Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.3°C20.4°C
2 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.6°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.6°C18.8°C
2 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
6 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.4°C
0 BF 100%
ΕΠΩΝΥΜΩΣ / Μακελεμένοι Αδώνιδες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΠΩΝΥΜΩΣ / Μακελεμένοι Αδώνιδες

ΤΟΥ Χρήστου Καραγιαννίδη*

Η «είδηση» για τη διάσωση του πρωθυπουργού στις Μαλδίβες που έσπευσε να τουιτάρει ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. δεν ήταν απλά κραυγαλέα ψεύτικη. Ήταν η επιτομή του γκεμπελισμού στις μέρες μας. Όσο πιο μεγάλο είναι το ψέμα τόσο πιο μεγάλο αντίκτυπο θα αφήσει στην κοινωνία, ακόμα κι αν διαψευστεί άμεσα.

Οι ναζί τη δεκαετία του ‘30 και οι φασίστες του Μουσολίνι λίγο νωρίτερα στην Ιταλία δοκίμασαν αυτή την τεχνική με μεγάλη επιτυχία όπως γνωρίζουμε πλέον σήμερα. Στις μέρες μας, την ίδια ακριβώς τακτική ακολουθεί ο Τραμπ. Την ακολούθησε προεκλογικά και την ακολουθεί και μετεκλογικά.

Για τον κύριο Μητσοτάκη, βέβαια, ήταν απλά Σάββατο. Δεν υπήρξε καμία καταδίκη, κανένας διαχωρισμός από τα γραφόμενα του ακροδεξιού αντιπρόεδρου.

Η βιομηχανία ψέματος από την αξιωματική αντιπολίτευση εκπορεύεται από τους «υπαλλήλους» της στα ιδιωτικά κανάλια και έχει πάρει πλέον διαστάσεις προπαγάνδας ολοκληρωτικών καθεστώτων. Δημοσιογράφοι, κατά δήλωσή τους, που θα είναι υποψήφιοι με τη Ν.Δ. αναλαμβάνουν σε καθημερινή βάση να σπέρνουν τον φόβο και την καταστροφή. Το παράδειγμα του, άκρως ελεγχόμενου από τον Τραμπ, Fox News στις ΗΠΑ αντιγράφεται με επιτυχία από μερίδα των ελληνικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Η βάση συγκρότησης του ακροδεξιού και φασιστικού μπλοκ είναι οι συνωμοσιολογικές θεωρίες και τα τερατώδη ψεύδη που δημιουργούν ρήγματα στον ορθό λόγο και διαμορφώνουν μια κοινωνία υποψίας και φόβου. Τούτο θα το βρούμε μπροστά μας και θα το βρουν μπροστά τους και οι δημιουργοί αυτής της προπαγάνδας όταν η στρατηγική της λάσπης και της συκοφάντησης θα καταπίνει και τους ίδιους.

* Ο Χρήστος Καραγιαννίδης είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δράμας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL