Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Μονά ζυγά των άλλων;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μονά ζυγά των άλλων;

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ένα πρόβλημα δημοκρατίας στην παρούσα Βουλή. Σχεδόν το 12% του εκλογικού σώματος έστειλε τρία κόμματα, τα οποία σήμερα δεν υπάρχουν ή δεν θα υπάρχουν στη Βουλή: το Ποτάμι με 4,09%, τους ΑΝ.ΕΛΛ. με 3,69%, την Ένωση Κεντρώων με 3,44% (η τελευταία είναι εν ζωή χάρις στον "αναπνευστήρα" του Γιάννη Σαρίδη, που μπορεί να φύγει ανά πάσα στιγμή - αφήστε που κανονικά θα έπρεπε να είχε φύγει ή να τον έχουν διώξει από την Ένωση Κεντρώων όταν ψήφισε τον προϋπολογισμό του 2019).

Με όρους δημοκρατίας είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η Βουλή λαμβάνοντας υπόψη και τη λαϊκή εντολή και την ελεύθερη βούληση και συνείδηση των βουλευτών. Αυτές τις δύο αρχές συμβίβαζε η πρόταση να αναγνωρίζονται ως αρχηγοί κομμάτων, έστω και χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ωστόσο η πρακτική εφαρμογή της δημοκρατικά ορθής επιλογής παρουσιάζει ορισμένα προβλήματα. Ακόμα και οι ίδιοι οι "ωφελούμενοι" αρνιόντουσαν τη ρύθμιση και πυροβολούσαν την κυβέρνηση! Την Παρασκευή τα tweet με τα βέλη πήγαιναν και έρχονταν. Πρώτος ξεκίνησε ο Σταύρος Θεοδωράκης αναρτώντας στο Twitter: "Κοινοβουλευτικές Ομάδες με δύο και τρεις βουλευτές δεν μπορεί να υπάρξουν. Όπως δεν μπορεί να συγκροτούνται Κ.Ο. με δανεικούς βουλευτές".

"Οι ΑΝ.ΕΛΛ. δεν θέλουμε χάρη από κανέναν, θέλουμε εφαρμογή της κοινοβουλευτικής νομιμότητας" ακολούθησε ο Π. Καμμένος και πρόσθετε με κεφαλαία γράμματα: "ΠΑΡΕ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ, ΚΡΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ" . Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. διαφωνούσε γιατί ήξερε πολύ καλά ότι η πρόταση που υπήρχε τον διέσωζε πολιτικά, αλλά δεν του έλυνε το βασικό του πρόβλημα, που είναι η διάλυση της Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛΛ. Αυτή η εξέλιξη θα επερχόταν ούτως ή άλλως.

Σε κάθε περίπτωση η μεγάλη πολιτική εικόνα παραμένει αναλλοίωτη από τα προβλήματα του Π. Καμμένου. Εδώ έχουμε τη μικροπολιτική στο απόγειό της. Η κυβέρνηση να μας εξυπηρετεί κι εμείς να την πυροβολούμε. Τα δικά της δικά μας και τα δικά μας δικά μας.

Και ταυτόχρονα η Ν.Δ. και τα συντονισμένα με αυτήν ΜΜΕ να μιλούν για συναλλαγή και εκβιασμούς του πρωθυπουργού και να απειλούν με πρόταση μομφής τον πρόεδρο της Βουλής.

Πολύ βολικό για όλη την αντιπολίτευση, δεν νομίζετε; Αλλά, αφού το καλύτερο που ερχόταν δεν τους αρέσει, ας μείνουν με το χειρότερο που έχουν σήμερα και ας ετοιμαστούν για το χείριστο που επέρχεται.

Το Ποτάμι διαλύθηκε με "εντολή" της Ν.Δ., όπως έχει καταγγείλει ο Στ. Θεοδωράκης. Οι ΑΝ.ΕΛΛ. διαλύονται στο τέλος της εβδομάδος άμα τη παραιτήσει του Θανάση Παπαχριστόπουλου. Και θα δούμε για την τύχη της Ένωσης Κεντρώων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL