Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Χ. Μαντάς: Η Συμφωνία των Πρεσπών δίνει μια προοδευτική ευρωπαϊκή προοπτική στην ευρύτερη περιοχή

«Σε μια Ευρώπη όπου οι εθνικισμοί και η ακροδεξιά ρητορεία δείχνουν τα δόντια τους, η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τα δυο κοινοβούλια και το προχώρημά της δίνει μια προοδευτική ευρωπαϊκή προοπτική στην ευρύτερη περιοχή.»

Σε ερώτημα για την πιθανότητα να αποσύρει ο Πάνος Καμμένος την στήριξή του προς την κυβέρνηση ο κ. Μαντάς απάντησε πως εκτιμά ότι σε τέτοιο ενδεχόμενο, η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, αναφέροντας πως δεν θέλει να σχολιάζει σενάρια και να κάνει προβλέψεις. «Τα πάντα θα εξελιχθούν με δημόσιο και ξεκάθαρο τρόπο μπροστά στον ελληνικό λαό σε όλα τα ενδεχόμενα.

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια συμφωνία που δίνει προοπτική για την χώρα και την συνανάπτυξη στα Βαλκάνια. Λύνεται ένα πρόβλημα που χρονίζει και φεύγει από την περιοχή μια εστία αστάθειας. Κάτι κρίσιμο και καθοριστικό για το μέλλον του τόπου. Σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον όπου οι εθνικισμοί και η ακροδεξιά ρητορεία δείχνουν τα δόντια τους, η κύρωση της Συμφωνίας από τα δυο κοινοβούλια και το προχώρημά της δίνει μια ευρωπαϊκή προοπτική στην ευρύτερη περιοχή. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια απάντηση στους ακραίους εθνικιστικούς και ακροδεξιούς κύκλους της Ευρώπης που παραμονεύουν. Με αυτή την έννοια η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια λύση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μια πλευρά που αναδείχθηκε και στις χθεσινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού και της καςΜέρκελ.» τόνισε ο κ. Μαντάς.   

Σε ερώτημα σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο Χρ. Μαντάς δήλωσε:

«Στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε την συνταγματική μας θητεία. Ήδη φαίνεται και θα φανεί περισσότερο το επόμενο διάστημα, πως στη μεταμνημονική περίοδο έχουμε πολύ συγκεκριμένο σχέδιο  και για την στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας και για την βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας το οποίο είναι σε εξέλιξη.»

Σε ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία για τις ευρωεκλογές έχει στρατηγική την άλωση της κεντροαριστεράς  ο Χρήστος Μαντάς σημείωσε:

«Δεν συνηθίζω να μιλάω για σενάρια, αλλά για πολιτικές. Η στρατηγική που υπάρχει στο ΣΥΡΙΖΑ (έχετε νομίζω γνώση των πρωτοβουλιών της αριστεράς στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο)είναι η συμπόρευση με δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, των πρασίνων και του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Το βασικό ερώτημα είναι: θα βαδίσει η Ευρώπη το επόμενο διάστημα με βάση τις ιδρυτικές της αξίες και θα πάει προς μια κατεύθυνσης ενδυνάμωσης του κοινωνικού κράτους και της συνοχής, ενάντια στα δόγματα της σκληρής λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού ή θα γυρίσουμε πίσω;(κάτι που θα είναι κατά τη γνώμη μου καταστροφικό για το μέλλον της Ευρώπης.) Σε αυτό το πλαίσιο όλες οι πολιτικές δυνάμεις, κινήσεις και πρόσωπα οφείλουν να πάρουν θέση.»

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Δεκαπέντε μέρες

Μένουν ακριβώς δεκαπέντε μέρες για να μιλήσουμε στον κόσμο. Για να παρουσιάσουμε τον απολογισμό μας, ένα έργο που υλοποιήθηκε μέσα σε κλίμα σκληρής διαπραγμάτευσης, συγκρούσεων και ασφυκτικών περιορισμών και στη συνέχεια σχεδιάστηκε με κριτήριο τις ανάγκες των πολλών.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο