Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Η κυβερνητική συνεργασία μπροστά στις Πρέσπες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η κυβερνητική συνεργασία μπροστά στις Πρέσπες

Του Αγγελου Τσέκερη

Η πολυσυζητημένη, τις τελευταίες ημέρες, άρση της εμπιστοσύνης του Π. Καμμένου στην κυβέρνηση, τελικά δεν συνέβη. Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ., επικοινώνησε τηλεφωνικά την Παρασκευή με τον Αλέξη Τσίπρα και του ζήτησε να αναβληθεί η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για την ίδια ημέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, του είπε ότι θέμα εμπιστοσύνης δεν τίθεται και ότι η μοναδική διαφωνία ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους παραμένει η στάση απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών. Το ίδιο άλλωστε είπε δημόσια ο Π. Καμμένος με ανάρτησή του στο Twitter: “Η μόνη διαφορά μας στην κυβέρνηση συνεργασίας είναι το όνομα της Μακεδονίας. Τα υπόλοιπα λύνονται κοινοβουλευτικά. Θέμα εμπιστοσύνης δεν υπάρχει, εκτός αν αυτή συνδεθεί με τη συμφωνία των Πρεσπών, όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις των οργάνων των ΑΝ.ΕΛΛ. και θα ενημερώσω τον πρωθυπουργό”.

“Ο Καμμένος δεν θα παίξει το παιχνίδι του Μητσοτάκη”

Τις προηγούμενες ημέρες, τα πράγματα δεν ήταν τόσο ξεκάθαρα. Διαρροές από την πλευρά των ΑΝ.ΕΛΛ. αλλά και δηλώσεις βουλευτών όπως ο Κ. Κατσίκης παρουσίαζαν σχεδόν ως δεδομένη την αποχώρηση του κόμματος από την κυβέρνηση και την άρση της εμπιστοσύνης τους, πριν η συμφωνία των Πρεσπών έρθει για κύρωση στην Βουλή. Γι' αυτό, ο Αλ. Τσίπρας φρόντισε να ξεκαθαρίσει το τοπίο με την τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε την Τετάρτη στην Έλλη Στάη, στο δελτίο ειδήσεων του Open.

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι σε όλο αυτό το διάστημα η συνεργασία του με τον Π. Καμμένο υπήρξε ειλικρινής και έντιμη, παρά τις κατά καιρούς δυσκολίες. Εξίσου ειλικρινή χαρακτήρισε τη διαφωνία του κυβερνητικού του εταίρου στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών. Και διατύπωσε την εκτίμηση ότι ο Καμμένος δεν θα προχωρούσε σε άρση της εμπιστοσύνης του στην κυβέρνηση, όπως είχε δεσμευτεί άλλωστε, στο Υπουργικό Συμβούλιο: “Δεν θα επιλέξει ο ίδιος να ρίξει νερό στον μύλο των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, αυτούς που πολεμήσαμε και μας πολέμησαν τέσσερα χρόνια τώρα. Δεν θα διευκολύνει τα σχέδια του κ. Μητσοτάκη. Πιστεύω ότι ο κ. Καμμένος δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση και θα είναι απόλυτα σαφής σε αυτό”.

Όμως ο Αλ. Τσίπρας δεν έμεινε εκεί. Δήλωσε ξεκάθαρα ότι, σε περίπτωση που ο κυβερνητικός του σύμμαχος επιλέξει διαφορετική τακτική, ο ίδιος θα πάει στη Βουλή και θα ζητήσει νέα ψήφο εμπιστοσύνης. Που σημαίνει: νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ή πρόωρες εκλογές.

Εσωτερική αναταραχή στους ΑΝ.ΕΛΛ.

Τη στιγμή εκείνη, το κλίμα ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Π. Καμμένος είχε προγραμματίσει τηλεοπτική συνέντευξη στον σταθμό Star, ακριβώς την ίδια ώρα με την Αλ. Τσίπρα, άσχετα αν την τελευταία στιγμή έκανε πίσω. Την επόμενη ημέρα, ο Κ. Κατσίκης επανήλθε, λέγοντας ότι η άρση της εμπιστοσύνης των ΑΝ.ΕΛΛ. στην κυβέρνηση πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Όμως η τροπή των πραγμάτων άλλαξε, καθώς η απόφαση του Τσίπρα να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, μετέφερε την αντιπαράθεση στο εσωτερικό των ΑΝ.ΕΛΛ.

Είναι γεγονός ότι ο Π. Καμμένος αντιμετωπίζει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα με τη συμφωνία των Πρεσπών. Σωστή ή λάθος, η θέση του στο ζήτημα της ονομασίας παραμένει σταθερή εδώ και χρόνια. Η πίεση που του ασκείται από τη Νέα Δημοκρατία στο ζήτημα αυτό είναι ασφυκτική και ο κίνδυνος να χάσει ένα κομμάτι της εκλογικής του βάσης, εξαιτίας αυτής της υπόθεσης, είναι υπαρκτός.

Από την άλλη μεριά, υπάρχουν πολλά στελέχη των ΑΝ.ΕΛΛ. που εκτιμούν -και πολύ σωστά- ότι μια κίνηση που θα τραβούσε το χαλί κάτω από τα πόδια της σημερινής κυβέρνησης θα ήταν ένα απρόσμενο δώρο στον Κ. Μητσοτάκη.

Ζητήματα όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, οι 120 δόσεις, η προστασία της πρώτης κατοικίας, η επιδότηση ενοικίου, που βρίσκονται στην ατζέντα των κυβερνητικών πρωτοβουλιών, θα κινδύνευαν, προς μεγάλη ικανοποίηση του νεοφιλελεύθερου μπλοκ, να ματαιωθούν, δημιουργώντας εξίσου σοβαρό πολιτικό πρόβλημα στους ΑΝ.ΕΛΛ.

Ένα πρόσθετο ζήτημα είναι ότι ο Π. Καμμένος δεν μπορεί να επιβάλει μέτρα κομματικής πειθαρχίας στην κοινοβουλευτική του ομάδα, καθώς η απώλεια δύο βουλευτών θα του στερούσε το δικαίωμα να μιλάει στη Βουλή ως αρχηγός κόμματος.

Αν και ο Π. Καμμένος έχει δείξει αξιοσημείωτες ικανότητες πολιτικής διαχείρισης, πρόκειται αναμφίβολα για μια δύσκολη εξίσωση. Και αυτό αποδείχτηκε από το γεγονός ότι η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝ.ΕΛΛ., που ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη Πέμπτη, αναβλήθηκε, ενώ στη δεύτερη συνεδρίαση, την Παρασκευή, η Κ.Ο. απέρριψε, σύμφωνα με πληροφορίες, την πρόταση του επικεφαλής της για αποχώρηση από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Έτσι φτάσαμε στην επικοινωνία του Π. Καμμένου με τον Αλ. Τσίπρα, που έβαλε, προς το παρόν, το σενάριο της ψήφου εμπιστοσύνης, πριν από την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, στο ψυγείο.

Και τώρα οι Πρέσπες

Στο επίκεντρο του κυβερνητικού σχεδιασμού είναι πλέον η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, που προφανώς παραμένει μια σύνθετη υπόθεση. Ο Αλ. Τσίπρας έχει εκφράσει την πεποίθηση ότι η έκβαση της ψηφοφορίας, που αφορά την αξιοπιστία και το διεθνές κύρος της χώρας, θα είναι επιτυχής. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά και από τις δύο πλευρές η συνέχεια της κυβερνητικής συνεργασίας.

Παρ' όλο που το πολιτικό στυλ του Π. Καμμένου είναι κάπως αντιφατικό και δύσπεπτο για το κοινό της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ, η αλήθεια είναι ότι ο μικρότερος κυβερνητικός σύμμαχος, στήριξε επαρκώς την τετράχρονη κυβερνητική προσπάθεια απεμπλοκής από το Μνημόνιο και συμμετείχε στις σκληρές πολιτικές μάχες που δόθηκαν. Είναι λοιπόν προς το συμφέρον όλων το κυβερνητικό έργο να ολοκληρωθεί με βάση τον προγραμματισμό του. Σε κάθε περίπτωση, η μπάλα είναι στο γήπεδο του Π. Καμμένου.

Την ίδια στιγμή, φαίνεται ότι οι Πρέσπες δημιουργούν τις προϋποθέσεις πολιτικών αναδιατάξεων στην Κεντροαριστερά, καθώς η επιλογή της Ν.Δ. να συρθεί σε ακροδεξιά εθνικιστική γραμμή και η συνακόλουθη επιλογή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να διεκδικήσει ρόλο ουράς πίσω από τον Κ. Μητσοτάκη, έχουν αφήσει πολιτικά ακάλυπτο έναν χώρο που παραδοσιακά πάλευε για λύση του μακεδονικού ενάντια στους εκατέρωθεν εθνικισμούς.

Με αυτό το δεδομένο, η εκτίμηση ότι οι Πρέσπες μπορεί να αποτελέσουν εκκίνηση για ένα νέο πολιτικό τοπίο κάθε άλλο παρά υπερβολική θα μπορούσε να θεωρηθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL