Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Κυρώθηκε το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ / Με 153 "ναι" γίνεται Βόρεια Μακεδονία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυρώθηκε το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ / Με 153 "ναι" γίνεται Βόρεια Μακεδονία

Με πλειοψηφία ευρύτερη της κυβερνητικής των 151 βουλευτών η Βουλή άνοιξε τον δρόμο ώστε η ΠΓΔΜ από σήμερα να αλλάξει επίσημα το όνομά της σε Βόρεια Μακεδονία. Είναι "μια δύσκολη δουλειά" σημείωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι "εμείς πράξαμε το πατριωτικό μας καθήκον".

Υπέρ της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ ψήφισαν 153 βουλευτές - όσοι ψήφισαν και τη Συμφωνία των Πρεσπών. Κατά ψήφισαν 140 βουλευτές και ο Γρηγόρης Ψαριανός δήλωσε παρών. Απουσίασε ο Βασίλης Κόκκαλης, που είχε καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Απουσίασαν, στέλνοντας δήλωση πρόθεσης ψήφου που δεν προσμετρήθηκε, οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Θόδωρος Παπαθεοδώρου, Στάθης Παναγούλης και ο ασθενής Γιάννης Κασαπίδης.

Αμέσως μετά την ψηφοφορία παραιτήθηκε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και στη θέση του θα ορκιστεί τη Δευτέρα ο Τέρενς Κουίκ ως ανεξάρτητος. Πλέον οι ανεξάρτητοι βουλευτές είναι 22...

Πανευρωπαϊκό πρόβλημα η γρίπη

Σε μια απόπειρα επίδειξης κοινωνικής ευαισθησίας και αλλαγής της ατζέντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επιδημία της γρίπης και μεταξύ άλλων ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχουν κρεβάτια στις ΜΕΘ. "Θέλετε να συγκρίνουμε πόσες ανοιχτές ΜΕΘ βρήκαμε; Το 2015 υπήρχαν 438 κρεβάτια και σήμερα είναι 560, χωρίς να υπολογίζουμε τα καρδιολογικά ή τις μονάδες αυξημένης φροντίδας" του απάντησε ο Αλ. Τσίπρας, κατηγορώντας τον για "κινδυνολογία σε κρίσιμο κοινωνικό θέμα Δημόσιας Υγείας".

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός απάντησε ότι ελήφθησαν όλα τα μέτρα, επισημαίνοντας ότι έγιναν 2 εκατ. εμβόλια και ότι είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα. "Στη Γαλλία έχουμε 1.100 νεκρούς" είπε και πρόσθεσε τα στοιχεία που έχει παραθέσει η επιστημονική κοινότητα δεν προσφέρονται για το κλίμα που θέλει να δημιουργήσει η Ν.Δ. Χρειάζεται "μεγαλύτερη υπευθυνότητα" για ένα θέμα που "δεν προσφέρεται για πολιτική αντιπαράθεση" τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Με απόφαση Καμμένου η διάλυση των ΑΝ.ΕΛΛ.

Φυσικά, αυτό που προκάλεσε τις πολιτικές εντυπώσεις ήταν η αντιπαράθεση Τσίπρα - Καμμένου, κατά την οποία ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. σχεδίαζε την ανατροπή της κυβέρνησης, διαψεύδοντας τη Ν.Δ. που μιλούσε για σικέ διαζύγιο. "Θα με ευγνωμονείτε που δεν σας άφησα να γίνετε νέος Αντώνης Σαμαράς" είπε ο Αλ. Τσίπρας στον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛΛ. Και λίγα λεπτά, μετά ο Π. Καμμένος, αφού υπαινίχθηκε ότι μπορεί και να παραιτηθεί από βουλευτής, διέλυσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝ.ΕΛΛ. διαγράφοντας τον Θ. Παπαχριστόπουλο...

Η βόρεια Ελλάδα δεν είναι Καταλωνία

Πολιτικά ο Αλ. Τσίπρας απαίτησε από τον Κ. Μητσοτάκη να διαψεύσει τη δήλωσή του με την οποία θεωρούσε Καταλωνία τη βόρεια Ελλάδα.

Όμως το πρόβλημα στη Ν.Δ. ήταν πολύ διαφορετικό. Και ήταν εσωκομματικό. Κατέστη εμφανές, με τον Κ. Μητσοτάκη να πατά σε δύο βάρκες και να παριστάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας μίλησε για Βόρεια Μακεδονία λέγοντας ότι "συζητάμε την κύρωση του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία". Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης επιμένει ότι δεν αναγνωρίζει τη Βόρεια Μακεδονία.

Και ο πρόεδρος της Ν.Δ. προσπάθησε να δικαιολογήσει τον Άδ. Γεωργιάδη, λέγοντας ότι δεν θα καλωσορίσει τον Σκοπιανό πρωθυπουργό στην Ελλάδα ως Μακεδόνα, αλλά ως Σκοπιανό.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός επέκρινε το ΠΑΣΟΚ ότι "ασκεί κριτική ταυτόσημη με την κριτική του Κ. Μητσοτάκη από την πρώτη λέξη ώς την τελευταία τελεία" και επισήμανε ότι "θέλουμε μια πραγματική Κεντροαριστερά, γιατί ξέρουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση της Αριστεράς με το τίποτα".

Μύθος το βέτο

Τον νεοδημοκρατικό μύθο του βέτο στο Βουκουρέστι κατέρριψε ο Νίκος Κοτζιάς, επισημαίνοντας ότι η Ν.Δ. "φοβάται μπροστά σε κάθε συμφωνία, σε κάθε δέσμευση, σε κάθε συνομιλία. Βλέπει ήττες, βλέπει καταστροφές, δεν βλέπει τη δυνατότητα της δημιουργίας γιατί αυτή είναι η εμπειρία της". "Θέλετε να βγάλουμε στη δημοσιότητα τα πρακτικά της συνεδρίασης; Δεν υπάρχει βέτο στο Βουκουρέστι. Ήταν 15 προς 4" υπογράμμισε, θυμίζοντας ότι η Ελλάδα καταδικάστηκε στο Δικαστήριο της Χάγης.

"Πώς έγινε η ελληνική θέση ατλαντική; Προφανώς έγινε γιατί ασκήθηκε προηγουμένως ισχυρή διπλωματία και κυρίως με αξιόπιστη απειλή χρήσης του βέτο" παραδέχθηκε ο εισηγητής της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος. "Να μας πει: στη συνεδρίαση του συμβουλίου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τέθηκε 'βέτο' ή όχι;" επέμεινε ο Ν. Κοτζιάς.

Η ελληνική αδράνεια λόγω του Αντ. Σαμαρά και του εμπάργκο ωφέλησε την Τουρκία, επισήμανε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τόσκας, θυμίζοντας τις συναντήσεις Γκλιγκόροφ - Οζάλ, την τουρκική εμπορική και στρατιωτική βοήθεια στην ΠΓΔΜ την περίοδο του εμπάργκο, την υπογραφή στρατιωτικής συνεργασίας και την οικονομική τουρκική βοήθεια στη διάρκεια της κρίσης του Κοσόβου το 1999.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL