Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Με άρωμα... Βέμπερ το νέο "γαλάζιο" αφήγημα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με άρωμα... Βέμπερ το νέο "γαλάζιο" αφήγημα

Τις πληγές που αφήνει στο «σώμα» της Ν.Δ. το κεφάλαιο της Συνθήκης των Πρεσπών καλείται να μετρήσει - και να αξιολογήσει- από αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι διαφορετικές θέσεις για το θέμα της ονομασίας της Βόρειας Μακεδονίας και οι δημόσιες αντιπαραθέσεις μεταξύ κορυφαίων στελεχών για την ιδεολογική πυξίδα της Ν.Δ. συνθέτουν ένα εκρηκτικό τοπίο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η συντηρητική παράταξη χρησιμοποίησε ως όχημα -προκειμένου να απεγκλωβιστεί από την εσωστρέφεια- τις... τζάμπα υποσχέσεις του υποψήφιου προέδρου της Κομισιόν με το Ευρωπαϊκό Λαικό Κόμμα Μάνφρεντ Βέμπερ προς “μια άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα” για επανεξέταση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Φαινόμενα διγλωσσίας

Η διγλωσσία της Ν.Δ. επιπλέει ακόμα στην επιφάνεια της λίμνης των Πρεσπών. “Eγώ δεν θα δεχόμουν ποτέ τον όρο Βόρεια Μακεδονία” δήλωσε πριν λίγες ημέρες ο άτυπος... εκπρόσωπος της «σαμαρικής» πτέρυγας Άδωνις Γεωργιάδης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. -κατά την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ- προσέφερε κάλυψη στον αντιπρόεδρο της Ν.Δ., λέγοντας πως “ο ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε στελέχη μας επειδή είπαν ότι δεν μπορούν να αποκαλούν τους γείτονές μας Μακεδόνες. Μου κάνει πραγματική εντύπωση το θράσος σας. Ζητάτε και τα ρέστα εσείς που υπογράψατε μια συμφωνία που περιγράφει την ελληνική Μακεδονία ως 'το βόρειο τμήμα του πρώτου μέρους'; Επιπλέον, γαλάζιες πηγές -μετά το τέλος της συνεδρίασης- απέφυγαν να απαντήσουν στην αναφορά του πρωθυπουργού προς τον Κ. Μητσοτάκη ότι “είναι εθνικά επικίνδυνη η ανιστόρητη αναλογία να παρομοιάσετε το βόρειο κομμάτι της ελληνικής επικράτειας με την Καταλωνία»...

Λίγες ημέρες νωρίτερα, ωστόσο, ο Άγγελος Συρίγος -σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη για θέματα εξωτερικής πολιτικής- κατέστησε σαφές πως «όχι, δεν στέκεται από άποψη διεθνούς δικαίου η μη αναγνώριση του όρου Βόρεια Μακεδονία. Αυτή είναι μια πραγματικότητα και δεν μπορούμε να απέχουμε από αυτήν”!

Χάσμα μεταξύ “μετριοπαθών” και “ακραίων”

Επιπλέον, η δημόσια συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών ανέδειξε και το ιδεολογικό χάσμα μεταξύ των μετριοπαθών στελεχών και της εθνικιστικής πτέρυγας του κόμματος. «Η Νέα Δημοκρατία είναι κεντροδεξιό κόμμα, όχι γκρουπούσκουλο με εθνικιστικές κραυγές, έχει διαμηνύσει ο Νίκος Δένδιας. Επιπλέον, ο Θεόδωρος Φορτσάκης έχει στείλει το μήνυμα πως αποδοκιμάζει τις “κραυγές” του τύπου "είστε προδότες”, “είστε ανθέλληνες”, ενώ αποστάσεις από τα συλλαλητήρια έχουν λάβει η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Κωστής Χατζηδάκης.

Στον αντίποδα, ο Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε “μάθημα Ιστορίας” την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά («η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική») στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. δεν παρέλειψε στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας του να εξαπολύσει επίθεση κατά του Νίκου Δένδια λέγοντας ότι «εγώ θέλω να παίρνω το χειροκρότημά σας, το χειροκρότημα αυτής της παρατάξεως. Δεν με ενδιαφέρει το χειροκρότημα κανενός άλλου».

Στελέχη της Ν.Δ. δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους «για τις εσωτερικές τριβές και το διχαστικό κλίμα που επικρατεί στις τάξεις μας». Παρατηρητές του χώρου της Κεντροδεξιάς εκτιμούν στην “Α” πως “η έξοδος από το Μνημόνιο, η διάσωση των συντάξεων και οι θετικές προβλέψεις της Κομισιόν στο πεδίο της ανάπτυξης έχουν μειώσει δραματικά για τη Ν.Δ. τα περιθώρια της καταστροφολογίας. Η ρητορική της κινδυνολογίας ένωνε όλες τις τάσεις της Ν.Δ.”.

Αναζητείται “δράκος” στο "γαλάζιο" αφήγημα

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα “ποντάρει” προσεχώς “στη μείωση του αφορολόγητου, στα κρούσματα ανομίας και φυσικά στις επιθέσεις του Πάνου Καμμένου κατά της κυβέρνησης”. Σε αυτό το πλαίσιο δεν πέρασε απαρατήρητη η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να ξεκινήσει την ομιλία του -κατά την προχθεσινή κοινοβουλευτική συζήτηση- με την εκτόξευση πυρών κατά της κυβέρνησης διότι “δεν αντιμετώπισε εγκαίρως το θέμα της γρίπης".

Μετριοπαθείς βουλευτές της Ν.Δ. υπογραμμίζουν “πως χρειάζεται και ένα θετικό αφήγημα που θα πείσει τους αναποφάσιστους πολίτες από τη στιγμή που η συσπείρωση της Ν.Δ. βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις”.

Σιγή ιχθύος για την αποκατάσταση του εργασιακού χάρτη

Ποιο είναι όμως το προγραμματικό πλαίσιο της Ν.Δ.; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε πρόσφατα «μικρό και ευέλικτο κράτος» και «αυξήσεις μισθών ανάλογα με την παραγωγικότητα”. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. και ο υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ, στο πλαίσιο της δημόσιας συζήτησής τους για τις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που αφορούν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, απέφυγαν να διατυπώσουν θέσεις για την αποκατάσταση της εργασιακής κανονικότητας. “Δεν βλέπουμε διαχωρισμό μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων. Πιστεύουμε στην ελεύθερη οικονομία” σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης, ενώ την... προγραμματική πρόταση του ΕΛΚ ότι “η Αριστερά και οι λαϊκιστές δεν μπορούν να δημιουργήσουν δουλειές” διατύπωσε ο Μ. Βέμπερ.

Άκυρη η “επένδυση”

Η "γαλάζια" επικοινωνιακή “επένδυση” στα... ταξίματα του Μάνφρεντ Βέμπερ για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων προς μια κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη “ακυρώθηκε” από τον εκπρόσωπο της γερμανικής καγκελαρίας. Ο Στέφεν Ζάιμπερτ κατέστησε σαφή την έλλειψη αρμοδιότητας οιουδήποτε προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να λαμβάνει αποφάσεις για τον καθορισμό του ύψους των δημοσιονομικών στόχων, επισημαίνοντας ότι "είναι σε ισχύ οι συμφωνίες τις οποίες έχει συνάψει η Ελλάδα με το Εurogroup για την πορεία του προϋπολογισμού και των μεταρρυθμίσεων. Σε αυτό δεν έχει αλλάξει τίποτα στη γερμανική θέση». Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έθεσε το ερώτημα προς τον πρωθυπουργό: “Συμφωνείτε σε αυτόν τον εθνικό στόχο της μείωσης των πλεονασμάτων μετά τις δηλώσεις του κ. Βέμπερ; Εμείς τη μάχη θα τη δώσουμε για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα”. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση Σαμαρά είχε υπογράψει συμφωνία με τους πιστωτές για πλεονάσματα ύψους 4,5%...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL