Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Δίωρη συνάντηση Αλ. Τσίπρα - Ρ.Τ. Ερντογάν / Ειλικρινής διάλογος και γέφυρες συνεργασίας απέναντι στην αδράνεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δίωρη συνάντηση Αλ. Τσίπρα - Ρ.Τ. Ερντογάν / Ειλικρινής διάλογος και γέφυρες συνεργασίας απέναντι στην αδράνεια

Την επανεκκίνηση του ειλικρινούς διαλόγου και των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας για την αντιμετώπιση των διαφορών και των εντάσεων επιβεβαίωσαν χθες από την Άγκυρα ο Αλ. Τσίπρας και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Έπειτα από ένα διάστημα κατά το οποίο οι σχέσεις των δυο χωρών δοκιμάστηκαν καθώς πέρασαν από χίλια μύρια κύματα, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος Πρόεδρος υπογράμμισαν την κοινή τους βούληση να μην ακολουθήσουν τη λογική της αδράνειας, αλλά τις γέφυρες ανάμεσα στις δυο πλευρές προκειμένου οι διαφορές να επιλύονται ειρηνικά.

Οι καθαρές κουβέντες και ο ειλικρινής διάλογος για το σύνολο της ατζέντας έγιναν σαφείς από τις κοινές δηλώσεις των δύο. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε αντίθεση με παλαιότερες συναντήσεις και συνομιλίες, το θέμα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών δεν βρέθηκε ψηλά στη συζήτηση, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος, αν και το έθεσε κατά την πάγια τακτική του, δεν το έκανε με ένταση, με τον Αλ. Τσίπρα να επαναλαμβάνει τον σεβασμό των αποφάσεων της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης.

Αξίζει να σημειωθεί δε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν απέφυγε τις αναφορές σε "μειονότητα" -μίλησε για "ομογενείς" στην Ελλάδα- και σε γκρίζες ζώνες, ενώ δεν τέθηκε θέμα Συνθήκης της Λωζάννης. Από την άλλη ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε ρητά στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, στα επικίνδυνα επεισόδια στο casus belli και την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο.

Νέα σχέση

"Ο διάλογός μας, όλα αυτά τα χρόνια, ήταν διάλογος ειλικρινής, σημαντικός όχι μόνο για το μέλλον των λαών μας, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή μας" είπε ο Αλ. Τσίπρας. Όπως υπογράμμισε, υπήρξαν εξελίξεις που δημιούργησαν προσκόμματα στη θετική πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων κάνοντας λόγο για αντιπαραθετική λογική, τον πολύ μεγάλο αριθμό παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίου, με πολύ επικίνδυνα περιστατικά σε αέρα και θάλασσα.

"Δεν αποδεχθήκαμε ότι αυτός ο φαύλος κύκλος είναι η μοίρα μας, το κισμέτ μας, δεν το πράξαμε και είμαι ευτυχής που δεν το πράξαμε" είπε ο Αλ. Τσίπρας.

"Σήμερα στις συνομιλίες μας έγινε για μια ακόμα φορά σαφές ότι ούτε εσείς, ούτε εγώ δεχόμαστε τη λογική της αδράνειας και της συμμόρφωσης με την πεπατημένη. Γιατί αναγνωρίζουμε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην εποχή μας και στην περιοχή μας δεν μας επιτρέπουν να παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε αδιέξοδα", είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον Τούρκο Πρόεδρο.

Όπως υπογράμμισε, "ανατρέπουμε τις λογικές του παρελθόντος για να οικοδομήσουμε μια σχέση βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Στην κατάργηση των απειλών πολέμου. Στην αλληλοκατανόηση των ανησυχιών μας".

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν είναι σωστή η συγκυρία της επίσκεψης στην Άγκυρα, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως, όταν δυο γειτονικές χώρες έχουν ζητήματα και διαφορές να επιλύσουν. οφείλουν να έχουν τακτικές συνομιλίες και ανοιχτά κανάλια συνεννόησης στο υψηλότερο επίπεδο. "Αν δεν υπήρχαν ζητήματα να λύσουμε, δεν θα είχαν νόημα οι τακτικές και ουσιαστικές επαφές" είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε τους κινδύνους που μπορεί να επιφέρει η λογική της αδράνειας, εξηγώντας πως "αν δεν είχαμε τη δυνατότητα να σηκώσουμε το τηλέφωνο, θα ήταν πολύ πιθανό να βρεθούμε πολλές φορές, χωρίς προθέσεις, μπροστά σε επικίνδυνες κλιμακώσεις.

Ερντογάν: Κάθε θέμα λύνεται όταν το συζητάμε

"Στις διμερείς μας αυτές σχέσεις με την Ελλάδα κατά διαστήματα υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν τα επιθυμούμε, αλλά είχαμε την ευκαιρία να τα ξεπεράσουμε" ανέφερε από την πλευρά του ο Ρ.Τ. Ερντογάν, αναφέροντας πως κάθε θέμα μπορεί να επιλυθεί "όταν το συζητάμε", κάνοντας λόγο για ανάγκη ειλικρινών βημάτων και ανοιχτών διαύλων διαλόγου.

Υπενθύμισε μάλιστα την επίσκεψή του στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2017, την πρώτη που πραγματοποίησε Τούρκος Πρόεδρος μετά από 65 χρόνια. "Οι πολιτικοί πρέπει να κερδίζουν φίλους και φιλίες, όχι εχθρούς και εχθρότητες. Διαφορετικά δεν μπορείς να ασκείς καλή πολιτική" επισήμανε.

Προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης

Ειδικότερα ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι συμφωνήθηκε οι δυο πλευρές να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα με βασικό στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, με επανεκκίνηση των συνομιλιών ανάμεσα στα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών των δυο χωρών.

"Με τη δημιουργία αυτών των προϋποθέσεων μπορούμε, πιστεύω, στη συνέχεια να έχουμε πρόοδο και να επαναλάβουμε και τις διερευνητικές συνομιλίες για τη διαφορά που έχουμε στο θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο" υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε το προσεχές διάστημα να συναντηθούν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας των δύο χωρών για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ με τον Μ. Τσαβούσογλου για προπαρασκευαστικές συζητήσεις για το Κυπριακό και ο Δ. Βίτσας με τον ομόλογό του για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση.

Λύση προς όφελος του κυπριακού λαού

Κατά τη δίωρη κατ' ιδίαν συνάντησή τους, Τσίπρας και Ερντογάν συζήτησαν για τις προϋποθέσεις επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων σχετικά με το Κυπριακό, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. "Που θα καθιστά την επανενωμένη, ομοσπονδιακή Κύπρο μια κανονική χώρα της περιοχής και της Ε.Ε.".

Επισήμανε δε ότι οι δυο πλευρές οφείλουν να αποφύγουν τα λάθη του παρελθόντος και γι' αυτό κατέθεσε την άποψη ότι πρέπει να συμφωνήσουν στην πραγματοποίηση προπαρασκευαστικών συναντήσεων στο κρίσιμο θέμα της ασφάλειας, στον οποίο εμπλέκονται η Ελλάδα και η Τουρκία.

"Οι δύο πλευρές προτού ξεκινήσουν τον διάλογο θα πρέπει να εντοπίσουν έναν οδικό χάρτη. Θα πρέπει πρωτίστως να δημιουργήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης" ανέφερε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος έθεσε ως σημαντική παράμετρο την "ισοτιμία των Τούρκων στην Κύπρο".

Στενή συνεργασία για τη μείωση των προσφυγικών ροών

Όσον αφορά το προσφυγικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι υπήρξε συζήτηση για τη συνεργασία Αθήνας - Άγκυρας στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας και τις δυνατότητες που υπάρχουν για μείωση των ροών, την αύξηση των επιστροφών και την αντιμετώπιση των δικτύων διακινητών.

"Συμφωνήσαμε στην ανάγκη να συνεργαστούμε πιο στενά για τις ευρωτουρκικές σχέσεις τονίζοντας τη στήριξη που πρέπει να έχει η Τουρκία δεδομένου ότι φιλοξενεί πάνω από 4 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες" είπε χαρακτηριστικά υπενθυμίζοντας ότι το 2015-2016 οι δυο χώρες κατάφεραν να συνεργαστούν όχι μόνο για θέματα λεγόμενης χαμηλής πολιτικής, "αλλά για την αντιμετώπιση ενός μείζονος σημασίας διεθνούς θέματος, της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης".

Αιχμές Ερντογάν για την Ε.Ε.

"Η Τουρκία στο θέμα της επανεισδοχής και στο μεταναστευτικό όποιες υποσχέσεις έχει δώσει τις έχει τηρήσει. Το ίδιο επιθυμούμε να κάνει και η Ε.Ε." σημείωσε ο Ερντογάν κατηγορώντας την Ευρώπη πως δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την κοινή δήλωση που έχει υπογραφεί.

Μίλησε ακόμη για υπερβολικό φόρτο "περιθάλπουμε 4 εκατ. πρόσφυγες και έχουμε ξοδέψει 35 εκατ. δολάρια" ενώ σημείωσε πως "πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο διότι στο Αιγαίο έχουμε πολλούς θανάτους". Σε αυτό το πλαίσιο Τσίπρας και Ερντογάν συμφώνησαν στην ενίσχυση της συνεργασίας όσον αφορά το ζήτημα της δράσης των δικτύων διακινητών στο Αιγαίο και στον Έβρο.

Συμφωνία για επιχειρηματικό φόρουμ

Μεταξύ άλλων συμφωνήθηκε έως το καλοκαίρι να έχει εγκαινιαστεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης - Θεσσαλονίκης, η συνεργασία στην εν ενέργεια ως "γέφυρα συνεργασίας και όχι εμπόδιο στην περιοχή", με τον Αλ. Τσίπρα να τονίζει τη σημασία του σεβασμού στο διεθνές δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επιπλέον συμφωνήθηκε η διοργάνωση νέου επιχειρηματικού φόρουμ που θα αναδείξει τις ευκαιρίες που ανοίγονται για συνεργασία, ιδίως μετά την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Ο Τούρκος Πρόεδρος μάλιστα έκανε γνωστό ότι επίκειται επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, όπου θα διοργανωθεί μεγάλη διάσκεψη κορυφής, όπως τη χαρακτήρισε, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα συνοδεύεται από επιχειρηματίες, προαναγγέλλοντας την σύναψη συμφωνιών.

"Η Δικαιοσύνη έλαβε αποφάσεις που σεβόμαστε"

Το ζήτημα των "οκτώ" έθεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, ο Τούρκος Πρόεδρος. "Θα πρέπει ως σύμμαχοι να είμαστε ενάντια στην τρομοκρατία. Θα πρέπει από κοινού να κάνουμε έναν οδικό χάρτη και να έχουμε μια αντιμετώπιση όπως το PKK και το κίνημα FETO, το οποίο θεωρούμε ότι είναι τρομοκρατικό" ανέφερε χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για "φυγάδες" που δεν πρέπει να βρίσκουν θέση στην Ελλάδα.

"Αυτούς που τη 15η Ιουνίου έχουν χάσει τη ζωή τους αντιμετωπίζοντας αυτό το πραξικόπημα, θα πρέπει να τους σεβαστούμε. Έχουμε την προσμονή να το σεβαστεί και η Ελλάδα αυτό" πρόσθεσε.

"Η Ελλάδα έχει το δικό της δικαιικό σύστημα. Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι σεβαστή. Η διάκριση των εξουσιών είναι απαράβατος όρος του ελληνικού συντάγματος. Η Δικαιοσύνη έχει πάρει σαφείς αποφάσεις που οφείλουμε να σεβαστούμε και σεβόμαστε" ξεκαθάρισε ο Αλ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι.

"Η Ελλάδα στηρίζει τη δημοκρατία και δεν έχει καμία πρόθεση να προασπίσει ή να ευνοήσει πραξικοπηματίες ή πράξεις που αντίκεινται στην σταθερότητα και στη δημοκρατική και εύρυθμη λειτουργία της χώρας σας" είπε αναφερόμενος στον Τούρκο Πρόεδρο υπενθυμίζοντας ότι ήταν από τους πρώτους που του είχαν τηλεφωνήσει το βράδυ του πραξικοπήματος για να εκφράσει τη στήριξή του στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

"Αυτό που προέχει είναι η ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας" σημείωσε ο πρωθυπουργός.

ΠΡΩΤΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Δυο ιστορικές επισκέψεις σε Χάλκη και Αγια - Σοφιά

Τη Χάλκη επισκέπτεται σήμερα ο Αλ. Τσίπρας, όπου θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ογδόντα έξι χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη Έλληνα ηγέτη, αυτήν του Ελ. Βενιζέλου, ο ιστορικός συμβολισμός είναι ισχυρός. Παρά το γεγονός ότι χθες ο Τούρκος Πρόεδρος αρκέστηκε στις "ευχές" και στη σύνδεση του θέματος της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής με το ζήτημα των μουφτήδων στη Θράκη.

Κατά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, ο Αλ. Τσίπρας θα επισκεφθεί νωρίτερα την Αγια - Σοφιά. Πρόκειται για τον πρώτο Έλληνα εν ενεργεία πρωθυπουργό που θα περάσει τις πύλες του ιστορικού ναού στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL