Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.5°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
1 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 76%
Σήμερα στη 1 μ.μ. υπό την προεδρία του Αλ. Τσίπρα / Με το βλέμμα στα επόμενα βήματα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σήμερα στη 1 μ.μ. υπό την προεδρία του Αλ. Τσίπρα / Με το βλέμμα στα επόμενα βήματα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο

Την πρώτη συνεδρίασή του μετά τον ανασχηματισμό πραγματοποιεί σήμερα στη 1 μ.μ. το υπουργικό συμβούλιο στη Βουλή, όπου ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται κατά την εισήγησή του να υπογραμμίσει το κυβερνητικό έργο και τα επόμενα βήματα αλλά και τη στρατηγική για τη συνεργασία με τις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανόν να συζητηθεί και το θέμα των κόκκινων δανείων, καθώς έως το τέλος του Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Υπογραφές για τον προοδευτικό πόλο

Στο μεταξύ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες και οι πρωτοβουλίες για τις επόμενες κινήσεις προς την κατεύθυνση των προγραμματικών συγκλίσεων με πρόσωπα αλλά και κινήσεις από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Εξάλλου μετά την Συμφωνία των Πρεσπών απελευθερώθηκαν δυνάμεις από όλο το φάσμα του ευρύτερου δημοκρατικού και προοδευτικού χώρου, που σταδιακά θα αποκρυσταλλώνονται. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η εκδήλωση που διοργανώνεται την ερχόμενη Δευτέρα από την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου, όπου αναμένεται να δημοσιοποιηθούν δεκάδες υπογραφές από στελέχη της Κεντροαριστεράς.

Εσωκομματικές διεργασίες

Βέβαια η συζήτηση εντός του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εντατική και ζωηρή, με τις πρώτες σημαντικές αποφάσεις να λαμβάνονται στην Κεντρική Επιτροπή, που θα συνεδριάσει πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα. Εκεί τα στελέχη του κόμματος θα κληθούν να εγκρίνουν τη διακήρυξη για τις ευρωεκλογές, η οποία θα θέτει τη στρατηγική, τους στόχους και τους άξονες των προγραμματικών και πολιτικών συγκλίσεων των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στην Ακροδεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό.

Σύμφωνα με τις αντιδράσεις που έχουν καταγραφεί μετά την υπουργοποίηση Μωραΐτη και Τόλκα, ο προβληματισμός που εκφράζεται δεν αφορά τη στρατηγική των συμμαχιών -που αποτελεί ομόφωνη θέση- αλλά το εάν ο προοδευτικός πόλος θα διαμορφωθεί στη βάση προγραμματικών και πολιτικών συγκλίσεων ή με κινήσεις που μπορούν να ερμηνευτούν ως ιδιοτελείς, που αποσιωπούν θέσεις εξουσίας.

Εκδηλώσεις με μηνύματα

Την ίδια στιγμή λαμβάνουν χώρα ανοιχτές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και της Κεντροαριστεράς, που θα πυκνώσουν το επόμενο διάστημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η χθεσινή εκδήλωση του ινστιτούτου "ΕΝΑ" του Γ. Δραγασάκη με θέμα "Προγραμματικές και οργανωτικές προϋποθέσεις για μια προοδευτική συμπαράταξη".

Ομιλητές ήταν ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η δικηγόρος Άννα Παπαδημητρίου - Τσάτσου, το ιστορικό στέλεχος της ανανεωτικής Αριστεράς στη Θεσσαλονίκη Δημήτρης Γιατζόγλου και το στέλεχος του Πανεπιστημίου Θράκης Χρύσανθος Τάτσης, με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Παναγιώτου να συντονίζει τη συζήτηση. Αντίστοιχη εκδήλωση προγραμματίζεται τη Δευτέρα στην Πάτρα με τη συμμετοχή του Δ. Παπαδημούλη, του Φ. Κουβέλη και του Γ. Ραγκούση.

Εκδήλωση με τον Ού. Μπούλμαν

Στις αρχές Μαρτίου τα φώτα θα πέσουν στην επίσκεψη του προέδρου της ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Ούντο Μπούλμαν στην Αθήνα, προκειμένου να δώσει το “παρών” σε εκδήλωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Μαζί με τον Γερμανό Σοσιαλδημοκράτη αναμένεται να βρεθούν ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης αλλά και η Λ. Κατσέλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται πιθανό να παραστεί και ο Αλ. Τσίπρας. Μια εκδήλωση που έχει προκαλέσει "πονοκέφαλο" και ιδιαίτερη ενόχληση στην ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. καθώς τόσο η Φ. Γεννηματά όσο και ο Ν. Ανδρουλάκης αρνήθηκαν την πρόσκληση να συμμετάσχουν.

Δ. Παπαδημούλης: Προσκλητήριο

"Η μεγάλη μετακίνηση της Ν.Δ. προς τα δεξιά και η ταύτιση σε ακραία αντι-ΣΥΡΙΖΑ γραμμή της ηγεσίας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. με τη Ν.Δ., επιβάλλουν στον ΣΥΡΙΖΑ να πάρει ακόμα περισσότερες πρωτοβουλίες και στον Τσίπρα προσωπικά να απευθύνει ένα δημοκρατικό προσκλητήριο για τη διαμόρφωση μιας μεγάλης προοδευτικής συμμαχίας και μιας νέας πλειοψηφίας, ικανής να οδηγήσει τη χώρα και την επόμενη τετραετία, γύρω από κοινούς προγραμματικούς στόχους" ανέφερε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Δ. Παπαδημούλης.

Τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μετατοπίζεται από αυτά που έχει πει, και εκτίμησε πως υπάρχουν άνθρωποι που ήταν επικριτικοί εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν και τώρα μετατοπίζονται, "γιατί προφανώς διαπιστώνουν ότι έκαναν λάθος".

Ρ. Σβίγκου: Προγραμματικές συγκλίσεις στα νέα ερωτήματα

Στην προσπάθεια συγκρότησης μετώπου αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων και στη βάση των νέων ερωτημάτων που έχουν τεθεί μετά την έξοδο από τα Μνημόνια αναφέρθηκε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ρ. Σβίγκου. Όπως επισήμανε, τα ερωτήματα αυτά αφορούν τη δίκαιη ανάπτυξη, το κοινωνικό κράτος, την απάντηση στην επέλαση του νεοφιλελευθερισμού σε ολοένα και περισσότερες χώρες της Ευρώπης, την απάντηση στην Ακροδεξιά.

Μάλιστα, όπως τόνισε, η σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων δεν εξαντλείται ούτε στον ανασχηματισμό ούτε στα ψηφοδέλτια. "Είναι μια ευρύτερη διαδικασία και αφορά πρόσωπα, δυνάμεις, κινήσεις, αλλά, κυρίως, μια μεγάλη μάζα πολιτών οι οποίοι προσδιορίζονται τόσο στην Αριστερά όσο και στον προοδευτικό χώρο, που θέλουν να στηρίξουν το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό που θα λέγαμε ενός ευρύτερου δημοκρατικού πόλου απέναντι στη Ν.Δ., απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και την Ακροδεξιά".

Ν. Φίλης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να γίνει ΠΑΣΟΚ

"Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί και δεν θέλει να γίνει ΠΑΣΟΚ" επισήμανε μιλώντας στο ραδιόφωνο του “Πρώτου Θέματος” ο Ν. Φίλης. "Η πολιτική ζωή του τόπου δεν συγκλίνει προς το κέντρο. Τα πρόσωπα έχουν τη μικρή ή μεγάλη ιστορία τους, αλλά τα πρόσωπα αυτά δεν καθορίζουν την πολιτική των ανοιγμάτων του ΣΥΡΙΖΑ. Χρειάζεται σχέδιο αμφίπλευρης διεύρυνσης του προοδευτικού πόλου" σημείωσε μεταξύ άλλων.

"Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει ΠΑΣΟΚ" τόνισε και ο Α. Κοτσακάς εξηγώντας πως, αν γίνει ΠΑΣΟΚ, θα γίνει ένα από τα κλασικά κόμματα της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, που έχει καταρρεύσει. "Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διατηρήσει τα ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά της ριζοσπαστικής Αριστεράς" υπογράμμισε.

Διευκρίνιση Γ. Μπαλάφα

Στο μεταξύ διευκρίνισεις για τις αναφορές του στον Γ. Παπανδρέου έδωσε ο Γ. Μπαλάφας. Όπως εξήγησε, "η συζήτηση δεν γινόταν για το αν επιθυμώ να έρθει ο κ. Παπανδρέου στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για μια εκδήλωση που οργανώνεται εν όψει των ευρωεκλογών, στην οποία θα συμμετέχουν ο επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών ευρωβουλευτών κ. Μπούλμαν, ο κ. Παπαδημούλης και η κ. Κατσέλη".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL