Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Προσκλητήριο του Αλέξη Τσίπρα για μια μεγάλη, αριστερή, προοδευτική συμπαράταξη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσκλητήριο του Αλέξη Τσίπρα για μια μεγάλη, αριστερή, προοδευτική συμπαράταξη

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, αλλά και σε όσους προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες παρακολουθούν με ενδιαφέρον και αγωνία τις πολιτικές εξελίξεις.https://www.youtube.com/embed/NlExjgGF88o

"Ο πολιτικός χώρος του οποίου έχω τη τιμή να ηγούμαι δε συγκροτήθηκε χθες", είπε για τον ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: "Έχει μεγάλη παράδοση και διαδρομή αγώνων αλλά και ανεκτίμητης συνεισφοράς σε πολιτικά ρεύματα σκέψης που χαρακτήρισαν τον ευρύτερο προοδευτικό και δημοκρατικό χώρο από τη μεταπολίτευση και μετά.

Πάντοτε, ακόμη και όταν τα εκλογικά ποσοστά ήταν μικρά, αναπτύχθηκε, οικοδομώντας την ενότητα και ταυτόχρονα σεβόμενος τη διαφορετικότητα των ιστορικών και ιδεολογικών καταβολών, των πολιτικών προσεγγίσεων, των πρότερων κομματικών προελεύσεων.

Σήμερα, στη νέα φάση, αυτός ο χώρος θέλει να γίνει ξανά καταλύτης των προοδευτικών πολιτικών εξελίξεων. Χωρίς ηγεμονισμούς, να γίνει ο κορμός μιας νέας ενωτικής διαδικασίας της αριστερής και προοδευτικής συμπαράταξης".

"Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ιστορική, πατριωτική και εθνικά ωφέλιμη"

"Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι και ιστορική και πατριωτική και εθνικά ωφέλιμη, γιατί ο αληθινός πατριωτισμός δεν είναι να μισείς τις πατρίδες των άλλων, των γύρω σου, είναι να αγωνίζεσαι, για να αναδείξεις την πατρίδα σου σε πρωταγωνίστρια δύναμη ειρήνης, συναδέλφωσης των λαών, οικονομικής και κοινωνικής προόδου, σε μια περιοχή και σ' έναν κόσμο που διαρκώς αποσταθεροποιείται", τόνισε ο πρωθυπουργός.

Και τώρα αυτές τις μέρες, σε μια Ευρώπη που σκεπάζεται ολοένα και περισσότερο από το σκοτάδι του σωβινισμού, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας το μήνυμα της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι ακόμη περισσότερο σημαντικό, είπε και εξήγησε:

Γιατί αποδεικνύουμε ότι σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, μπορούμε, όταν οι προοδευτικές δυνάμεις είναι στη διακυβέρνηση, να γυρίζουμε τη πλάτη στους εθνικισμούς. Ακόμη και όταν αυτοί οι εθνικισμοί στα Βαλκάνια έχουν αφήσει βαρύ το στίγμα τους, αφήνοντας στην περιοχή το προσωνύμιο «Πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης».

"Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω"

Το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω, σε ότι αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, έστειλε στον ελληνικό λαό ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατήγγειλε σχέδια αποσταθεροποίησης και στην Ελλάδα.

"Ούτε εμείς θα κάνουμε πίσω. Γιατί παρόμοια σχέδια πολιτικής αποσταθεροποίησης αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε κι εδώ, στη χώρα μας από τη πρώτη στιγμή. Γνωστοί ακροδεξιοί, εθνικιστικοί κύκλοι, με τις σφραγίδες συλλόγων και σωματείων και την πολιτική καθοδήγηση της Χρυσής Αυγής και άλλων πολιτικών και επιχειρηματικών παραγόντων αλλά και παραθρησκευτικών οργανώσεων, που βεβαίως δεν εκφράζουν την επίσημη θέση της Ελληνικής Εκκλησίας, δοκίμασαν τα πάντα, για να ακυρώσουν αυτή την ελπιδοφόρα προοπτική", είπε και συνέχισε:

"Οργάνωσαν επιθέσεις εναντίον γραφείων και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Γέμισαν το διαδίκτυο με ορυμαγδό ψευδών ειδήσεων και ανιστόρητων κηρυγμάτων μίσους. Ενορχήστρωσαν ακόμη και σχολικές καταλήψεις, σπέρνοντας το μίσος στα μυαλά εφήβων μαθητών, επιχειρώντας να τους πείσουν τι ; Ότι «η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία».

Ο Πρωθυπουργός συνεχάρη τον Ζόραν Ζάεφ για το κουράγιο και την τόλμη που επέδειξε από την αρχή σε αυτή την διαδικασία. τονίζοντας ότι:  "Ο αληθινός πατριωτισμός δεν είναι να μισείς τις πατρίδες των άλλων αλλά να αγωνίζεσαι να αναδείξεις την πατρίδα σου σε δύναμη ειρήνης, ασφάλειας και πυλώνας συνεργασίας. Και όλα αυτά σε μια Ευρώπη που ανεβαίνει ο εθνικισμός. Το μήνυμα της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι πολύ σημαντικό".

Ο κ. Τσίπρας απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι δεν ανταλλάξαμε όπως λένε "αυτό που κάναμε και είμαστε περήφανοι ήταν να απαλλάξουμε την χώρα από την λογική της πατριδοκαπηλίας και του εθνικισμού σε ένα τόσο κρίσιμο εθνικό θέμα".

Ο πρωθυπουργός αποδόμησε τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης που εναντιώνεται στην Συμφωνία των Πρεσπών αναρωτούμενος: "Τι βρίσκουν ως πρόσχημα να εναντιωθούν όσοι εναντιώνονται στην Συμφωνία. Αναφέρομαι σε όλους όσοι κυβέρνησαν τη χώρα με αυτή τη θέση (της σύνθετης ονομασίας) και την έχουν υπερασπιστεί όλα αυτά τα χρόνια και προφανώς αναφέρομαι στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ και τους αρχηγούς τους. Πόση μεγαλύτερη υποκρισία, πόση μεγαλύτερη εξαπάτηση και ψηφοθηρία;"

Συντάκτης: avgi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL