Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C20.2°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.9°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.5°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.1°C
0 BF 51%
"Με τη συμφωνία των Πρεσπών θωρακίζουμε τη Μακεδονία μας" / Αλ. Τσίπρας: "Εθνικό είναι το αληθινό"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Με τη συμφωνία των Πρεσπών θωρακίζουμε τη Μακεδονία μας" / Αλ. Τσίπρας: "Εθνικό είναι το αληθινό"

"Εθνικό είναι το αληθινό". Με τα λόγια του Διονύσιου Σολωμού ο Αλέξης Τσίπρας ανήρτησε στα social media βίντεο με τίτλο "η αλήθεια για τη συμφωνία των Πρεσπών", με στόχο την επεξήγηση των επίμαχων σημείων της συμφωνίας. "Ήρθε η ώρα να μάθουμε την αλήθεια. Με τη συμφωνία των Πρεσπών θωρακίζουμε τη Μακεδονία μας. Με την αυτοπεποίθηση που νικάει τον φόβο και την αδράνεια ανοίγουμε τον δρόμο της ειρήνης και της ανάπτυξης" σημειώνεται στο βίντεο, που εντάσσεται στην ευρύτερη καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για το περιεχόμενο της συμφωνίας, στον αντίποδα των παρερμηνειών και της μικροκομματικής εκμετάλλευσης που επιχειρείται.

Με αυτόν τον τρόπο στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως η σημασία και το θετικό πρόσημο της συμφωνίας των Πρεσπών θα πείσουν όλο και μεγαλύτερα κομμάτια της κοινωνίας, υπογραμμίζοντας και τη διαφαινόμενη διεύρυνση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για την κύρωσή της. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι ο πολιτικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, όσο περνάνε οι μέρες, "κερδίζει ακόμα μεγαλύτερη στήριξη όχι μόνο στην ελληνική κοινωνία αλλά και στο ελληνικό Κοινοβούλιο".

Ακραία βία από την ακροδεξιά χωρίς καταδίκη από τη Ν.Δ.

Η προσπάθεια εκμετάλλευσης και παρερμηνείας ωστόσο στρώνει το έδαφος στους εθνικισμούς και στην Ακροδεξιά, που έδωσε τον τόνο και στο συλλαλητήριο της Κυριακής, με κορύφωση τα θλιβερά επεισόδια και την επιχείρηση εισβολής στο Κοινοβούλιο. Για "ακραία βία" από ακροδεξιά στοιχεία έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στο news 247. "Δεν ήταν τα χημικά της αστυνομίας που σημάδεψαν το συλλαλητήριο, αλλά, αντίθετα, η ακραία βία που χρησιμοποιήθηκε από ακροδεξιά στοιχεία που λειτούργησαν με έναν τρόπο απίστευτα επιθετικό. Από εκεί και πέρα, η αστυνομία έκανε αυτό που όφειλε να κάνει για να μπορέσει να διατηρήσει την τάξη" σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Παράλληλα, μίλησε για εικόνες που "δεν τιμούν τους ανθρώπους εκείνους που για τους δικούς τους λόγους, πιθανά καλοπροαίρετα, θέλησαν να κατέβουν στο συλλαλητήριο για να εκφράσουν τις διαφωνίες τους, τις επιφυλάξεις τους με τη συμφωνία".

Υπογράμμισε ωστόσο ότι τα περιστατικά βίας ήταν μαζικά στο συλλαλητήριο, τονίζοντας πως είναι "ακόμα δυστυχέστεροτο γεγονός" ότι αυτά δεν καταδικάστηκαν από τη μεριά της Ν.Δ. και από τον Κ. Μητσοτάκη. "Ο κ. Μητσοτάκης φάνηκε χθες (σ.σ.: προχθές) σαν έτοιμος από καιρό να επιτεθεί στην αστυνομία, ενώ ήταν ηλίου φαεινότερον ποιος ευθύνεται για την κατάσταση η οποία δημιουργήθηκε στο Σύνταγμα" επισήμανε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Ήδη από την Κυριακή το Μέγαρο Μαξίμου υπογράμμιζε ότι "για άλλη μία φορά, τον τόνο στο συλλαλητήριο έδωσαν ακραία στοιχεία και μέλη της Χρυσής Αυγής που, στην προσπάθειά τους να εισβάλουν στη Βουλή με κουκούλες, πέτρες, ξύλα και ρόπαλα, επιτέθηκαν κατά αστυνομικών, στέλνοντας δεκάδες τραυματίες σε νοσοκομεία", υπογραμμίζοντας πως αποτελεί καθήκον και υποχρέωση "όσων πιστεύουμε και υπηρετούμε τη δημοκρατία να μην τους το επιτρέψουμε”.

Μάλιστα, η κυβέρνηση στηλίτευσε τη στάση της Ν.Δ., που δεν είδε την ακροδεξιά βία, σημειώνοντας πως είναι λυπηρό για τη Ν.Δ. και τους δημοκράτες ψηφοφόρους της "που η ηγεσία της, τυφλωμένη από αντιπολιτευτικό μένος, ταυτίζεται με τους ακραίους της Χρυσής Αυγής και δεν βρίσκει ούτε μία λέξη για να καταδικάσει τα βίαια επεισόδια που προκάλεσαν", χαρακτηρίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ανεύθυνο, επικίνδυνο και σε συμπόρευση με την Άκρα Δεξιά. Να καταδικάσει μαζί τα επεισόδια, "να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συμβάλει στη θωράκιση και ενίσχυση της δημοκρατίας" κάλεσε τη Ν.Δ. η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ό. Γεροβασίλη.

"Ακροδεξιές, νεοφασιστικές, χρυσαυγίτικες ομάδες επιχείρησαν να μπουν στη Βουλή" και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης "δεν αισθάνεται την παραμικρή ανάγκη να καταδικάσει τον συγκεκριμένο σχεδιασμό και τις επιθέσεις" επισήμανε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον Alpha. Εκτίμησε δε ότι στο όνομα των ισορροπιών που ακολουθεί εντός του κόμματός του ο Κ. Μητσοτάκης, που τον έχουν οδηγήσει σε όλη αυτή την ανακολουθία σε σχέση και με το μακεδονικό ζήτημα, "καθοδηγείται πια από μια ομάδα ακροδεξιών στελεχών που έχουν εισβάλει μέσα στο κόμμα, τους Βορίδηδες και τους Γεωργιάδηδες, και δεν τολμά να καταδικάσει αυτή τη φασιστική επίθεση".

"Δεν ήταν όλοι οι άνθρωποι στο συλλαλητήριο ακροδεξιοί, αλλά δεν έλειπε κανένας ακροδεξιός από εκεί και αυτοί έδωσαν το στίγμα. Είχαν στόχο να καταλάβουν τη Βουλή" σημείωσε ο Ν. Φίλης στην τηλεόραση του Open, τονίζοντας ότι ο Κ. Μητσοτάκης όφειλε να καταδικάσει την απόπειρα κατάληψης της Βουλής από τους ακροδεξιούς.

Μικροπολιτικό το "όχι" Μητσοτάκη

"Κάποτε, θυμάμαι, η Ν.Δ. δήλωνε ‘καταδικάζουμε τη βία από όπου κι αν προέρχεται’. Χθες αυτή η παράλειψη της καταδίκης τής βίας των ακροδεξιών και των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής νομίζω ότι είναι όνειδος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη" δήλωσε στο Πρακτορείο FΜ ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης. Όπως σημείωσε, το μικροπολιτικό του "όχι" εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών και ο αντιπολιτευτικός του φανατισμός εναντίον της κυβέρνησης Τσίπρα "τον οδηγούν στο να μην καταλαβαίνει ότι χρειάζεται ένα πανδημοκρατικό μέτωπο όλων των κοινοβουλευτικών δυνάμεων απέναντι στον φασιστικό κίνδυνο".

Η Γεννηματά, που κατήγγειλε συναλλαγές, υπόσχεται και τάζει

Την ίδια ώρα που η Ν.Δ. επιλέγει να ταυτιστεί ξανά με τα πιο ακραία στοιχεία όσων αντιτίθενται στη συμφωνία των Πρεσπών, επιταχύνονται οι μετατοπίσεις στο πολιτικό σκηνικό με τη διάλυση της Κ.Ο. του Ποταμιού αλλά και την διαγραφή του Θ. Θεοχαρόπουλου από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ιδιαίτερη αναφορά στα όσα αποκάλυψε για τα ανταλλάγματα που προσέφερε στον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ. η Φ. Γεννηματά έκανε ο Δ. Τζανακόπουλος.

"Εμείς επί δέκα ημέρες υποστήκαμε την κριτική ότι κάναμε συναλλαγή, δώσαμε ανταλλάγματα, ενώ φαίνεται τελικά ότι εκείνος που υπόσχεται και τάζει και, όταν δεν τα καταφέρνει, απειλεί και διαγράφει είναι εκείνος που μας κατήγγειλε για συναλλαγές, το Κίνημα Αλλαγής και η κ. Γεννηματά" ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ χαρακτήρισε ορθή την πολιτική απόφαση του Θ. Θεοχαρόπουλου.

Κάλεσμα διαλόγου σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις

Απαντώντας σχετικά με το εάν θα υπάρξουν συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ., ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε χαρακτηριστικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να βρίσκεται σε επαφή και σε συνεννόηση με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις "και σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει χώρος για διάλογο με τη ΔΗΜ.ΑΡ.".

Ο Π. Σκουρλέτης, από την πλευρά του, σχολίασε ότι το κάλεσμα διαλόγου απευθύνεται σε όλες τις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις, "άρα συμπεριλαμβάνεται και ο χώρος της ΔΗΜ.ΑΡ.". Ερωτώμενος εάν αυτό ισχύει και για τον Στ. Θεοδωράκη, συμπλήρωσε ότι "και ο κ. Θεοδωράκης και οποιοσδήποτε άλλος αισθάνεται την πολιτική αναγκαιότητα. Η κ. Γεννηματά αυτοαποκλείεται".

Για ένα πολιτικό φαινόμενο έκανε λόγο ο Δ. Παπαδημούλης, εκτιμώντας ότι η συμφωνία των Πρεσπών λειτουργεί "ως επιταχυντής, ως καταλύτης για μια γρήγορη και θεαματική αναδιάρθρωση του πολιτικού σκηνικού και οδηγεί στη διαμόρφωση δύο πόλων, ενός προοδευτικού με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και ενός υπερσυντηρητικού οπισθοδρομικού με κορμό τη Νέα Δημοκρατία". "Νομίζω ότι αυτό θα οδηγήσει στις εκλογές του Οκτωβρίου σε μια ένταση του πολιτικού διπολισμού" τόνισε.

Για ένα προσκλητήριο που περιλαμβάνει μια συζήτηση πάνω σε ζητήματα τα οποία καίνε αυτή τη στιγμή όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά και συνολικά την Ευρώπη, μίλησε στον Real FM η Ρ. Σβίγκου, εξηγώντας πως "έχουν να κάνουν με την απάντηση στην Aκροδεξιά, με το πώς θα απαντήσει στα ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης, στα ζητήματα της ανάπτυξης. Είναι ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, στα οποία έχουν διαφορετική απάντηση ή πρέπει να έχουν διαφορετική απάντηση οι προοδευτικές δυνάμεις σε σχέση με τις συντηρητικές δυνάμεις".

Ν. Κοτζιάς: Γιατί σιωπά ο Κ. Σημίτης;

"Ήταν έτοιμος να δεχθεί 'Μακεδονία - Σκόπια' με εξωδιπλωματικές διαδικασίες"

Για "εξωδιπλωματικές" μεθόδους που χρησιμοποίησε ο Κ. Σημίτης ως πρωθυπουργός έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Eξωτερικών Ν. Κοτζιάς μιλώντας στον news247. "Γιατί δεν μιλάει ο κ. Σημίτης;", διερωτήθηκε, τονίζοντας ότι ως πρωθυπουργός έκανε σειρά "μυστικών ενεργειών και συμφωνιών, ήταν έτοιμος να δεχτεί ‘Μακεδονία - Σκόπια’ και τώρα σιωπά". "Ο Κ. Σημίτης", πρόσθεσε, "προσπάθησε να κάνει συμφωνίες με μεθόδους τις οποίες εγώ δεν θα χρησιμοποιούσα ποτέ, εξωδιπλωματικές". Σημείωσε ακόμη πως "ξέρει ότι φέραμε μια πολύ καλή συμφωνία, αλλά τους ενοχλεί ότι αυτή η καλή δουλειά έγινε με τον Τσίπρα πρωθυπουργό και εμένα υπουργό". "Αυτή δεν είναι σωστή πολιτική στάση" υπογράμμισε, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι "για τα σαλόνια και την πλατεία Κολωνακίου".

Αιχμές για Γ. Παπανδρέου

Σχολιάζοντας τη στάση του Γ. Παπανδρέου, εκτίμησε ότι ο πρώην πρωθυπουργός "έχει την ανησυχία μήπως έχει την τύχη του κ. Θεοχαρόπουλου". "Θα περίμενα από τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος ήθελε να λύσει το πρόβλημα, ότι θα ήταν πολύ περισσότερο σαφής και υποστηρικτικός στη συμφωνία των Πρεσπών. Είναι δυνατόν να ανησυχεί αν θα τον βάλει στα ψηφοδέλτια η κ. Γεννηματά;" υπογράμμισε ο Ν. Κοτζιάς.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΝΙΜΙΤΣ

Ο ΟΗΕ αναγνωρίζει τη διαδικασία στα Σκόπια και αναμένει την Ελλάδα

Πλήρη διάψευση του επιχειρήματος ότι η ολοκλήρωση των συνταγματικών διαδικασιών στα Σκόπια δεν είναι "έγκυρη" συνιστά η δήλωση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή του ο Μ. Νίμιτς αναφέρει ότι "η μελέτη και η επακόλουθη διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας μέσω των εθνικών διαδικασιών της Ελληνικής Δημοκρατίας, θα ήταν σύμφωνες με τις σχετικές προβλέψεις - όρους της συμφωνίας".

Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της διαδικασίας στην ΠΓΔΜ, σημείωσε ότι "ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες εσωτερικές νομικές διαδικασίες για την εφαρμογή της συμφωνίας σύμφωνα και με το Σύνταγμά της”

"Προσβλέπω στην ολοκλήρωση της διαδικασίας όπως περιγράφεται στη συμφωνία.Όπως και στο παρελθόν, ο ΟΗΕ παραμένει δεσμευμένος να συνεχίσει να συνεργάζεται με τα δύο μέρη για την τελική επίλυση της μεταξύ τους διαφοράς" καταλήγει στη δήλωσή του ο Μ. Νίμιτς, ως μια σαφή αναγνώριση της εγκυρότητας των διαδικασιών στα Σκόπια, με την εγγύηση μάλιστα από τα Ηνωμένα Έθνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL