως, στο πνεύμα αυτό πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να ενισχύσουμε την οικονομική συνεργασία».

«Δε θα μπορέσουμε να πετύχουμε, σα χώρα, στη νέα περίοδο, εάν δεν οργανώσουμε πολύ σοβαρά την εξωστρέφεια μας προς όλο τον κόσμο, και εάν δεν αναπτύξουμε πρωτοβουλίες στην ευρύτερη περιοχή που θα μας ανοίγουν πόρτες και δρόμους με όλους, Η πολυδιάστατη, λοιπόν, εξωτερική  πολιτική είναι η βάση για να προωθηθεί η οικονομική ανάπτυξη της χώρας» είπε ο αναπληρωτής υπουργός και συνέχισε: 
«Όλα όσα γίνονται αυτή την ώρα στον τομέα της ενέργειας και σε άλλους τομείς προϋποθέτουν καλό κλίμα στην περιοχή, προϋποθέτουν ειρήνη, προϋποθέτουν συνεργασία. Και, βεβαίως, από όλα όσα γίνονται πρέπει οι ωφέλειες να είναι αμοιβαίες. Πρέπει να ωφεληθούν όλοι και όχι κάποιοι. 'Αρα, λοιπόν, σε αυτή τη βάση πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα».

Ο κ. Πιτσιόρλας επεσήμανε ότι η κυβέρνηση διαθέτει «σαφήνεια» στον τρόπο που προσεγγίζει τα ζητήματα και «την τόλμη να κάνει βήματα» και πρόσθεσε: 
«'Αρα, λοιπόν, θεωρούμε ότι το 2019 θα είναι μια χρονιά, η οποία και στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα είναι σημαντική» είπε ο αναπληρωτής υπουργός και συνέχισε: 
«Διαπιστώσαμε ότι αυτή η βούληση υπάρχει και από την άλλη πλευρά και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό - μένει βεβαίως να αποδειχθούν οι βουλήσεις και οι προθέσεις όλων στην πράξη - αλλά έχουμε όλα τα δείγματα που μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα κινηθούμε και οι δύο πλευρές με θετικό πνεύμα, στη θετική ατζέντα, να βάλουμε στην άκρη την αρνητική ατζέντα που κυριάρχησε τα δύο προηγούμενα χρόνια».

Ο κ. Πιτσιόρλας αναφέρθηκε στα θέματα που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο χωρών όπως η σύγκληση του Ανωτάτου Συμβουλίου Οικονομικής Συνεργασίας, ακόμη και πριν, αλλά οπωσδήποτε μετά τις ευρωεκλογές, τη διοργάνωση νωρίτερα ενός επιχειρηματικού φόρουμ στη Θεσσαλονίκη με στόχο και την από κοινού στήριξη της εξωστρέφειας των δύο χωρών διεθνώς, τις προσπάθειες για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης - Θεσσαλονίκης, Επίσης, την βελτίωση της εικόνας στους Κήπους Έβρου με τη δημιουργία και δεύτερης γέφυρας ως τις αρχές του 2020, με διαπλάτυνση του χώρου του τελωνείου από την ελληνική πλευρά και με τη βελτίωση του σιδηροδρομικού δικτύου και της συγκοινωνίας, πρωτοβουλίες στον τουρισμό και στην κρουαζιέρα, κ.α. Πρόσθεσε, τέλος, ότι συμφωνήθηκε ακόμη από κοινού οι δύο χώρες να συντονίσουν τις προσπάθειες, ώστε να ανοίξει ξανά στην Ε.Ε. η συζήτηση για την αναθεώρηση της τελωνειακής σύνδεσης Τουρκίας - Ε.Ε.
«'Αρα, λοιπόν έχουμε μπροστά μας ένα πλαίσιο προσέγγισης πολλών ταυτόχρονων θεμάτων, κεντρικό θέμα οι υποδομές και οι δίοδοι επικοινωνίας, αλλά και τα αλλά θέματα, συνεργασίας των εταιριών, προώθησης επενδύσεων αμοιβαίων και πρωτοβουλίες από κοινού για την παρουσία μας στο διεθνές εμπόριο» είπε ο κ. Πιτσιόρλας και πρόσθεσε: 
«Όλο αυτό το πλαίσιο, δίνει μια προοπτική για τις επιχειρήσεις και των δύο χωρών, πρέπει να στηριχθεί από όλους. Όμως όλο αυτό το πλαίσιο των οικονομικών δραστηριοτήτων δε θα μπορέσει να προωθηθεί, εάν δεν υπάρχει ένα κλίμα ειρήνης, συνεργασίας, σεβασμού του ενός προς τον άλλο, εάν δεν αλλάξει μια εικόνα έντασης».

Ο αν. υπουργός πρόσθεσε ότι «η Θεσσαλονίκη, σε αυτό το πλαίσιο των σχέσεων, έχει ένα κεντρικό ρόλο», όπως και η συνέχιση της καλής συνεργασίας με το ελληνοτουρκικό επιμελητήριο.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL