Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Η αριθμητική και η πλειοψηφική δυναμική στη Βουλή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η αριθμητική και η πλειοψηφική δυναμική στη Βουλή

Η συμφωνία των Πρεσπών έρχεται και ψηφίζεται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή σε ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό τοπίο. Αρθρογράφοι του Bloomberg αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ίσως καταστεί "ιστορική φυσιογνωμία" (historic figure) και η γερμανική “Welt” επισημαίνει ότι "μόνον ένας επιδεικνύει θάρρος, αποφασιστικότητα και διορατικότητα. Είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας". Είναι προφανές ποιος έχει την πολιτική ηγεμονία στην Ελλάδα...

Στην πραγματικότητα ο αριθμός των ψήφων που θα πάρει η συμφωνία των Πρεσπών θα δημιουργήσει νέες πολιτικές δυναμικές. Ο Αλ. Τσίπρας προχωρά μπροστά αναλαμβάνοντας πολιτικές πρωτοβουλίες και κερδίζοντας πολιτικές μάχες, ενώ ο Κ. Μητσοτάκης δεν τολμά ούτε σε τηλεοπτική αναμέτρηση να βρεθεί με τον πρωθυπουργό, αλλά ούτε και πρόταση μομφής να καταθέσει.

Την ίδια ώρα τα μικρά κόμματα (ΠΑΣΟΚ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων) βρίσκονται σε περιδίνηση που φτάνει έως και τα όρια της κοινοβουλευτικής τους διάλυσης.

Κύρωση έως την Παρασκευή

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία των Πρεσπών θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή. Θα ακολουθήσουν δύο έως τέσσερις συνεδριάσεις στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας και στην Ολομέλεια. Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή γνωμοδοτεί για τη συμφωνία, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται καν να αλλάξει η σύνθεσή της και πως είναι περί όνου σκιάς το θέμα που εγείρει η Ν.Δ. ότι η κυβέρνηση δεν θα έχει πλειοψηφία στην επιτροπή.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είπε την Παρασκευή εξερχόμενος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ ότι έως το τέλος της εβδομάδας η συμφωνία θα έχει κυρωθεί από το Κοινοβούλιο. Ο σχεδιασμός αυτός μόνο αν κατατεθεί πρόταση μομφής από τη Ν.Δ. μπορεί να ακυρωθεί - κάτι που από το Μοσχάτο λένε ότι βρίσκεται στο τραπέζι.

Στη συνέχεια, μόλις η κυρωθείσα συμφωνία δημοσιευθεί στο ΦΕΚ, θα σταλεί στο ΝΑΤΟ. Εκεί θα ακολουθήσουν οι εσωτερικές διαδικασίες του οργανισμού, που μπορεί να κρατήσουν από μία εβδομάδα έως και μία ημέρα. Μόλις ολοκληρωθεί η ΝΑΤΟϊκή διαδικασία, θα επιστραφεί στην ελληνική κυβέρνηση (και θα σταλεί και στις άλλες κυβερνήσεις των χωρών - μελών της συμμαχίας). Η κυβέρνηση θα φέρει άμεσα στη Βουλή το πρωτόκολλο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Η ψηφοφορία αναμένεται να προκαλέσει διαιρετικές εντάσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ., η οποία έχει προαναγγείλει ότι θα καταψηφίσει την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Παράλληλα η Ν.Δ., ως το, υποτίθεται, ιστορικά και κατεξοχήν φιλοΝΑΤΟϊκό κόμμα στην Ελλάδα, θα δεχθεί την κριτική από την πλευρά του ΝΑΤΟ. Και τότε να δούμε πώς ο Κ. Μητσοτάκης θα πείσει τους ΝΑΤΟϊκούς ότι δεν ασκεί εν τοις πράγμασι φιλορωσική πολιτική...

Πολιτική υποκρισία Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ

Η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή αποτελεί ένα σταυρόλεξο αλλά πλέον για εύκολους λύτες. Η κυβέρνηση έχει θέσει ως πολιτικό στόχο την επίτευξη του 151, ώστε να υπάρχει η απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής - υπενθυμίζεται ότι το σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής ορίζουν ότι η συμφωνία κυρώνεται με την πλειοψηφία των παρόντων και με πάνω από 120 ψήφους.

Σε αυτό συνηγορούν, χωρίς να το δηλώνουν δημόσια, και κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που θα καταψηφίσουν τη συμφωνία! Και οι δύο, αφού μίλησαν στη Βουλή και δεν είπαν τίποτα επί του συγκεκριμένου θέματος, έλεγαν σε συνομιλίες τους ότι "το καλύτερο για τη χώρα" και το "εθνικά επωφελές" είναι ότι, εφόσον η συμφωνία των Πρεσπών πρόκειται να κυρωθεί, αυτό θα πρέπει να γίνει με τουλάχιστον 151 ψήφους - μάλιστα ο ηγετικός παράγοντας της Ν.Δ. έλεγε ότι ο ίδιος θα καταγγείλει τη συμφωνία ότι δεν έχει πολιτική νομιμοποίηση αν δεν πάρει 151! Προφανώς η στάση τους (όπως και των κομμάτων τους) αποτελεί το αποκορύφωμα της πολιτικής υποκρισίας.

Χτίζεται το 151+

Το ερώτημα επομένως είναι αν και πώς μπορεί να πιαστεί το 151. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 βουλευτές και δεν αναμένονται κλυδωνισμοί. Σε αυτούς προστίθενται:

- Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, η οποία πλέον είναι ανεξάρτητη βουλευτής.

- Η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, αν και δημοσίως δεν έχει τοποθετηθεί.

- Ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Δανέλλης.

- Ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Αντίθετα εκτιμάται ότι δεν θα ψηφίσει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, γεγονός που τον καθιστά το μόνο μέλος της κυβέρνησης που δεν στηρίζει κεντρική κυβερνητική πρωτοβουλία.

Ποτάμι: Η συνείδηση των δύο "Ναι" και δύο "Όχι"

Σε κάθε περίπτωση η αριθμητική βγάζει 149 βουλευτές υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών. Οι άλλες δύο ψήφοι μπορούν να αναζητηθούν από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.

Η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού για ψήφο κατά συνείδηση σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα μπορούν να δώσουν θετική ψήφο οι Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Μαυρωτάς - αντίθετα οι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός θα καταψηφίσουν και θα παραμείνουν στο κόμμα ώστε να έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Η προβληματική διαγραφή Δανέλλη

Σημειώνεται ότι ο Σπύρος Δανέλλης διαγράφτηκε από το Ποτάμι επειδή ψήφισε την κυβέρνηση ώστε να κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών, την οποία ψηφίζει ο επικεφαλής του κόμματος. Επίσης η θετική ψήφος Δανέλλη στην κυβέρνηση θεωρήθηκε από το Ποτάμι μείζον ζήτημα, αν και αφορά μερικούς μήνες θητείας ακόμη, αλλά η αρνητική στάση Ψαριανού και Αμυρά στη συμφωνία των Πρεσπών, που θα καθορίσει τις σχέσεις της Ελλάδας για πολλές δεκαετίες, θεωρήθηκε έλασσον.

Ενδεχομένως το πρόβλημα για το Ποτάμι ετέθη αλλιώς. Πριν από τη διαγραφή Δανέλλη το κόμμα είχε 6 βουλευτές. Αν έφευγαν Γρ. Ψαριανός και Γ. Αμυράς, θα γίνονταν 4 και δεν θα ήταν κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ με τη διαγραφή μόνο του Σπ. Δανέλλη παρέμεναν στο όριο των 5 βουλευτών. Μερικές φορές ίσως η σκληρή αριθμητική καθορίζει τις πολιτικές αποφάσεις...

Προς το "Ναι" η ΔΗΜ.ΑΡ.

Από τον χώρο της ΔΗ.ΣΥ. πολύ πιο κοντά στην ψήφιση της συμφωνίας είναι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜ.ΑΡ., της οποίας η Κεντρική Επιτροπή συνεδριάζει σήμερα. Η στάση του ακόμη δεν έχει καθοριστεί, όμως στην Κ.Ε. της ΔΗΜ.ΑΡ. είναι συντριπτική η πλειοψηφία υπέρ του "Ναι" στην συμφωνία.

Αντίθετα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός, ο οποίος αποτιμά μάλλον θετικά τη συμφωνία, δήλωσε ότι "την άποψη της πλειοψηφίας πρέπει να την ακολουθήσουν όλοι".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL