Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Όταν κλείνει η "φάμπρικα"...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όταν κλείνει η "φάμπρικα"...

Αντίθετοι στη συμφωνία των Πρεσπών το 66% των ερωτηθέντων σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της "Μarc" για λογαριασμό της κυριακάτικης εφημερίδας που ηγείται στη φιλότιμη προσπάθεια να πέσει, με κάθε τρόπο, η κυβέρνηση.

Ας πάρουμε "τοις μετρητοίς" το αποτέλεσμα της μέτρησης. Και ας θυμηθούμε πρώτα απ' όλα ποιοι στοιχίζονται πίσω από αυτό το μεγάλο ποσοστό του 66%. Έχουμε και λέμε λοιπόν: Η Νέα Δημοκρατία, η Χρυσή Αυγή, το ΚΙΝ.ΑΛΛ, το ΚΚΕ, η Ένωση Κεντρώων και οι ΑΝ.ΕΛΛ. για να περιοριστούμε στα κόμματα με κοινοβουλευτική παρουσία.

Ας θυμηθούμε επίσης ότι οι αρνητικές γνώμες, σε όλες τις δημοσκοπήσεις, έφταναν σε δυσθεώρητα ύψη, Στην αρχή στο 85%, μετά στο 78% και στο 75%. Ακόμα και μετά την υπογραφή της στις 8 Ιουνίου στις Πρέσπες, τα αρνητικά ποσοστά ήταν σταθερά υψηλά, αν και υποχωρούσαν σταδιακά.

Πάμε τώρα στο άλλο 34%; Κορμός και μοναδικός, κοινοβουλευτικά, εκπρόσωπος της θετικής προσέγγισης της συμφωνίας ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ψηφοφόροι του. Με μια πιο προσεκτική ματιά αυτό το ποσοστό δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο καθώς ανιχνεύεται λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία στη Βουλή και μερικές μέρες πριν από την τυπική κύρωσή της.

Γιατί είναι προφανές ότι η επομένη της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών θα είναι μια άλλη μέρα. Και σύμφωνα με όλους τους ερευνητές όσοι θα την αποτιμούν θετικά θα πολλαπλασιάζονται. Το ποσοστό θα ανεβαίνει συνεχώς και σε πολύ λίγο θα προσεγγίζει, αν δεν θα ξεπερνάει, το 50%!

Και αυτό καθώς κλείνει ένα θέμα - φάμπρικα του ελληνικού εθνικισμού των τελευταίων ετών, ενώ γίνεται πλέον ευρέως κατανοητό ότι είμαστε λίγο πριν από την κύρωση μιας ανισοβαρούς συμφωνίας υπέρ της Ελλάδας!

Σήμερα, ενόσω εξελίσσεται η συζήτηση στη Βουλή, αξίζει να σταθούμε σε δύο παραμέτρους: Πρώτον, στην παραφωνία του ΚΚΕ. Απέφυγε να μιλήσει για την πρωτοφανή εφόρμηση των νεοναζί στη Βουλή, ενώ σήμερα οργανώνει το δικό του συλλαλητήριο ενάντια στη συμφωνία, όχι μόνο ενάντια στο ΝΑΤΟϊκο της περιεχόμενο, αλλά και επειδή... προκαλεί αλυτρωτικά ζητήματα εκ μέρους της άλλης πλευράς!

Δεύτερον, στην παρέμβαση του Νίκου Δένδια και στην άρνησή του να συζητήσει την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση Χ.Α. ''Δεν συζητάω προτάσεις αντισυνταγματικότητας με όσους έχουν σήμα τη σβάστικα''. Και όπως έδειξε η τηλεόραση αυτοί που τον χειροκροτούν δεν ήταν οι βουλευτές της Ν.Δ., αλλά αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ. Ναι, τόσο έχει φασιστοποιηθεί το μόρφωμα των Μητσοτάκη - Άδωνι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL