Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η πολιτική μάχη συνεχίζεται

EUROKINISSI

Με την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών έκλεισε μια μακρά περίοδος αντιπαράθεσης γύρω από το μακεδονικό ζήτημα. Το αν η πολιτική όξυνση θα αποκλιμακωθεί, μένει να το δούμε. Το βέβαιο είναι ότι η...

Με την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών έκλεισε μια μακρά περίοδος αντιπαράθεσης γύρω από το μακεδονικό ζήτημα. Το αν η πολιτική όξυνση θα αποκλιμακωθεί, μένει να το δούμε. Το βέβαιο είναι ότι η πολωτική τακτική της αντιπολίτευσης, που ασκείται συνεχώς από το 2016, υπήρξε εντελώς αναποτελεσματική. Το τελευταίο χαρτί σε αυτόν τον αγώνα, η αντίδραση για τις Πρέσπες, δεν κατάφερε ούτε την κυβέρνηση να αποσταθεροποιήσει, ούτε την κύρωση της ίδιας της συμφωνίας να αποτρέψει.

Η κυβέρνηση έχει ανανεώσει την εμπιστοσύνη της Βουλής, έχει πετύχει μια ιστορική νίκη που ενίσχυσε σημαντικά το κύρος της σε διεθνές επίπεδο και συνεχίζει κανονικά την υλοποίηση του μεταμνημονιακού προγράμματος και τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.

Αν η αντιπολίτευση πέτυχε κάτι με την πολιτική όξυνση, αυτό ήταν να αναζωογονήσει της δυνάμεις της Ακροδεξιάς, να επιβάλει πλήρως την εθνολαϊκιστική τάση στο εσωτερικό της Ν.Δ. και να επιταχύνει την αποσύνθεση της Κεντροαριστεράς.

Το πραγματικό ερώτημα δεν είναι αν η αντιπολίτευση -και, κυρίως, η Ν.Δ.- θα επιλέξει μια λιγότερο έξαλλη πολιτική τακτική. Το ερώτημα είναι αν διαθέτει τακτική τέτοιου είδους. Η αντιπαράθεση θέσεων δεν συμφέρει τον Κ. Μητσοτάκη, το πρόγραμμα του οποίου είναι βγαλμένο κατευθείαν από τις χειρότερες σελίδες των δύο πρώτων Μνημονίων.

Στη συνταγματική αναθεώρηση έχει αποκαλυφθεί η απόλυτη ανεπάρκεια της Ν.Δ. να διαχειριστεί ζητήματα δημοκρατικού θεσμικού εκσυγχρονισμού, ενώ το κόμμα είναι πολύ κοντά στο να εκτεθεί στο θέμα της αναθεώρησης του άρθρου για την ευθύνη των υπουργών. Και τα μαντάτα από τη διερεύνηση των σκανδάλων έρχονται.

Οι Πρέσπες δικαίωσαν την κυβέρνηση. Η πολιτική μάχη συνεχίζεται.

 

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Απόψε στο Σύνταγμα

Σήμερα η Αριστερά και ο δημοκρατικός κόσμος θα στείλουν ένα μεγάλο μήνυμα από την πλατεία Συντάγματος. Ένα μήνυμα συσπείρωσης και αγώνα για την Ελλάδα των πολλών. Για την Ελλάδα της δημοκρατίας, της...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο