Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.2°C
2 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
11.3°C14.5°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.7°C22.0°C
6 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
23.3°C25.8°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
3 BF 100%
Ο Αλ. Τσίπρας κατήγγειλε τη στάση Μητσοτάκη - Ν.Δ. στα εθνικά θέματα: / Αλ. Τσίπρας: Είστε εκτός τόπου και επικίνδυνοι ταυτόχρονα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Αλ. Τσίπρας κατήγγειλε τη στάση Μητσοτάκη - Ν.Δ. στα εθνικά θέματα: / Αλ. Τσίπρας: Είστε εκτός τόπου και επικίνδυνοι ταυτόχρονα

Το κλείσιμο του κύκλου των υποχρεώσεων που απορρέουν από την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών επισήμανε χθες κατά την ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας, ανοίγοντας τον δρόμο στη γειτονική μας χώρα που από σήμερα καλείται να στείλει επίσημο αίτημα σε όλες τις χώρες του ΟΗΕ, και στις 140 που την αναγνωρίζουν ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας", να την αποκαλούν από εδώ και στο εξής Βόρεια Μακεδονία.

Σκληρή ήταν η κριτική του προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλώντας τον να διαψεύσει ή να απολογηθεί δημόσια για τη φερόμενη δήλωσή του, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της "Εστίας", πως δεν θα αφήσει τη Βόρεια Ελλάδα να γίνει Καταλωνία!

Καλωσορίζω τη Βόρεια Μακεδονία

"Καλωσορίζω τη Βόρεια Μακεδονία, μια φιλική προς την Ελλάδα χώρα, στήριγμα και όχι αντίπαλος στις προσπάθειες να εγκαθιδρύσουμε την ασφάλεια, τη συνεργασία και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή" είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός. "Όλοι θα κριθούμε από τον λαό και την Ιστορία. Πράξαμε πατριωτικό καθήκον απέναντι σε απειλές, εκβιασμούς. Θα μας κρίνουν οι επόμενες γενιές" τόνισε, δηλώνοντας υπερήφανος για τη στάση των βουλευτών που ψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών και χθες ολοκλήρωσαν αυτή τη σημαντική προσπάθεια.

Η Ν.Δ. ξεπέρασε τα όρια

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στηλίτευσε τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντάς την ανεύθυνη ακόμα και μπροστά στα εθνικά θέματα. "Υπάρχει ένα πεδίο στην πολιτική αντιπαράθεση που για χρόνια όλες οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις σε αυτή τη χώρα πορεύθηκαν με ευθύνη και σύνεση. Μιλώ για τα εθνικά μας θέματα. Υπήρξαν και υπάρχουν διαφορές, που προκύπτουν από την ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα κάθε παράταξης. Όμως, πάντα υπήρχε ένα όριο. Εσείς το ξεπεράσατε. Σας άκουσα για άλλη μια φορα να λέτε τα ίδια επιχειρήματα: ότι ξεπουλήσαμε τη Μακεδονία έναντι ανταλλάγματος, πράγματα που διεκδικούσατε και κρατούσατε με σθένος όλα αυτά τα χρόνια, ότι παραδώσαμε γλώσσα και εθνότητα" τόνισε αναφερόμενος στον Κ. Μητσοτάκη.

Παραφρασμένη κάλυψη Μητσοτάκη στον Γεωργιάδη

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης νωρίτερα είχε καλύψει, με μια ελαφρά παράφραση, για άλλη μια φορά τον Ά. Γεωργιάδη, που δήλωσε πως δεν θα αναγνωρίσει τη Βόρεια Μακεδονία, παρά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. "Μας είπατε ότι εσείς δεν θα καλωσορίσετε τον 'Σκοπιανό' πρωθυπουργό στην Ελλάδα" είπε και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα τον αποκαλεί όπως του δίνει το δικάιωμα η ίδια η συμφωνία και όπως όλοι οι άλλοι ηγέτες στον κόσμο: "Θα τον καλωσορίσω ως τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, ως τον Σλαβομακεδόνα πρωθυπουργό, ως τον Βορειομακεδόνα πρωθυπουργό, όπως μου επιτρέπει η συμφωνία" είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε μάλιστα ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν θα έχει την ευκαιρία να καλωσορίσει τον πρωθυπουργό της γείτονος για δύο λόγους: πρώτον διότι δεν τον αφήνουν η εθνικιστική τάση της Ν.Δ. και ο Ά. Γεωργιάδης και δεύτερον διότι δεν θα γίνει πρωθυπουργός. "Θα μείνετε στο περιθώριο της Ιστορίας μαζί με τους ακραίους" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

"Απολογηθείτε στους Βορειοελλαδίτες"

"Αλήθεια το είπατε αυτό; Έχετε καταλάβει τι ακριβώς είπατε;" τόνισε απευθυνόμενος στον Κ. Μητσοτάκη αναφορικά με το δημοσίευμα της "Εστίας", σύμφωνα με το οποίο είπε στη συνάντηση του με την καγκελάριο Μέρκελ ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει η βόρεια Ελλάδα Καταλωνία.

"Παρομοιάσατε στη Γερμανίδα καγκελάριο το βόρειο κομμάτι της ελληνικής επικράτειας, την ελληνική Μακεδονία, με μια αυτόνομη περιφέρεια του ισπανικού κράτους, η οποία διαθέτει αυτόνομο Κοινοβούλιο, ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων της αυτοπροσδιορίζονται εθνοτικά διαφορετικά από τους Ισπανούς, μιλούν διαφορετική γλώσσα και ιστορικά υπάρχουν στο εσωτερικό της αποσχιστικές τάσεις οι οποίες μάλιστα λόγω του πρόσφατου δημοψηφίσματος έχουν ενισχυθεί. Αυτό κάνατε;" υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, μη λαμβάνοντας απάντηση.

Χαρακτηρίζοντας εθνικά επικίνδυνη και ανιστόρητη την αναλογία που επιχείρησε ο αρχηγός της Ν.Δ. υπογράμμισε πως "δεν υπάρχουν υπεκφυγές". "Έχετε δύο επιλογές" σημείωσε: Ή να διαψεύσετε καθαρά και ξάστερα αυτή τη φερόμενη ως δήλωσή σας, ή να απολογηθείτε δημόσια. Πρωτίστως απέναντι στους Βορειοελλαδίτες. Οι οποίοι ούτε αποσχιστικές τάσεις έχουν, ούτε μιλούν άλλη γλώσσα, ούτε έχουν άλλη εθνότητα. Πρέπει να είστε λίγο πιο σοβαρός, κ. Μητσοτάκη, όταν καταπιάνεστε με εθνικά θέματα" είπε χαρακτηριστικά.

"Αμφισβητείτε την ευρωπαϊκή διεύρυνση των Βαλκανίων"

Σχολιάζοντας την απόφαση της Ν.Δ. να καταψηφίσει την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ αλλά και τη θέση περί βέτο στην ένταξή της στην Ε.Ε.  διερωτήθηκε "έχει ή δεν έχει συμφέρον η Ελλάδα από την ευρωπαϊκή πορεία όλων των γειτόνων της και όχι μόνο της Βόρειας Μακεδονίας; Έχει στόχο να αποτρέψει; Έχει μήπως συμφέρον η χώρα από την επιρροή τρίτων δυνάμεων, με άλλες βλέψεις και επιδιώξεις στην περιοχή των Βαλκανίων;".

"Αν υποστηρίζετε τα περί βέτο στη διεύρυνση της Ε.Ε. στα Βαλκάνια, δεν αμφισβητείτε πλέον μια πάγια εθνική θέση, αλλά αμφισβητείτε μια διαχρονική ευρωπαϊκή θέση" επισήμανε. "Τόσο πολύ σας έχει επηρεάσει η ακραία πτέρυγα του κόμματός σας; Να αμφισβητείτε θεμελιώδεις αρχές που μοιράζεται το σύνολο σχεδόν των πολιτικών οικογενειών της Ε.Ε.;" σημείωσε, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν και κάποιοι ακροδεξιοί και εθνικιστές που ενεργούν στην Ευρώπη για συμφέροντα άλλων, εκτός Ευρώπης. οι οποίοι "θα τρίβουν τα χέρια τους αν μάθουν ότι μοιράζεστε τις ίδιες θέσεις".

Ανοιχτή επικοινωνία με την Τουρκία

Επιπλέον, χαρακτήρισε εθνικά επικίνδυνη τη στάση της Ν.Δ. αναφορικά με την επίσκεψη στην Τουρκία. "Πριν δείτε τα αποτελέσματα, σπεύσατε να το προκαταλάβετε" είπε ο Αλ. Τσίπρας. "Είχατε βγάλει διάγνωση ότι δεν ήταν καλά προετοιμασμένη" τόνισε, ενώ υπερασπίστηκε την επιμονή της κυβέρνησης να έχει ανοιχτή επικοινωνία με τη γείτονα σε μια περίοδο εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή.

"Τι θέλετε δηλαδή να κάνουμε ως χώρα και ως κυβέρνηση; Να μη μιλάμε με κανέναν; Την ίδια ακριβώς στάση κρατάτε σε όλα τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Δεν διατυπώνετε θέση. Απλά διαφωνείτε με τα πάντα" είπε ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η Ν.Δ. δεν λέει ποια είναι η θέση της, παρά μόνο ένα συνεχές "μην": Μην προχωράτε σε λύση για το "Μακεδονικό", αφήστε το όπως το αφήσαμε εμείς για τριάντα χρόνια. Μην ενθαρρύνετε την ένταξη της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε. Μην προχωράτε σε συζητήσεις για τη βελτίωση των σχέσεών μας με την Αλβανία. Μην συζητάτε με την Τουρκία. "Μάλλον είστε και εκτός τόπου και χρόνου και επικίνδυνοι ταυτόχρονα" τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL