Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.1°C12.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.4°C14.1°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C11.2°C
0 BF 93%
Αυτοδύναμος ΣΥΡΙΖΑ, η μόνη προοδευτική λύση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αυτοδύναμος ΣΥΡΙΖΑ, η μόνη προοδευτική λύση

Του Άγγελου Μανταδάκη

Οι εθνικές εκλογές, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα διεξαχθούν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας και ενδεχομένως να είναι οι πρώτες μετά από αρκετά χρόνια, που θα πραγματοποιηθούν στη συνταγματική τους προθεσμία. Ολόκληρη την τετραετία που παρήλθε, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν κατόρθωσε να προτείνει μια φερέγγυα εναλλακτική λύση για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Το μοναδικό της αφήγημα ήταν οι εκλογές. Η ηγεσία της Ν.Δ. δεν πίστεψε στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ο λόγος ήταν σαφής. Ουδείς εχέφρων στη Ν.Δ., και όταν το κόμμα αυτό προηγείτο δημοσκοπικά από πέντε έως δέκα μονάδες, πίστευε στην τελική του επικράτηση, όταν η συσπείρωση των ψηφοφόρων του, παρά τη δύσκολη φάση για την κυβέρνηση, είχε προ πολλού πιάσει το ανώτατο δυνατό επίπεδο, χωρίς να καταγράφεται ρεύμα υπέρ της Ν.Δ. Έτσι το κόμμα της ελληνικής Δεξιάς επέλεξε την εκ του ασφαλούς εκλογολογία γνωρίζοντας ότι οι εκλογές δεν ήταν στον σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Η ιστορική πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα για τη λύση του προβλήματος με το όνομα της ΠΓΔΜ και η στάση της Νέας Δημοκρατίας επέδρασαν σημαντικά στη διαμόρφωση της γνώμης των κεντρώων και κεντροδεξιών ψηφοφόρων. Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας στράφηκε προς τα δεξιά, υιοθέτησε τη γραμμή των συλλαλητηρίων «Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική».

Η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα και η έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή άνοιξαν τον δρόμο για μια νέα πορεία στα κοινοβουλευτικά μας πράγματα. Και εδώ όμως διαφάνηκε η πλήρης αδυναμία της αντιπολίτευσης να τοποθετηθεί πάνω στην καινούργια κατάσταση.

Η επίθεση ενάντια στην κυβέρνηση και στον Αλέξη Τσίπρα -«κυβέρνηση κουρελού», «ανηθικότητα», «άθλια συνδιαλλαγή», «εκβιαζόμενος και αδύναμος πρωθυπουργός» και πολλά άλλα-, έδειξε με σαφήνεια ότι η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει τις αλλαγές που συντελούνται στο πολιτικό σκηνικό. Φτάνει στο σημείο να ισχυρίζεται ότι για τις μετακινήσεις των βουλευτών των μικρών κομμάτων φταίνε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας. Ακόμα και στο θέμα των δικαιωμάτων των αρχηγών των μικρών κομμάτων, η Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ανακάλυψαν συνωμοσία της κυβέρνησης, όπως επίσης και «σικέ διαζύγιο» με τον Καμμένο.

Με την επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, ο πρωθυπουργός, ορθώς πράττων, γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος ούτε εκβιάζονται ούτε εξαναγκάζονται, αλλά ακολουθούν με συνέπεια και τόλμη τη γραμμή τους.

Η εικόνα ενός πρωθυπουργού εκβιαζόμενου και αδύναμου που προσπάθησε να επιβάλει η Νέα Δημοκρατία αποδιαρθρώθηκε άμεσα. Ο πρωθυπουργός έδειξε ότι είναι ο άρχοντας του παιχνιδιού, ελέγχει πλήρως την κατάσταση και ασκεί την πολιτική για την οποία τον ψήφισε ο λαός. Είναι κωμικοτραγικό να καθυβρίζουν τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση εκείνοι που θα έπρεπε να ντρέπονται για το άθλιο κοινοβουλευτικό τους παρελθόν. π.χ. την αποστασία του '65 με επικεφαλής τον πατέρα του σημερινού αρχηγού της Ν.Δ., όταν στον δημόσιο βίο κυριάρχησαν τα “Ψυγεία Ευρυδίκης" στα οποία διατηρούσαν κατεψυγμένους βουλευτές και τους έβγαζαν από την κατάψυξη μέχρις ότου τα κουκιά να οδηγήσουν σε κυβέρνηση επιθυμητή από το παλάτι...

Να υπενθυμίσουμε τα αλήστου μνήμης χρωματιστά ψηφοδέλτια στην εκλογή Σαρτζετάκη; Η χώρα έχει ισχυρή κυβέρνηση και καταξιωμένο πρωθυπουργό που έλαβε τρις τη λαϊκή εντολή. Η κυβέρνηση αυτή θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της ψηφίζοντας όλα τα νομοσχέδια που αφορούν τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους μικρομεσαίους που τα στηρίζει η κοινωνία, καθώς και τις μεγάλες αλλαγές στη λειτουργία της δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την πλειοψηφία του λαού ώστε, αυτοδύναμος στη νέα Βουλή, να ανοίξει νέους ορίζοντες για τη χώρα μας. Η αυτοδυναμία όμως δεν είναι αυτοσκοπός. Άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ προσβλέπει στη συγκρότηση της μεγάλης προοδευτικής συμμαχίας με πανευρωπαϊκό ορίζοντα. Στην παρούσα συγκυρία όμως χρειάζεται η συνέχεια του τιτάνιου κυβερνητικού έργου, χωρίς εκπτώσεις και παλινδρομήσεις. Αυτή είναι η μόνη προοδευτική λύση στην παρούσα συγκυρία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL