Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Η σιωπηλή πλειοψηφία θα πει την τελευταία λέξη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η σιωπηλή πλειοψηφία θα πει την τελευταία λέξη

Σε λίγες ώρες η συμφωνία των Πρεσπών θα γίνει νόμος του ελληνικού κράτους. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα τόλμησε εκεί που δεν τόλμησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Το αποτέλεσμα της αδράνειας τόσων χρόνων ήταν αρνητικό για την Ελλάδα. Εκατόν σαράντα χώρες του κόσμου, μεταξύ τους οι μεγάλες δυνάμεις, Αμερική, Ρωσία, Κίνα κ.λπ., δηλαδή περίπου ολόκληρος ο κόσμος, αναγνώρισαν το κράτος της FYROM ως Δημοκρατία της Μακεδονίας, δηλαδή απλά ως Μακεδονία. Αυτό που υποτίθεται ήθελαν να αποφύγουν οι “μακεδονομάχοι” μας, δηλαδή να υπάρχει στον τίτλο η λέξη Μακεδονία, όχι μόνο δεν επιτεύχθηκε, αλλά έγινε το ακριβώς αντίθετο.

Η γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης δεν ήταν άλλη από την εθνική γραμμή που είχε χαράξει η πολιτική ηγεσία της χώρας τα τελευταία χρόνια. Δηλαδή σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes και απαλοιφή κάθε αλυτρωτισμού από τη γείτονα χώρα. Πρόκειται για μια επιτυχή διαπραγμάτευση, που, εκτός από την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας σε ολόκληρη τη Βαλκανική αλλά και την Ευρώπη.

Η Ελλάδα αναδεικνύεται έτσι παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας. Αυτό όμως που συμβαίνει στη χώρα μας σήμερα είναι επιεικώς αδιανόητο, για να μην το χαρακτηρίσουμε εγκληματικό εις βάρος της πατρίδας. Η Νέα Δημοκρατία, απαξιώνοντας τον θεσμικό ρόλο τής αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιχειρεί συστηματικά να τορπιλίσει οποιαδήποτε συμφωνία για την επίλυση του προβλήματος έχοντας χάσει κάθε ελπίδα να ρίξει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αφού χρησιμοποίησε όλα τα μέσα για να επιτύχει τον σκοπό της, η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας αντελήφθη ότι το σχέδιο της περί σύντομης παρένθεσης είχε ήδη αχρηστευτεί. Έτσι επιστρατεύτηκε το εθνικό ζήτημα αυτό της FYROM ώστε να δημιουργηθεί κλίμα έντασης και εθνικιστικής υστερίας και να συγκροτηθεί μέτωπο κατά της κυβέρνησης με την Ακροδεξιά.

Αδιάφορη η Ν.Δ.

Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας έδειξε ότι είναι αδιάφορη για το πραγματικό συμφέρον του τόπου και αυτό συνάγεται αβίαστα από τη συνθηματολογία που επικράτησε και ανέχτηκε στο συλλαλητήριο της περασμένης Κυριακής, πέρα από τις αποκαλύψεις για το οργανωμένο σχέδιο της Ακροδεξιάς για εισβολή στο Κοινοβούλιο. Το σύνθημα που κυριάρχησε “η Μακεδονία είναι μία και ελληνική” αποτελεί σαφή στρέβλωση της στρατηγικής της χώρας μας και διαμορφώνει την εντύπωση στην παγκόσμια κοινή γνώμη ότι η χώρα μας θέλει να καταλάβει όλη τη Μακεδονία. Άρα, εκπέμπει το μήνυμα ότι στη χώρα μας καλλιεργείται αλυτρωτισμός και ότι χρέος της είναι κάποτε να επιστρέψει όλη η μακεδονική γη στη μητέρα πατρίδα. Αλλά και το σύνθημα “Η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία” είναι άκρως αντιδημοκρατικό και υπονομεύει το ίδιο το κοινοβουλευτικό μας πολίτευμα. Με τέτοια μηνύματα, τα οποία εισπράττει ο κόσμος για το τι γίνεται στην Ελλάδα, δεν είναι δυνατόν να διαμορφώσουμε συμμαχίες τέτοιες που να εμπιστεύονται τη χώρα μας και την πολιτική της ηγεσία. Οφείλουμε να τα διαψεύσουμε κατηγορηματικά και άμεσα γιατί βεβαίως δεν είναι αυτή η Ελλάδα που επιδιώκουν να περιγράψουν.

Ούτε οι επιθέσεις εναντίον βουλευτών, στελεχών της Αριστεράς, δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερς αλλά και αστυνομικών που εκτελούν το καθήκον τους μπορούν να συνεχιστούν. Η Ελλάδα είναι η χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, αλλά την υπερασπίζεται και σήμερα. Είναι η χώρα που δεν απειλεί καμία άλλη και προπαντός τους γείτονές της βόρεια και ανατολικά, με τους οποίους επιθυμεί σταθερές σχέσεις φιλίας, συνεργασίας με αμοιβαίο όφελος.

Όσα συλλαλητήρια κι αν επιδιώξουν, δεν πρόκειται να αποτρέψουν την έγκριση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή. Η συμφωνία θα εγκριθεί πιθανόν και με πιο διευρυμένη πλειοψηφία από την ψήφο εμπιστοσύνης. Και βεβαίως ας μην αυταπατώνται οι κύριοι “μακεδονομάχοι” ότι δήθεν έχουν την υποστήριξη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Άλλωστε, οι δημοκρατικές δυνάμεις της λογικής και της σωφροσύνης, οι δυνάμεις του αληθινού πατριωτισμού, που βρίσκονται σήμερα σε όλους τους χώρους του δημοκρατικού τόξου, αν χρειαστεί μπορούν να συγκροτήσουν ένα τεράστιο μέτωπο για την υπεράσπιση της δημοκρατίας στη χώρα μας. Ένα μέτωπο ειρήνης και συνεννόησης, ώστε τα συλλαλητήρια των “μακεδονομάχων” να φαντάζουν ως θλιβερά και μικρά συμβάντα. Η μεγάλη σιωπηλή πλειοψηφία, όταν θα χρειαστεί, θα πει την τελευταία λέξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL