Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.2°C
2 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
11.3°C14.5°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.7°C22.0°C
6 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
23.3°C25.8°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
3 BF 100%
X. Μαντάς: Περισσεύει η υποκρισία της Ν.Δ. για την Συμφωνία των Πρεσπών (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

X. Μαντάς: Περισσεύει η υποκρισία της Ν.Δ. για την Συμφωνία των Πρεσπών (Video)

H ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης βρίσκονται σε αμηχανία. Προσπαθεί ο κ. Μητσοτάκης με διάφορους χαρακτηρισμούς να ξεφύγει από την ουσία. Τα κρίσιμα ζητήματα που έχουμε μπροστά μας είναι η Συμφωνία των Πρεσπών, η Συνταγματική Αναθεώρηση και τα νέα θετικά μέτρα για την κοινωνική πλειοψηφία που θα έρθουν  για συζήτηση στη Βουλή τις επόμενες ημέρες. Σε αυτά ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει να πει τίποτε απολύτως.

Περισσεύει η υποκρισία όσον αφορά την Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν λέει κουβέντα ότι στην πραγματικότητα είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας. Και επίσης δεν λέει κουβέντα για το πολιτικό του σχέδιο. Για το οποίο τρομάζει ο ελληνικός λαός. Κυρίως τρομάζει η κοινωνική πλειοψηφία και οι εργαζόμενοι. Από τα σχέδια Πινοσέτ μέχρι τις απολύσεις και το 1 προς 5 στο δημόσιο.

Οι πλειοψηφίες διαμορφώνονται με βάση τα πολιτικά προγράμματα και πολιτικές συγκλίσεις. Και καθένας από τους εκπροσώπους στο ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να πάρει θέση. Ζούμε ιστορικές στιγμές. Με αυτή την έννοια πάνω στα επιτακτικά ερωτήματα και διλήμματα της περιόδου κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει. Όλοι πρέπει να τοποθετηθούν. Χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή μια οπισθοδρόμηση στην πολιτική των μνημονίων και του ΔΝΤ ή να προχωρήσουμε στο δρόμο της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης; Θα συνεχίσουμε με ακροδεξιές ρητορικές και εθνικιστικές αναδιπλώσεις ή η χώρα μας θα παίξει τον σταθεροποιητικό και προωθητικό της ρόλο στα Βαλκάνια με την Συμφωνία των Πρεσπών; Αυτά είναι τα κρίσιμα διλήμματα. Σε αυτά θα τοποθετηθούν οι  βουλευτές και οι βουλεύτριες. Όλα τα άλλα νομίζω είναι προσχηματικά.

Στην ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα κριθεί η συνέχιση του έργου του πολιτικού σχεδίου του Πρωθυπουργού και του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπαίνει μόνο το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και να προχωρήσουν τα κρίσιμα ζητήματα της αύξησης του κατώτατου μισθού, της προστασίας της πρώτης κατοικίας, των 120 δόσεων, το πολύ σημαντικό αναπτυξιακό κομμάτι. Συνεπώς είναι απολύτως προφανές πως για να προχωρήσουν αυτά τα πράγματα χρειαζόμαστε καθαρές λύσεις. Και απέναντι σε εκείνους που έλεγαν πως θα καταθέσουν πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού είναι αφοπλιστική και απαντάει με πολύ καθαρό τρόπο σε όλα αυτά τα ζητήματα.

Σε ερώτημα για το άνοιγμα προς την κεντροαριστερά  που αναφέρει ο Πρωθυπουργός, ο κ. Μαντάς ανέφερε:  

Μεγάλο κομμάτι της κεντροαριστεράς (έστω και αν δεν το εκφράζει ακόμα δημόσια) θέλει να περάσει αυτή η συμφωνία. Είναι μια συμφωνία επωφελής για τον ελληνικό λαό και τον λαό της γειτονικής χώρας. Μια συμφωνία σταθερότητας, συνεργασίας και προωθητικής δυναμικής στον ευαίσθητο χώρο των Βαλκανίων. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις, οι πολιτικοί παράγοντες και οι πολίτες τελικά πρέπει να πάρουν θέση στα μεγάλα επίδικα ζητήματα της περιόδου. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL