Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.5°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
4 BF 30%
Συγχαρητήρια Στόλτενμπεργκ / 81 "ναι" στη συμφωνία των Πρεσπών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συγχαρητήρια Στόλτενμπεργκ / 81 "ναι" στη συμφωνία των Πρεσπών

Το μεγάλο βήμα έγινε χθες το βράδυ στα Σκόπια για την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών. Με 81 ψήφους υπέρ και καμία κατά, η Βουλή της γειτονικής χώρας ενέκρινε τις τέσσερις τροπολογίες του συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό νόμο, που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ.

Οι τέσσερις τροπολογίες, που υιοθετήθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, αφορούν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας (από Δημοκρατία της Μακεδονίας που είναι σήμερα σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), το προοίμιο του συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε επικοινωνία χθες το βράδυ με τον Ζόραν Ζάεφ, τον οποίο συνεχάρη για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του συντάγματος της ΠΓΔΜ, στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών. Συγχαρητήρια στον Ζάεφ απηύθυνε, μέσω Twitter, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, υπογραμμίζοντας ότι η συμμαχία "στηρίζει σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία συμβάλλει σημαντικά σε μια σταθερή και ευημερούσα περιοχή".

Πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στα Σκόπια υπήρξε ένας μαραθώνιος διαβουλεύσεων της κυβέρνησης Ζάεφ με Αλβανούς βουλευτές καθώς και με βουλευτές του εθνικιστικού κόμματος VMRO που άλλαξαν στρατόπεδο στην προηγούμενη κρίσιμη ψηφοφορία του Οκτωβρίου, ώστε να διατηρήσει την υποστήριξή τους. Μετά από αλλεπάλληλες αναβολές, η συνεδρίαση της Βουλής ξεκίνησε αργά το απόγευμα και αφού η κυβέρνηση Ζάεφ ανακοίνωσε επίσημα ότι εξασφάλισε πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων, δηλαδή 80 στους 120 βουλευτές. Η θετική ψήφος των βουλευτών του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος "BESA", εξασφαλίστηκε μετά από συμφωνία σχετικά με το θέμα της υπηκοότητας, που είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις του κόμματος.

Στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ σημειώνεται ότι, με σχετική τροπολογία του συντάγματος, η υπηκοότητα ορίζεται ως «μακεδονική / πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και αποσαφηνίζεται ποια θα είναι η διατύπωση, στην αλβανική γλώσσα, για τους αλβανικής εθνικής καταγωγής πολίτες της χώρας. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, η ικανοποίηση των αιτημάτων του κόμματος "BESA" προσέκρουε στις αντιδράσεις των νυν ανεξάρτητων, πρώην βουλευτών του VMRO, φαίνεται όμως πως βρέθηκε τελικά μια συμβιβαστική λύση.

Στους υποστηρικτές των συνταγματικών αλλαγών προστέθηκε την τελευταία στιγμή η βουλευτής του VMRO και πρώην υπουργός Πολιτισμού Ελιζαμπέτα Μίλεφσκα.

Ο γενικός γραμματέας του εθνικιστικού VMRO Ιγκόρ Γιάνουσεφ κατηγόρησε την κυβέρνηση για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη καθώς και για όργιο πιέσεων και εκβιασμών σε βάρος βουλευτών του κόμματός του που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς, προκειμένου να αλλάξουν στρατόπεδο, να προσέλθουν στη Βουλή και να υπερψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές με αντάλλαγμα την απαλλαγή τους από τις κατηγορίες.

Οπαδοί της εθνικιστικής αντιπολίτευσης διαδήλωναν έξω από τη Βουλή καθώς γινόταν η ψηφοφορία, ενώ ο ηγέτης του VMRO Χρίστιαν Μίτσκοσκι ανήρτησε στα κοινωνικά δίκτυα βίντεο με το οποίο κατηγορεί τον πρωθυπουργό Ζάεφ και τους στενούς συνεργάτες του ότι διέπραξαν εθνική προδοσία και "ξεπούλησαν" το όνομα της χώρας.

Εύσημα Γιούνκερ

Την ανάγκη τελικής έγκρισης της συμφωνίας των Πρεσπών εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος υπογράμμισε χθες από το Βουκουρέστι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις, με αφορμή την έναρξη της ρουμανικής Προεδρίας της Ε.Ε.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε και τις δύο πλευρές, Αθήνα και Σκόπια, να πράξουν αυτό που επιτάσσει η ιστορία. Παράλληλα, εξήρε τις προσπάθειες των δύο πρωθυπουργών, Ελλάδας και Σκοπίων, λέγοντας ότι σπάνια δύο πρωθυπουργοί αναλαμβάνουν μια τόσο μεγάλη ευθύνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL