Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Το «θέατρο» της Τετάρτης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το «θέατρο» της Τετάρτης

Της Τασίας Χριστοδουλοπούλου*

Οι συνεχείς κοινοβουλευτικές ήττες της Ν.Δ., με την ψήφιση του προϋπολογισμού, με την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, με την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως με τη μη υποβολή της δικής της, εξαγγελθείσας πρότασης δυσπιστίας, έχουν οδηγήσει την αξιωματική αντιπολίτευση σε αποσταθεροποίηση και αδυναμία προσανατολισμού.

Αυτό την οδήγησε στο «θέατρο» της Τετάρτης, όταν επιχείρησε να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της ονομαστικής ψηφοφορίας που είχε προγραμματιστεί, για να υποχωρήσει τελικά, ζητώντας να μιλήσουν τουλάχιστον οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, μήπως και έτσι επανασυσταθεί το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

Για ακόμα μια φορά, απέτυχε, αφού τα όσα συνέβησαν το προηγούμενο βράδυ στην Ολομέλεια ήταν απολύτως συμβατά με τον Κανονισμό της Βουλής και όσα προβλέπει το άρθρο 72 παρ.1 εδ. β και γ, ότι ψηφοφορία με ονομαστική κλήση διεξάγεται και όταν διατυπωθούν αντιρρήσεις και σε κάθε περίπτωση που ο πρόεδρος το κρίνει αναγκαίο.

Αυτή τη νόμιμη διαδικασία η Ν.Δ. προσπάθησε να αμφισβητήσει, ώστε να καταδείξει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη δυνατότητα της Βουλής να ψηφίζει νομοσχέδια μετά την πρόσφατη αλλαγή συσχετισμών που προέκυψαν από την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η Ν.Δ. επιμένει να ξεχνάει όχι μόνο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 145 βουλευτές και η ίδια 78, και ότι ταυτόχρονα το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο έχει πλέον υποστεί σοβαρές ρωγμές, αλλά κυρίως επιμένει να ξεχνάει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία έχει επιβεβαιωθεί τόσες φορές πανηγυρικά στη Βουλή, όπως επιβεβαιώθηκε και την Τετάρτη με το φιάσκο που υπέστη.

Έτσι, όταν διαπίστωσε ότι κατάλαβαν όλοι πως η θεατρική παράσταση που οργάνωσε ήταν της «αρπαχτής» και άκουσε και τη ρητή δήλωση του προέδρου της Βουλής, ότι για κάθε νομοσχέδιο εφεξής θα διεξάγεται ονομαστική ψηφοφορία, είναι μάλλον βέβαιο ότι δεν θα τολμήσει παρόμοια διαδικαστικά τερτίπια στο επόμενο διάστημα.

Είναι πλέον φανερό ότι το στρατηγικό της αδιέξοδο γεννά πολλαπλούς κινδύνους για τη δημοκρατία.

Δική μας ευθύνη είναι να το καταδείξουμε και να πείσουμε τους αμφιταλαντευόμενους πολίτες.

* Η Τασία Χριστοδουλοπούλου είναι βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και γ' αντιπρόεδρος της Βουλής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL