Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Κυβέρνηση / Μετά τις Πρέσπες, στο επίκεντρο η οικονομία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση / Μετά τις Πρέσπες, στο επίκεντρο η οικονομία

Η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών συνιστά την ολοκλήρωση ενός μεγάλου στοιχήματος για τη χώρα, η οποία βλέπει τον ρόλο της να αναβαθμίζεται στην ευρύτερη περιοχή, παίζοντας πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στη συνανάπτυξη και την ειρήνη στα Βαλκάνια. Μια προσπάθεια που επισφραγίζει την πολύπλευρη ενεργητική πολιτική της ελληνικής πλευράς, έπειτα από δεκαετίες αδράνειας στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Επόμενο βήμα είναι φυσικά η κύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, κάτι που αναμένεται να έχει πραγματοποιηθεί έως τα μέσα του Φεβρουαρίου.

Σύνοδος του Νότου και συνάντηση με Ερντογάν

Στο πλαίσιο της πολύπλευρης εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, ο Αλ. Τσίπρας θα συμμετάσχει στη σύνοδο των χωρών του Νότου που θα διεξαχθεί, όπως όλα δείχνουν, στο τέλος Ιανουαρίου στην Κύπρο. Στη σύνοδο, που παίρνει “μπρος” μετά από μεγάλο διάστημα αδράνειας, αναμένεται να δώσουν το παρών, εκτός του Έλληνα πρωθυπουργού, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντι, της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ, της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

Στη συνέχεια, ο Αλ. Τσίπρας θα βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα τον υποδεχτεί ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, με πιθανότερη ημερομηνία την 5η Φεβρουαρίου. Μια επίσκεψη με ιδιαίτερη σημασία, όπως άλλωστε κάθε συνάντηση των δυο ηγετών. Θα είναι η τρίτη συνάντησή τους σε λιγότερο από έναν χρόνο.

Συνταγματική αναθεώρηση και σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας

Στην ατζέντα της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα μπαίνουν επίσης οι μεγάλες θεσμικές πρωτοβουλίες, όπως η συνταγματική αναθεώρηση και ο εξορθολογισμός των σχέσεων Εκκλησίας - Πολιτείας. Πρόκειται για δυο εμβληματικές μάχες που θα κληθεί να δώσει ο Αλ. Τσίπρας, στις οποίες αναμένεται να συγκρουστούν ξανά οι δυο κόσμοι, της προόδου και της συντήρησης.

Και τώρα... μέτρα θετικά!

Τη θέσπιση θετικών μέτρων για την κοινωνία, με αρχή την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά περίπου 8%-9%, ξεκινά η κυβέρνηση, ενώ θα ακολουθήσουν τόσο η ρύθμιση χρεών σε έως 120 δόσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία όσο και το διάδοχο σχήμα του Νόμου Κατσέλη - Σταθάκη για τη συνέχιση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων για τις εφορίες θα έρθει αργότερα. Ωστόσο, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να τονιστεί ότι το νέο πλαίσιο για την πρώτη κατοικία δεν θα περιλαμβάνει μόνο το χρέος του στεγαστικού προς τις τράπεζες, αλλά και τα χρέη τόσο προς τα ταμεία όσο και προς την εφορία. Αρμόδιο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου ανέφερε στην “Α” πως το νέο πλαίσιο θα αφορά πάνω από 400.000 νοικοκυριά. Όσοι εντάσσονται στη ρύθμιση του διαδόχου πλαισίου Κατσέλη - Σταθάκη, δεν θα ρυθμίζουν μόνο το δάνειό τους, αλλά και τα χρέη τους προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Το σχέδιο

Στο θέμα της στεγαστικής προστασίας, η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί ένα πλαίσιο στο πρότυπο του κυπριακού μοντέλου «Εστία», περιλαμβάνοντας επιδότηση από το κράτος των δόσεων του δανείου. Από εκεί και πέρα, η συζήτηση με τις τράπεζες αφορά το εάν και πώς θα γίνεται κούρεμα του δανείου σε αντιστοιχία με την εμπορική αξία του ακινήτου.

Το νέο σχήμα θα έχει ως βάση την αξία του δανείου σε σχέση με την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας, από την οποία θα ξεκινά η προσπάθεια τραπεζικής διευθέτησης μέσω κουρέματος (ακόμη και κεφαλαίου). Παράλληλα, θα δίνεται η δυνατότητα επιμήκυνσης έως και 25 ετών, ενώ το επιτόκιο της ρύθμισης θα δύναται να είναι ακόμη και κάτω του 3%.

Εν συνεχεία, το Δημόσιο θα έρχεται υπό όρους και προϋποθέσεις να επιδοτεί το νέο ύψος της δόσης, όμως η επιδότηση δε θα αφορά και τις 400.000 νοικοκυριά που προαναφέρθηκαν, αλλά τα πιο αδύναμα οικονομικά, βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Από την πλευρά του Δημοσίου θα υπάρχει επιδότηση της μηνιαίας δόσης του δανείου για τα ευάλωτα οικονομικά νοικοκυριά, σε ποσοστό που φέρεται ότι θα φτάνει το 1/3 του ποσού, ενώ για το 2019 το συνολικό κονδύλι δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 200 εκατ. ευρώ.

Η δόση

Από εκεί και πέρα, μέσα στον Μάρτιο αναμένεται να επιστραφούν στη χώρα μας περί τα 650 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο συμφωνίας του χρέους. Αφορούν κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα. Η τελική απόφαση για το ζήτημα αυτό αναμένεται να ληφθεί από το Eurogroup της 11ης Μαρτίου. Η έκθεση της Κομισιόν σε σχέση με τη μεταμνημονιακή πορεία της χώρας αναμένεται επισήμως στις 27 Φεβρουαρίου.

Έρχεται έξοδος;

Πληθαίνουν οι φήμες για έκδοση πενταετούς ομολόγου από το Ελληνικό Δημόσιο μέσα στις επόμενες μέρες, καθότι το επιτόκιο του πενταετούς βρισκόταν σε χαμηλά επίπεδα, ήτοι πέριξ του 3%, ενώ του δεκαετούς κινούνταν κοντά στο 4%. Μάλιστα, πριν λίγες μέρες, πήρε ΦΕΚ απόφαση της κυβέρνησης για ανανέωση σχετικής απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με τη Standard & Poor's, καθορίζοντας συγκεκριμένες αμοιβές για εκδόσεις ομολόγων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τελικές αποφάσεις δεν υπάρχουν και τα σχέδια μπορεί να μεταβληθούν αναλόγως των εξελίξεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL