Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη Σχολή του Σικάγου;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη Σχολή του Σικάγου;

Τις... κακοτοπιές προσπάθησε να αποφύγει προχθές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την αναθεώρηση του συντάγματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση - πρόκληση του πρωθυπουργού σε σχέση με το αν θα ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η δυσφορία του Κυριάκου Μητσοτάκη (“μόνο τον ΑΦΜ του κ. Παυλόπουλου δεν μου ζητήσατε”) και η απροθυμία κεντρικών στελεχών της Ν.Δ. να εκφραστούν με θετικό τρόπο για τη δραστηριότητα του Προκόπη Παυλόπουλου αποτυπώνουν την πρόθεση της Ν.Δ. να στηρίξει μία διαφορετική υποψηφιότητα.

Η "γαλάζια" στρατηγική -ενόψει της προεδρικής εκλογής του 2020- ενδέχεται να αποκτά και ιδεολογικό υπόβαθρο.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος επανειλημμένως έχει προτάξει την ανάγκη “η οικονομική πρόοδος να επιδιωχθεί με τον προσήκοντα σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων”, ενώ στις επαφές του με διεθνείς παράγοντες λίγο πριν από τη μνημονιακή έξοδο εξέφραζε τη θέση “ούτε βήμα πίσω από το ευρωπαϊκό κεκτημένο για τα εργασιακά”.

Αντίθετα ο πρόεδρος της Ν.Δ. θεωρεί “παρωχημένο” το οκτάωρο, τηρεί σιγήν ιχθύος για τις συλλογικές συμβάσεις και εκφράζει τη... θέση "τα κέρδη να μην τα χαίρονται μόνο οι μέτοχοι των εταιρειών, αλλά να τα μοιράζονται και με τους εργαζόμενους".

Επιπλέον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ορίσει το "κοινωνικό κράτος” ως “πυλώνα της Δημοκρατίας”. Στον αντίποδα η ηγεσία της Ν.Δ. διαπιστώνει ότι οι γιατροί “πλεονάζουν” και τάσσεται απερίφραστα υπέρ της επαναφοράς της αναλογίας 1 προς 5 αλλά και της απόλυσης όλων των συμβασιούχων.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος μόλις πρόσφατα επικεντρώθηκε στον κίνδυνο “διάβρωσης της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας λόγω της επικυριαρχίας του 'οικονομικού' επί του 'θεσμικού' και των ακραίων εκφάνσεων του νεοφιλελευθερισμού”. Υπενθυμίζεται πως η αξιωματική αντιπολίτευση οραματίζεται τη “συνταγματική κατοχύρωση” της νεοφιλελεύθερης ατζέντας της.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. περιορίστηκε προχθές να δώσει έμφαση “στην ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16” από τη στιγμή που ακόμα και η... Βόρεια Κορέα έχει ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Δεν υπενθύμισε -όπως σε περασμένη ομιλία του- ότι “πρέπει να καθιερωθούν συνταγματικοί μηχανισμοί που να αποτρέπουν τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και οι προϋπολογισμοί του κράτους οφείλουν να είναι πάντα ισοσκελισμένοι”.

Παρέλειψε δε τη θέση “να αναλάβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση νέες αρμοδιότητες και δικούς της αυτοτελείς πόρους, αλλά και νέες ευθύνες λογοδοσίας” στον απόηχο της πρότασης που κατέθεσε στη ΔΕΘ για μεταφορά την είσπραξης του ΕΝΦΙΑ στους δήμους.

Ίσως μία κυβέρνηση της Ν.Δ. να αναζητούσε τον ιδανικό - βολικό υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας κατευθείαν στη Σχολή του Σικάγου...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL